PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11461}

Wioska przeklętych

Village of the Damned
1995
5,9 13 tys. ocen
5,9 10 1 12637
4,9 10 krytyków
Wioska przeklętych
powrót do forum filmu Wioska przeklętych

Starsza wersja!

ocenił(a) film na 6

Starsza wersja jest lepsza od tej ?? Bo tej nie oglądałem ale zeby byla lepsza od starszej to
niemozliwe :)

ocenił(a) film na 6
Dragit17

(kilka nieszkodliwych spoilerów)

Stara wersja jest niemal w całości lepsza. Mniej w niej brutalności, za to klimat lepszy. To, co Carpenter zrobił lepiej, to sama końcówka - scena w stodole jest bardziej emocjonująca i klimatyczna. Jednak każda wersja w różnych momentach jest wierniejsza powieści. W obu wersjach jest ponadto znacznie mniej dzieci. Nie całkiem potrzebną (choć ciekawą) innowacją było przedstawienie jednego dziecka jako tego bardziej "ludzkiego", acz finałowe ujęcie jest niesamowite. Ponadto w trakcie film Carpentera jest nazbyt dosadny i mocno się wlecze.

Shiloh

Huh,tylko że w starej wersji za dużo przegadane a wydawało mi się,że mniej było akcji.;)
Proste:Początek trochę nużył mnie no ale...to i tak mocny film z klimatem jak i sam remake też był
bardzo dobry,licząc,że tam zakończenie bardziej mi się spodobało,intryguje i można wówczas
zadać sobie pytanie 'a co dalej?',bo przecież jakaś furtkę zostawia...a jakby to rozkminić inaczej.;)

''W obu wersjach jest ponadto znacznie mniej dzieci. Nie całkiem potrzebną (choć ciekawą) innowacją było przedstawienie jednego dziecka jako tego bardziej "ludzkiego", acz finałowe ujęcie jest niesamowite. Ponadto w trakcie film Carpentera jest nazbyt dosadny i mocno się wlecze. ''

Ja nie zamierzam się wykłócać ale na ten temat mocno bym polemizowałam.;)
Motyw z dobrym dzieciakiem wydał się naprawdę interesujący i ciekawy bo przecież nie wiadomo
do końca czy na pewno David był aż taki dobry...zwłaszcza jak kamera 'ujmuje' jego twarz...że, odczułam
jakiś dziwny nie pokój...;) Fakt-faktem obie wersje mi się podobały chodź w drugiej zakończenie
bardziej mnie zaintrygowało a za to chyba Carpenterowi plus jakiś się należy...moim zdaniem.

ocenił(a) film na 6
Omen_Girl

Czepiać się Twojej opinii nie bedę, bo nie widzę potrzeby. Powiem tylko, że filmu Carpentera remake'iem nazywać nie można, bo tak samo jak pierwsza wersja, powstał na podstawie powieści Johna Wyndhama.