PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163608
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

O rzezi wołyńskiej dowiedziałem się po raz pierwszy kilkanaście lat temu i przeżyłem wtedy szok. Mimo że wiedziałem w jak okrutny sposób zabijano Polaków to sceny z filmu zrobiły na mnie mocne wrażenie. Naprawdę wbijały w fotel. Dziwił mnie więc widok ludzi, którzy wybrali się na ten film z dużymi pudełkami popcornu! Nieporozumienie. Film mi uświadomił (po raz kolejny) jak bardzo ludzie od zarania dziejów potrafią być okrutni wobec bliźniego swego. W starożytności wyżynano całe miasta, nie oszczędzając kobiet i dzieci. Ulice spływały krwią. W późniejszych okresach też nie było lepiej, zmieniała się tylko broń służąca do eksterminacji. Takie historie pokazują, że nie ma narodów krystalicznie czystych i całkowicie złych. Każda nacja ma za paznokciami bród (niestety kochani rodacy my także). To my musimy zdecydować czy wybaczamy i budujemy dobre relacje czy wpadamy w niekończącą się pętlę nienawiści, w której to my możemy stać się katami. Decyzja należy do nas. Miarą wielkości człowieka jest wybaczenie. "Tylko najwięksi są w stanie wyrzec się zemsty". Bardzo dobrze, że powstał ten film. Ani my ani Ukraińcy nigdy nie powinniśmy zapomnieć tej historii, właśnie po to by się ona nie powtórzyła. Co do samego filmu. Należy przyznać że Wojciech Smarzowski wykonał kawał dobrej roboty. Film technicznie jest dobrze wykonany. Brawa należą się dla dźwiękowców. Mamy tu dobrze dobraną muzykę. Podobała mi się symbolika zawarta w filmie (odwrócony portret Piłsudskiego, ostatnia scena). Smarzowski nie popada w skrajność, nie przedstawia tej historii na zasadzie my dobrzy, tamci źli. Świat nei jest czarno-biały. Brawa dla aktorów: Michalina Łabacz- rewelacyjny debiut, Jakubik- świetna rola. Na plus również Jacek Braciak, Izabela Kuna, Tomasz Sapryk. Niewiarygodnie wypadł natomiast Janusz Chabior. Ten jego kresowy "zaciąg" wypadł nienaturalnie. Co do minusów jest ich niewiele i raczej nie wpływają na ostateczną wersję filmu. Chodzi m. in. o powrót Skiby z zsyłki. Jak na człowieka, który przeszedł wiele to wyglądał na zbyt dobrze odżywionego.

ocenił(a) film na 10
Gibon_Szybkoreki

W stosunku do Ukraińców nie ma jak na razie wybaczenia bo nie skruchy. Ukraińcy są dumni z Wołynia i nie zamierzają przepraszać ba chętnie by powtórzyli Wołyń gdyby mogli. Będą przeprosiny będzie i wybaczenie ale do tego musisz przekonać nie Polaków ale Ukraińców. Mogliby Ukraińcy np nie kuć Polaków w oczy kultem takiego Sawura.

ocenił(a) film na 9
Raedwald

Brak edukacji? Świadoma propaganda? Może ktoś z forumowiczów wie jak to się ma dokładnie na Ukrainie. Widziałem jakiś filmik w necie i tam młodzi Ukraińcy mówili, że dla nich Wołyń to region, w szkole o tym się nie uczyli. Wracając do historii. Nie wiem jak można czcić człowieka, który dokonał tak straszliwej zbrodni.

ocenił(a) film na 10
Gibon_Szybkoreki

Na Ukrainie rządzi teraz oligarchia (A właściwie to rządziła od chwili kiedy to państwo uzyskało niepodległość od ZSSR tylko kiedyś była to oligarchia prorosyjska a dziś proamerykańska ) Ponieważ Ukraina to bankrut z fatalnym poziomem życia oligarchowie wpadli na pomysł aby dać ludowi igrzyska skoro forsą na chlebek została przez oligarchów ukradziona. Trudno aby oligarchowie szczerze w banderyzm wierzyli. Natomiast członkowie rozmaitych batalionów neonazistowskich pewnie szczerze wierzą i w banderyzm i w to że ''Staroukraiński gród Krakiw'' jest ''Okupowany przez Polskę''