PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163611
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

Film bardzo dobry. Ukazuje bestialstwo i bezmyślności do jakiej gotowy jest człowiek. Nie rozumiem zupełnie tych mordów i okrucieństw. Film pokazał mi że nie tylko Niemcy, SS mani to chorzy ludzie. Widać każdy naród ma swoje grzechy. Nie mogę zrozumieć sytuacji gdzie normalny człowiek zabija małe dzieci, obdziera innych ze skóry. Rozumiem zabijanie w czasie wojny ale torury i czerpanie z tego przyjemności, nie mogę tego pojąć. Współczuje Ukraińcom którzy mieskzają lub pracują w Polsce. Jak zobaczycie grupę ogolonych gości to lepiej uciekać.

ocenił(a) film na 10
antyspam

Skąd taka troska o mieszkających w Polsce Ukraińców? Były jakieś incydenty? Czy też chodzi Ci o to, że wielu z tych Ukraińców wyraża się pozytywnie o UPA u uważa za bohatera Banderę i Szuchewycza?? Współczujesz Ukraińcom, powiedz więc, czy współczujesz ofiarom mordów OUN-UPA? To nie tylko 150.000 Polaków, ale i 800.000 Żydów i tysiące Ukraińców, którzy nie chcieli mieć nic wspólnego z OUN-UPA. Plus 700.000 Polaków, którzy zostali zmuszeni do opuszczenia Kresów, bądź uciekli ze strachu.
To był zbrodnia przeciwko ludzkości. Te nie ulegają przedawnieniu. W końcu Sejm uznał rzeź wołyńską za ludobójstwo, teraz więc czas na rozliczenie tak sprawców, jak i obecnych ich popleczników i gloryfikatorów tej zbrodniczej ideologii OUN/UPA.

ocenił(a) film na 9
Azyniusz_Polion

Wiadomy że mordercy z tamtych czasów w Polsce nie mieszkają. Chodziło mi ogólnie o nastawienie ludzi do Ukraińców po obejrzanym filmie. Tak jak ja i moi znajomi mamy niechęć do Niemców po obejrzanym jakimś filmie na temat wojny, tak podejrzewam że sporo ludzi może mieć niechęć do Ukraińców. Normalny człowiek może mieć niechęć, a bandyta i nacjonalista przerodzi to w czyn i rozbój.

ocenił(a) film na 10
antyspam

Naprawdę, jak oglądasz film o holocauście to współczujesz Niemcom??? Nadto, w przeciwieństwie do Niemiec, ani państwo ukraińskie, ani ogół tamtego społeczeństwa nie odciął się od ideologii OUN/UPA. Obecnie, wręcz przeciwnie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Szybszy

O, kolejny Ukrainiec ze słabą znajomością polskiego. Przeto wytłumaczę Ci: "antyspam" połączył w parę niechęć po filmie i współczucie wobec Ukraińców, wynika więc z tego, że skoro pisze o analogicznej niechęci do Niemców, to odczuwa analogicznie współczucie do nich. A może się mylę? :)
P.S. Jak tam prospekt Bandery w Kijowie?

ocenił(a) film na 9
Azyniusz_Polion

NIe dumaj o czym myslal, tylko co napisal:) Ot sklonosc polaczkow do przeinaczania slow rozmowcow.

ocenił(a) film na 10
Szybszy

a Ty kolego nie nazywaj nikogo "polaczkami" bo jest konkretna obraza!

ocenił(a) film na 10
Azyniusz_Polion

nie ma co współczuć bo nic im się tutaj złego nie dzieje!