Ponieważ podobnie jak Rosjanie mają na punkcie Polaków kompleks.
W ich oczach Polak to pan Ukrainiec to biedny uciskany chłop.
Natomiast prawda miała się następująco.
Kozacy (Ukraińcy) uciekali przed władzą królewską na dalekie stepy Dzikich Pół. Uważali, że należy im się wolność ponad wszystko a w głowie im były przede wszystkim napady i grabieże.
W tym miejscu pragnę przypomnieć, że Rzeczpospolita Obojga Narodów była najbardziej liberalnym, tolerancyjnym i łagodnym państwem na świecie a elekcyjni królowie nie mieli zbyt dużo do powiedzenia bo elita narodu - szlachta pilnowała swoich praw. W takich krajach jak Rosja, Francja czy Brandenburgia chłopi nie mieli ani trochę lepiej a pewnie nawet i ciężej. Takie są fakty.
Kozacy z nienawiścią i zazdrością patrzyli na szlacheckie swobody oraz bogactwa. Tę sytuację wykorzystał narodowy bohater Ukraińców - bandzior, zdrajca i rogacz (porwano mu babę) Bohdan Chmielnicki. Wyjaśnił swoim ukraińskim kolegom, że nadszedł czas rżnąć szablami polskich panów na co tamci ochoczo przystali,
Podczas ukraińskiego buntu dochodziło do takich bestialskich okrucieństw, że daruję sobie ich opisywanie. Fakt, że Polacy z czymś takim się wcześniej nie spotkali. Mało tego. W ramach swej deklarowanej miłości do Rzeczpospolitej nasz drogi Bohdan sprowadził do Naszej ojczyzny Mongołów dla których mordy i grabieże były chlebem powszednim.
Ukoronowaniem buntu była zdrada Rzeczpospolitej przez Ukraińców - Ugoda w Perejesławiu. Ukraińcy oddali się pod opiekę rosyjskiego cara.
Gdy Kozacy przybyli tłumnie do Perejesławia na zawarcie ugody nagle proszę szanownego Państwa ogarnęła ich zgroza i zdumienie, ponieważ Rosjanie kazali bezwzględnie podporządkować się carowi. Nagle poczuli czym pachnie rosyjski bat kochanego batiuszki. Kozacy, bowiem przesiąknęli złotą wolnością Rzeczpospolitej, którą tak chętnie mordowali a która im dawała tyle swobody. Nie w smak im było bezwzględne zginanie karku przed carem. Część Kozaków zaczęła się buntować ale na to już było za późno i zmuszono ich siłą do poddaństwa a dzielny Bohdan dostał swoje 30 srebrników.
Tak więc Ukraińcy się odwdzięczyli Rzeczpospolitej.
W czasie powstań polskich car chętnie używał Kozaków aby Ci mordowali niepokornych Polaków.
A po latach nadeszły wołyńskie mordy gdzie Polaków zarzynano dla zasady.
Najzabawniejsze dla mnie jest to, że odległym skutkiem Pejeresławia jest dzisiejsza wojna między Ukrainą a Rosją.
Chcieli wolności to mają.
Ani kacap ani ukrainiec nie jest dla mnie bratem.
Niektóre literowki, ponieważ pisze z tableta, który natretnie przekręca slowa.
* moglo paść
* tak jak większość Polakow nie miala pojęcia o Jedwabnem
...
W Polsce nie ma tak ogromnego kultu, nikt nie stawia pomników komuś kto otwarcie nawoływał do mordowania bez bronnych cywili, współpracował otwarcie z Nazistami.
Jeśli na Ukrainie nie uczą historii, lub jest ona mocno kłamliwa, to już nie moja wina. W takim razie, to bydło nie ma wstępu do Europy, jeśli nie posiada elementarnej wiedzy, na temat swego narodu.
Czy Ty popierasz marsze jakie miały miejsce w Polskim Przemyślu >? Czy Ty popierasz by na Ukrainie przebierali się w mundury Nazistowskie i oddawali hołd mordercom niewinnych ? Jeśli taka ma być Ukraina, to Polska ma obowiązek zerwać z nimi stosunki dyplomatyczne, zamknąć granicę, wydalać każdego kto ma poglądy nawiązujące do banderyzmu. Nasi cywile na Wołyniu i Małopolsce wschodniej im winni nie byli nic, a zostało zabitych około 150 tys, za nic.
Anglia zniewoliła Irlandię, wykorzeniała ich religię, i ich kulturę, niby czemu Irlandczycy mają ich kochać ?
Nie będę kochał, szanował żadnego Ukraińca, jeśli popiera on Banderę i ten rodzaj nacjonalizmu, tacy ludzie nie mają prawa wstępu do Polski.
Trudno, żeby w Polsce byl ogromny kult naziistow, gdy byli oni naszymi wojennymi wrogami. Mimo to nawet u nas znajdą się polglowki, które będą wykrzykiwa- heil Hitler i malować swastyki na ścianach.
Litwin powie Ci, ze to Polacy nie znają swojej historii, bo jego uczyli inaczej...
Nie, nie popiera. Nie popieram żadnego nacjonalizmu! Uważam go za zlo! Wiem jednak, ze jest obecny w każdym narodzie. Popularny zwlaszcza wśród lodzi nie wiedzących co zrobić z wlasnym zyciem i szukających gdzie się da wytlumaczenia dla wlasnych niepowodzeń. Tacy zawsze będą, ale nie przekladaja się na caly kraj.
Ukraińcy wbrew temu co piszesz nie są bydlem, tylko normalnymi ludźmi, którzy chcą normalnie żyć. Zamiast kultywować Banderę, martwia się jak zarobić na czynsz i czy sa bezpieczni we wlasnym kraju. Mentalnie są do nas mocno zbliżeni.
Ukraińcy nic nie robią z Prawym Sektorem ? Chcesz Mi wmówić że są oni normalni ? Czczą nazistów, jako bohaterów. Młodzi Ukraińcy noszą naszywki nawiązujące do Nazistowskich dywizji, ja w tym nic normalnego nie widzę. ICH NACJONALIZM nawołuje do mordowania innego narodu, do odbierania ziemi do której nie mają prawa...Ich jedynym ziemiami do których maja prawa to ziemia Kijowska i okolice. Dziś ruscy odbierają co swoje...
Powiedz to nacjonalizmowi Włoskiemu, Garibaldi <- i temu Panu, on odtworzył Włochy. Nasi nacjonaliści, do których zaliczał się Dmowski, przez lata rozbiorów, dbali by Polskość przetrwała...Dziś się upadla nacjonalizm jak tylko się może. Każdy może być Polakiem, jak szanuje prawo, kulturę i zasady.
Jak by na Ukrainie nikt Bandery nie kultywował, to by nazw ulic nie ruszali, pomników nie zmieniali,nowych nie budowali, i ustaw nie wprowadzali, które UPA wybielają...Jasne na pewno to nie ma poparcia na Ukrainie.
Nie jest moją winą, że w naszym kraju miękka władza nie umie skutecznie karać ludzi którzy "hajlują" na wzór Nazistów. Popieranie tej ideologi to zbrodnia wobec własnego narodu....za to powinny być kary upodlające.
Jak to polskie wladze nic nie robią? W Polsce symbolika nazistowska jest zakazana, o ile mi wiadomo. Nie znaczy to, ze w Polsce nie ma nazistów.
To ten pan Garibaldi nadal żyje, żeby można byli z nim pogadac??
Każdy nacjonalizm uważam za zlo. W pelni zgadzam się z wnuczka naszego, wybitnego bohatera wojennego-Witolda Pileckiego, która ujela to tak.-,, Nacjonalizm jest zaprzeczeniem patriotyzmu. Ponieważ patriota chce jak najlepiej dla swojego kraju, a nacjonalista chce kraju dla siebie.''
Oczywiście patriotyzm uważam za dobra, godna szacunku postawę. Za milosc do tego w czym się wyroslo, wlasnych korzeni. Gleboko pogardzam ludźmi plujacymi we wlasne gniazdo.
Nacjonalizm natomiast zaklada niczym nieuzasadnione wywyzszanie się ponad inne nacje. Wskrajnych okolicznosciach doprowadza do toku myślenia, w którym czlowiek wierzy, ze może zarabiać siekiera dziecko sąsiada. Tylko dlatego, ze pochodzi ono z innego, konkurencyjnego narodu...
Kolejny raz koryguje literowki.
*bylo, nie byli
*zarabac, nie zarabiać
Za każdym razem to urządzenie lepiej wie ode mnie co chcialam napisać...:/
W Polsce jest symbolika zakazana, ale i co z tego, skoro egzekwowanie tego jest marne w wynikach. Dalej widać na marszach młodzież z ONR która "hajluje". Kara pieniężna to żadna kara, kara powinna być taka by on ją zapamiętał.
Nie, Garibaldi nie żyje. Chodzi Mi o to, iż był on nacjonalistą włoskim, który doprowadził do zjednoczenia Włoch w XIX wieku, daleko było Mu do rasizmu.
Wiesz to co można czytać w internecie, w wypocinach na stronach typu WP, Wpolityce itp, nie znajdzie się prawdziwej definicji nacjonalizmu. Patriotyzm to raczej postawa człowieka, może być lokalny, regionalny, narodowy. Ale zalicza się to, do cech ludzkich.
A Mi chodzi o idee narodowe. Każdy nardów ma ideologię polityczną która się kieruje. Nacjonalizm, który nie kieruje się szowinizmem, a bierze co dobre z tradycjonalizmu, nie jest kierunkiem złym. Nie można wrzucać do wora Nacjonalizmu, z radykalną polityką III Rzeszy, czy Włoskie Faszyzmu. Jasna sprawa że Nacjonalizm może doprowadzić do rasizmu. Komunizm w swoich pierwszych założeniach, miał doprowadzić do równości klas, a doprowadził do tragedii, gdzie by nie doszedł do władzy.
Ja uważasz że można być Nacjonalistą, Tradycjonalistą, i być Patriotą. Nie mam problemu z Polakiem z korzeniami z krajów z Afryki i Azji. Ale muszą kochać naszą kulturę, nasze prawa i zwyczaje, a nie zmieniać na te ze swoich krajów. Jeśli chcą być Polakami, nic nie stoi na przeszkodzie, ale to pociąga za sobą pewne konsekwencje.
Ale mam ogromny problem z takimi którzy tu chcą przebywać, ale nie uważają się za polaków, ale będą tu mieszkać, pracować lub nie, i brać z tego państwa nic w zamian nie dając. Nie mogę się zgodzić na wyznawców Allaha, którzy nigdy się z Polską nie będą utożsamiać, będą podlegać prawom Szariatu. Na to żadne normalnie myślący polak zgadzać się nie może. Patrz do jakiej tragedii, paradoksów doprowadziła zle rozumiana poprawność polityczna w Szwecji, Francji, Anglii, czy ostatnio w Niemczech...tego chcesz w Polsce, bo ja jako patriota nie.
Przechodząc do meritum; dlatego jestem przeciwny młodym Ukraińcom którzy kultywują Banderę i UPA. Nasze kultury nie mogą współegzystować. Dlatego albo oni się zmienią, albo ich los, nas jako Polaków interesować nie powinien. Pozdrawiam
A jak jeszcze mieliby ich karać? Zakuc w dyby? Jako zwolenniczka wolności slowa, mam wątpliwości czy w ogóle powinni być karani za samo wykrzykiwanie hasel i noszenie(na sobie) symboli. Dopóki nie niczego nie dewastuja i nie wyrządzają nikomu krzywdy. Ostatecznie każdy ma prawo do bycia idiota. Przynajmniej tak dlugo jak nikt inny przez to nie ponosi szkody.
Nonsens! Nie ma czegoś takiego jak nacjonalizm wolny od szowinizmu! Ideologia ta jest na szowinizmie oparta. Jest tez calkowitym przeciwieństwem patriotyzmu.
Nie wiem skąd insynuacja, ze przyjeżdżający do Polski Ukraińcy nie szanują polskiego prawa, Polakow, bądź maja cokolwiek wspólnego z postnaziolami chwalacymi Banderę?
Również pozdrawiam
Dyby> ? Nie wystarczy by sprzątnie ulic, parków, i innych miejsc gdzie ludzie nie dbają o czystość. Kilka miesięcy takich pracy społecznych może by ich nauczyło. O jakiej wolności słowa My mówimy> ? Za poglądy odbiegające od tych powszechnie uchodzących za najlepsze, ludzie pokroju Bosaka wyzywani są od faszystów. Nie można mieć negatywnych opinii o homoseksualizmie, nie można domagać się de-komunizacji, nie wolno krytykować smoleńska, itp. Ja w tym państwie wolności nie widzę.
Problem jest taki, że jeśli się na to pozwala, to zawsze znajdzie zwolenników. Nie na tym polega wolność słowa. Nazizm, Komunizm, to są zbrodnicze ideologie, które doprowadziły do katastrofy. Takie rzeczy należy zostawić historykom, a nie je upamiętniać. Walczymy w grach z symboliką Nazistowską, gry które traktują o wojnie, a pozwalamy palantom "hajlować" przecież to się wyklucza. Nie można czytać Mein Kampf, bo to zła książka, ale mogę sobie dać Hitlera jako Avatar na forach > ?
Patriotyzm to nie ideologia Narodowa czy społeczna, jak mówiłem to cecha osobowości ludzkiej. Te dwie rzeczy istnieją oddzielnie od siebie.
Czyli rozumiem że hasła Afryka dla Afrykanów jest w porządku, Afryka dla czarnych, RPA dla czarnych, ale biała Europa to szczyt rasizmu > ? No nie mogę się na takowy pogląd zgodzić. Jako Polak to ja mam pierwszeństwo, razem z innymi Polakami decydować jaka będzie Polska, biała czy kolorowa. Na tym polega jądro demokracji, tej prawdziwej. Nie rząd, a My obywatele decydujemy jak ma nasz kraj wyglądać.
Ci co się teraz, są prawie grzeczni. Tylko coś Ci powiem, Ci Arabowie co przyjechali do Francji 40-50 lat temu, też byli grzeczni póki było ich mało. To ich synowie, się radykalizują, pod wpływem ISIS. Najlepsze jest to, iż mają we Francji lepiej niż by mieli tam skąd są ich rodzice, jednak to im nie przeszkadza. To Arabowie, podobnie jak murzyni tworzą getta, i wprowadzają tam swoje prawa. Jesteś w stanie poręczyć, że potomkowie dzisiejszych Ukraińców nie zrobią tak samo za 40 lat ? Pozdrawiam
M.in. na tym polega wolność slowa, ze osobę gloszaca faszystowskie poglądy można nazwać faszysta.
Co to za tania manipulacja z ta Afryka?! Z której mów jej wypowiedzi wynika, ze popieram afrykański rasizm?! Nie popieram żadnego!
Jako Polak podlegasz polskiemu prawu, a to chroni przerwą czlowieka bez wzgledu na to, z której grupy etnicznej, czy mniejszości seksualnej się wywodzi. Zas demokracja w Polsce polega na wyborze rządzacych, nie samozwanczych rządach przypadkowej zbieraniny. Nawet jeśli jest liczna.
Niestety musialam urwac w polowie wpisu, gdyż urzadzenie, z którego pisze nie dziala prawidlowo na tej stronie. Znowu idgiotiyczne przekręcenia slow. Jak- z której mów jej, zamiast mojej, przerwa zamiast prawa. Tak się nie da pisać. Tego krótkiego posta pisalam chyba z pol godziny. Normalnie zajęloby to5min.
Tak. Wypisuje się z dyskusji. Przynajmniej na czas aż bede miala z czego pisać. Nie będę 50 razy wklepywac jednego slowa, żeby i trak na koniec doszukać się przekrecen.
Przepraszam za rozkawwalkowanego posta.
Moje poglądy różnią się od twoich, ale ciekawie mi się dyskutowalo.
Pozdrawiam
Naturalnie, jeśli Ci urządzenie zawodzi, nic się nie stało.
Mamy drastycznie różne poglądy, ale umiem uszanować czyjeś, pozdrawiam serdecznie.
A i jeszcze jedno? Powiedz mi, który naród nie ,,pluje kwasem'' na sąsiadów? Gdy Anglik nabija się z Irlandczyka, Francuz z Belga, Polak z Niemca, a Slowak wykloca się z Węgrem o tokaja. To normalne, powszechne zjawisko. Nie ma co dorabiać do tego ideologii...
Nie do końca. Ukraincy to ogólnie fałszywy naród. Nigdy tak naprawdę nie mieli swojego prawdziwego państwa i zawsze "odwracali się tam skąd wiał wiatr". Na Wołyniu najpierw żyli w zgodzie z Polakami bo po 1920 roku Polska była mocnym krajem. Potem przyszli sowieci, wiec zaprzyjaźnili się ponownie z tym kto mocniejszy, czyli "czerwonymi" i Polacy tam mieszkający już nie byli na tyle mocni by uważać się za ich przyjaciół. Potem przyszli Niemcy, więc znowu znaleźli sobie mocniejszego przyjaciela. :( Ukraina, teraz znowu udają naszych przyjaciół bo Putin ich depta po mordach. I znowu im ufamy > :(
Nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. W najnowszym trailerze bardziej skupiono się na Niemcach i Rosjanach niż Ukraińcach, których widzimy dopiero na końcu. Mam nadzieję, że to złudne, aby pokazać efekty i większość filmu skupi się na rzezi wołyńskiej. Są trochę obawy, że ma to ukazać Wołyń przez całą wojnę - 2 godziny z walkami niemieckimi i radzieckimi, a końcówka 20 minutowa poświęcona rzezi.
Polacy akurat nikogo nie nienawidzą co udowadnia sama historia więc radzę się z nią zapoznać.
Wręcz przeciwnie: na tle hiszpanów, niemców, rosjan, anglików itd. jesteśmy narodem przesadnych pacyfistów.
Polacy nie tępili ani niemców ani rosjan.
Natomiast te dwie nacje odebrały Polakom ojczyznę a potem przez wieki mordowały polski naród.
Taaaaaak ? Jakies bzdury piszesz. Nie odpowiedziales jeszcze na pytanie, dlaczego nienawidza SIEBIE, czego historia jak wszyscy wiemy dowodzi. Jak tak mozna koloryzowac historie i uragac innym. W tym sie kryje jakies przekonanie o wyzszosci i uprzedzam, nie, nie mam nic przeciwko Polakom, narod jak kazdy inny.
Nie odpowiedziałem bo to absurdalne i ogólnikowe pytanie.
Nie mam pojęcia jak niby historia ma tego dowodzić a bądź co bądź historię swojego kraju znam dobrze.
Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi więc sprecyzuj a może postaram się odpowiedzieć.
Jak chodziłem niedawno plażą we Władku to nie miałem ochoty strzelać do ludzi z nienawiścią na ustach. Wręcz przeciwnie. Wszyscy turyści byli dla siebie mili.
Tak samo w mojej robocie. Ludzie się nie tępią tylko sobie pomagają.
A swoją drogą Polacy mają pełne prawo czuć wyższość nad innymi narodami. Nikogo nie zniewalali i nie dopuszczali się różnych maści ludobójstw.
"Nikogo nie zniewalali i nie dopuszczali się różnych maści ludobójstw". Dlaczego tak bezkrytycznie podchodzisz do historii swojego narodu? Wszystko zależy od człowieka i jego motywacji, oczywiście zgadzam się, że na tle innych państw europejskich wypadamy bardzo dobrze, ale każdy kraj to niezliczona ilość małych społeczeństw, które mogą mieszkać na granicy i walczyć z innymi małymi społecznościami, dopuszczając się nawet małych, lokalnych ludobójstw, czy to na tle narodowym, czy sąsiedzkim, czy jakimkolwiek innym.
Nie podchodzę bezkrytycznie.
Jak na zapalonego patriotę piszę niezwykle obiektywnie.
My Rosjanom zrobiliśmy dwie dymitriady pustosząc Moskwę a oni zlikwidowali Nam Państwo i wymordowali najlepszych Polaków.
Ile przykładów zniewalania innych i czynów noszących znamiona ludobójstwa w polskiej historii mam ci wymienić?
Intelektualnie nic innego przetrawić nie potrafisz? Czemu mnie to nie dziwi? Przy okazji. Andersen to trudny autor. Wątpię czy jesteś w stanie go zrozumieć.
To tyle jeżeli chodzi o Twoje przykłady. Nie ma to jak zasłonić się martwym Duńczykiem.
MI wymien niby znam wiele takich przykladow, ale mozesz wymieniac, ludzie sluchac jak nasi kogos zabijali i zniewalali, to jakas mila odmiana w stosunku do tego co funduje sie co roku 1 sierpnia itd.
Niemców i Rosjan piszemy z wielkiej litery. Hiszpanów i Anglików też. Polacy KOCHAJĄ Żydów, Rosjan, Niemców, Czechów, Ukraińców, Litwinów. Bożesz ty mój, jak oni ich kochają... Ty Ruskich, Niemców i Żydów na pewno. Jeszcze powiedz, że jesteś katolikiem z pokolenia JP2 (nie mylić z MP 3) i nie wolno ci nienawidzić. Pytanie z ciekawości. Mówisz że naród polski powinien przewodzić Słowiańszczyźnie. Powiedz mi, który naród słowiański zgodzi się na polski prymat? Może powiedz, który naród słowiański lubi Polaków..? A może wskażesz mi np. państwo, które w okresie 20 -lecia międzywojennego poparło polskie starania o utworzenia tzw. Międzymorza z Polską jako hegemonem?
Co za bezsensowny potok słów.
Celowo piszę z małej. Czemu? Bo tych narodów nie szanuję.
Kochać to ja mogę: matkę i ojczyznę chłopaku.
niemcy i rosjanie utworzyli najbardziej zbrodnicze systemy totalitarne. Dzięki nim w 20 wieku ludzka populacja zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent. Ponadto przez wieki ciemiężyli słabsze od siebie narody mordując inteligencję i zwykłych ludzi.
hiszpanie zniszczyli cywilizację Azteków mordując ich i zarażając paskudnymi chorobami. Dlaczego? Złoto złoto złoto. Bo jak wiadomo jest to najważniejsza rzecz na świecie.
anglicy sprowokowali atak hitlera na Polskę i wymordowali tysiące Indian perfidnie odbierając im ziemię. Przez wieki oszukiwali, że to oni przede wszystkim rozszyfrowali enigmę.
Nikt się nie zgodzi na polski prymat z wiadomych względów.
Nie ma nic cenniejszego i ważniejszego dla istnienia i tożsamości narodu niż język. Ani historia, ani tym bardziej religia, nie jest gwarantem istnienia narodu, pojmowanego nie tylko w sensie etnicznym, ale też państwowym i polityczny. Ortografia nie zależy od nastroju, czyjegoś widzimisię, czy stopnia szowinizmu. Jest czym stałym i niezmiennym. W języku polskim nazwy narodów piszemy z wielkiej litery. Przynajmniej do następnej reformy języka. Pisząc celowo (zakładam że celowo, bo może to być wynik {nie}zwykłej głupoty) błędami a przy okazji nazywając się patriotą , wysrałeś się na prawdziwych patriotów i na to, co ten naród ma najcenniejszego. Na język. Człowiek który to robi jest intelektualnym impotentem. Człowiek który nazywa innych ludzi "bydlętami" z powodu ich przynależności narodowej, jest zwykłą moralną szują, która sama człowiekiem mienić się może, acz człowiekiem nie jest i nie będzie.
Wspaniały wkład o dyskusję. Najpierw Andersen a potem ortografia.
I owszem. Ukraińcy to bydło (bo jak bydło się zachowują na własne życzenie) niezdolne do utrzymania własnej państwowości i czczące zbrodniarzy. Nie mam szacunku do czegoś takiego jako zdrowy psychicznie człowiek. Żaden człowiek nie morduje innych dla zasady tylko bydlak.
Ponadto na miano narodu nie zasługują, ponieważ są zwyczajną ruską zbieraniną (kozaczyzna, chłopstwo) sztucznie utworzoną na potrzeby ichniejszego nacjonalizmu na początku 19 wieku. Nie posiadają żadnych poważnych autorytetów i bohaterów.
Przeczytałem z ogromną przyjemnością wszystkie Twoje posty w wątku i moje obawy co do wzrostu znaczenia skrajnej prawicy w Polsce legły w gruzach.
A ten teraz na Lwów dzielny husarzu!
W Polsce skrajna prawica nigdy nie zdobędzie władzy.
Fakty są następujące: Lwów to polskie miasto, które nam ukradziono a potem dano jakiemuś sztucznemu tworowi.
W Niemczech skrajna prawica nigdy nie zdobędzie władzy.
Fakty są następujące: Poznań to niemieckie miasto, które nam ukradziono a potem dano jakiemuś sztucznemu tworowi.
Hans Schmidt, Monachium 1923
Poznań był niemiecką własnością tylko przez 125 lat.
To stricte polskie miasto.
Natomiast naród Ukraiński tak samo jak ich Państwo został wymyślony pod koniec 19 wieku na skutek ideologii nacjonalizmu.
Każdy naród został kiedyś wymyślony. Historia nie stoi w miejscu. Zresztą państwa narodowe to dopiero XIX wiek. Odmawiać Ukrainie prawa do własnej narodowości jest niedorzeczne.
Opinia absurdalna.
Pojęcie Narodu zostało wymyślone w 19 wieku a nie sam Naród.
Jako Naród Polacy istnieją od 10 wieku kiedy to za czasów Bolesława Chrobrego po raz pierwszy pojawiła się nazwa Naszego kraju - Polska. Świadomość bycia Polakiem miały przede wszystkim elity a nie ciemne chłopstwo. Bolesław Chrobry bije swoje polskie denary z wizerunkiem orła. Jakoś nie pamiętam, żeby Ukraińcy istnieli w 10, 11, 12 czy 15 wieku. Ukraińcy to przede wszystkim Rosjanie, którzy po podboju Rusi Kijowskiej kilkaset lat później stworzyli własny dialekt języka ruskiego, własną kulturę i literaturę. To jeszcze nie powód, żeby za darmo dawać tym chamom taki kawał pięknej ziemi.
Bez niepodległej Ukrainy nie ma niepodległej Polski, a bez niepodległej Polski nie ma niepodległej Ukrainy.
Szanowny kolego.
Polska istniała bez niepodległej Ukrainy w 16, 17 i 18 wieku.
Polska traciła niepodległość przez:
- brak reform
- magnacką prywatę oraz zdradę
- zniszczenia wojenne w 17 oraz 18 wieku
- działania zaborców. Rozbiory były aktem nielegalnym.
Szanowny kolego
jest XXI wiek i sytuacja geopolitycznia jest inna.
I i II wojna światowa (szczególnie pierwsza) zmiotła wszystko.
Polska nie miała wokół siebie państw buforowych, a teraz ma.
Szach mat,
Ja wiem, że antyukraińskie mokre sny nie pozwalają myśleć racjonalnie. Na szczęście polska polityka zagraniczna uznaje "Bez niepodległej Ukrainy nie ma niepodległej Polski, a bez niepodległej Polski nie ma niepodległej Ukrainy."
Amen
Przez większą część XVI wieku ziemie obecnej Ukrainy należały do WKL.
Po utracie lewobrzeżnej Ukrainy w połowie XVII wieku RON (bo nie Polska) przestała być istotnym podmiotem stosunków międzynarodowych.
Od 1717 RON jest już tylko de facto rosyjskim protektoratem. Od 1764 już nie de facto, tylko de jure.
Oczywiście że istnieli. I w X wieku i później. Nazywali się wtedy Rusinami, tak jak obecni Polacy nazywali się Polanami. Ich państwo a w zasadzie olbrzymie centrum cywilizacyjne nazywało się Ruś Kijowska. Rurykowicze bili nawet złote monety. Utrzymywali rozległe kontakty z zarówno z Północą - Skandynawią, jak i Południem - Bizancjum. Ruskie centrum cywilizacyjne najpierw przesunęło się na północ, do Nowogrodu a następnie do Moskwy. Czy możesz mi łaskawie podać datę podboju RUSI KIJOWSKIEJ przez WKM lub przez Rosję. Bo z tego co wiem to Rosja razem z Polską (a w zasadzie z RON) dokonały rozbioru Ukrainy w roku 1667 i potwierdziły traktatem pokojowym w roku 1686 (piszę z pamięci, daty mogłem pomylić). Tyle że nie było już Rusi Kijowskiej a unia RON, składająca się z dwóch podmiotów: Korony i WKL.