PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039906}

Will i Harper

Will & Harper
2024
6,7 303  oceny
6,7 10 1 303
7,0 2 krytyków
Will i Harper
powrót do forum filmu Will i Harper

Daje do myslenia

ocenił(a) film na 7

Nie jestem fanką mody na feminatywy na siłę, manifestowanie transfluidowosci (zaimek they them dotyczy liczby mnogiej, period.) redefiniowanie plci na nowo wedlug czyjegos widzimisie i caly ten bullshit ale tez nie mam nic przeciwko, zeby kazdy zyl sobie jak chce i nie robil drugiemu krzywdy. Ale ten dokument pokazuje duzo wiecej - ja tu widze przyjazn, widze konsternacje towarzyszaca osobie ktora w poznym wieku decyduje sie zmienic plec i jak cholernie trudne to musi byc. I dla jej bliskich takze.
I to do mnie bardziej przemawia niz teczowe parady.
A scena w barze w teksasie i te twity po niej po prostu byly straszne.
Niezaleznie od przekonan, wiary, polityki zawsze warto byc po prostu przyzwoitym czlowiekiem.

ocenił(a) film na 6
anna_en

Filmu jeszcze nie ogladalem ale bardzo mi sie podoba Twoj komentarz. Jak widac jednak da sie pisac kulturalnie o tematach ktore nas mierzą , zostawiajac sobie zarazem furtke i otwartosc na argumenty, byle z sensem podane widzowi. To rzadkosc na tym forum niestety... :)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
miko1980

Szkoda, że boty na tym forum nie są rzadkością. ]:->

anna_en

nie zabronię ci mieć swoich poglądów, nic mi do tego, ale już jako filolożka muszę dodać swoje 5 groszy do they/them - w gramatyce języka angielskiego nie używa się tego wyłącznie do liczby mnogiej, i nie jest to żaden nowy twór - jako liczba pojedyncza było już używane w 14 wieku.

anna_en

Biologia to nie „widzimisie”, jeszcze nie widziałem tej produkcji, ale chciałbym, aby dokładniej przybliżyli w niej tematykę transseksualizmu od strony naukowej.

ocenił(a) film na 6
ikcibaZlewaP

nie przyblizaja. Co niby mieliby powiedziec? Napewno jest cos do poczytania w tym temacie jesli cie ciekawi

ocenił(a) film na 4
anna_en

Jakiś czas temu zainteresowałam się transseksualizmem i tym wszystkim co się koło tego dzieje. I w sumie, to nie kupuję tego dokumentu ani tej tranzycji. Zauważyłam, że czym innym są tzw. aktywiści i ich transgender, zaimki i missgendering, a czym innym osoby, które są transseksualne, mówią głośno, że to kim są wynika z dysforii płciowej i nie wstydzą się swojego zaburzenia. I w sumie ciekawy komentarz do tego dokumentu przedstawili Buck Angel i jego przyjaciółka Tori. Jakoś oni do mnie bardziej przemawiają i ich argumenty maja sens. https://www.youtube.com/watch?v=dzG1Q4mqhGo Nie twierdzę, że mają rację we wszystkim, ale o ile podoba mi się ukazanie przyjaźni w tym filmie, o tyle problem osób trans to, niestety, karykatura.