Wierny ogrodnik

The Constant Gardener
2005
7,5 70 tys. ocen
7,5 10 1 69885
7,2 28 krytyków
Wierny ogrodnik
powrót do forum filmu Wierny ogrodnik

niedoceniany

ocenił(a) film na 10

świetny, nie pamiętam jaki film poruszył mnie równie mocno jak ten.
nie rozumiem dlaczego jest tak niedoceniany przez różne szanowne i szacowne grona.
jak dla mnie mistrzostwo

beatka

4 nominacje do Oscara to może rzeczywiście mało /ja dałbym 6, jeszcze dla najlepszego filmu i aktora/, ale po 10 nominacjach do BAFTY filmu raczej nie można nazwać niedocenianym. Fakt - dostał BAFTĘ tylko za montaż, ale to dlatego, że Rachel Weisz była nominowana jako aktorka pierwszo-, a nie drugoplanowa /za rolę drugoplanową dostała i Złoty Glob, i Oscara/, a w pozostałych kategoriach film miał zbyt silną konkurencję - "Brokeback Mountain" (reżyseria, scenariusz, zdjęcia, muzyka), "Wyznania gejszy" (zdjęcia, muzyka, dźwięk) i "Capote" (aktor). Nie rozumiem tylko, czemu film przegrał z bajeczką nagrodę o najlepszy brytyjski film roku.

ocenił(a) film na 10
Howler

Film TRZEBA obejrzeć - spokojnie i z namysłem - jeśli chce się zrozumieć Afrykę. Polecam książkę "Skrwawione wzgórza Afryki" Ewy Szumańskiej.
Afryka to wciąż nie odkryty kontynent dla nas - Polaków - tajemnicza, odległa, budzi zachwyt ale i wewnętrzny strach przed nieznanym.
Inne nacje o historii kolonialnej wolałyby przemilczeć swój udział i nie przyznawać się do odpowiedzialności za stan obecny wielu afrykańskich państw.