PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163611
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

Wysoce sobie cenię twórczość pana "Wojtka", jak to lubi siebie nazywać Wojciech Smarzowski. Większość jego filmów to niekwestionowane arcydzieła. Szacunek za podjęcie tak ciężkiego i niewygodnego moralnie i politycznie tematu.

Jednak zabrakło mi czegoś, tej iskry i braku wstydu w poprzednich filmach.Twórca nie poszedł na całość, jak w poprzednich obrazach, czując nad sobą łańcuch poprawności politycznej. Wydaję mi się, że Smarzowski nie podjął się wejścia w temat całkowicie i prawdziwie. I nie, nie jestem fanem kina gore, wręcz przeciwnie. Pomimo to, mam wrażenie, że reżyser nie podołał prawdzie. Po raz pierwszy widzę porzucenie realizmu na rzecz komercji. Psychologicznie wszystko pięknie wyjaśnione, motywy sprawców mają sens. Jednak film za bardzo skupia się na aspektach nieistotnych dla tematu. W końcowej ocenie, nie wiem o co chodziło reżyserowi. Co chciał przekazać? Mało obchodziła mnie historia głównej bohaterki, a tło zostało jedynie maźnięte. Chciałem poczuć życie i zwierzęcą ludzką naturę, a dostałem ckliwą historię rozczarowania.

ocenił(a) film na 10
marinho

Smarzowski mial problem żeby w ogóle skończyć ten film bo nie wiadomo było czy zbierze pieniądze. Film nie jest nawet nakręcony tak jak by reżyser chciał bo zabrało funduszy. Jak ewentualni sponsorzy słyszeli że mam być to film o mordach na Polakach a nie film o tym jak ''polaczkowa podludzka tłuszcza'' kogoś tam morduje to się zmywali. Na film o tym jaka to z Polaków jest brudna dzicz i koniecznie antysemicka, Smarzowski zebrałby pieniądze od razu, i dostałby górę nagród. Po prostu robota którą wykonywali podczas wojny na naszych elitach Adolf z Józefem, dała rezultaty i nie wszyscy którzy są polskojęzyczni są Polakami. Nad tym żeby tak było III Rzesza i ZSSR solidarnie pracowały. Tyle że kiedy kręcili Powrót do ojczyzny to było to potępiane, przez polskie (Jeszcze wtedy w większości polskie nie polskojęzyczne społeczeństwo) a dzisiejsze Powroty są oklaskiwane przez fanów Adama.