Wczoraj ogladałem ten film na TCM nie jest to jakas produkcja na ktorej sie skacze na fotelu krwi tez nie zobaczymy .Zobaczymy chyba klimat tajemnice jak widać ten film coś ma w sobie .Ale dopadł mnie pech usnąłem prawie na koncówce i nie wiem jak się skonczyło moze ktos zdradzi mi końcówke? Z góry dziękuje 4/10
Gordon prosi Akana o zabranie jego żony z Midwich. Wyjeżdżają. Zellaby żegna się z psem i wychodz (następuje najazd na ceglany mur). Kolejna scena: żona Zellby'ego postanawia wrócić do Midwich. Zallaby wchodzi do stodoły i zaczyna mówić o energii atomowej, chcąc zdekoncentrować dzieci. David mówi: "Nie myślisz o energii atomowej. Myślisz o...ceglanym murze!". Rozpoczyna się "pojedynek na oczy". Zellaby i dzieci wpatrują się w siebie nawzajem. Detal: górna część twarzy Zellaby'ego, prześwituje ceglany mur. Monolog wewnętrzny: "Ceglany mur. Muszę myśleć o ceglanym murze. Jeszcze tylko kilka sekund". W trakcie monologu mur zaczyna się rozpadać. Gdy rozpada się całkowicie, dzieci dostrzegają zegar z bombą. Spoglądają na torbę na biurku, wybuch stodoły pokazany od zewnątrz. Ujęcie na zasmuconą i przerażoną zarazem żonę Zellaby'ego, stroskaną twarz Alana, a następnie cięcia na zdziwione twarze doktora i pastora. Ponowny najazd na twarz żony Gordona - żona zamyk oczy. Ujcie płonącej stodoły - oczy profesora i dzieci wychodzą z niej i idą w stronę ekranu - do przodu i pod koniec w lewo. Koniec.