PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163608
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

W zapowiedziach wydawniczych spotkałem się z informacją, że oprócz znanej nam kinowej wersji "Wołynia" będzie również dostępna "wersja festiwalowa". Czy ktoś wie, czym się różni owa "festiwalowa" wersja filmu od tej "kinowej"?

macbdotcom

Podobno jest 40 - minut dłuższa

użytkownik usunięty
laxman

Niestety podawali już informację na facebooku - jest krótsza o kilka minut i różni się montażem.

ocenił(a) film na 8
macbdotcom

Miałem zadać dokładnie to samo pytanie, na które ci akurat odpowiem. Otóż dzisiaj czytałem w gazetce Empiku wywiad ze Smarzowskim, w którym mówił, że tzw. wersja festiwalowa różni się dodaną mapą miejsca, gdzie ma akcję film na samym początku z informacją o wydarzeniu i wycięciu paru scen niezrozumiałych dla zagranicznego odbiorcy (jeżeli dobrze zrozumiałem słowa Smarzola).

macbdotcom

Limitowana edycja filmu na DVD i BD zawiera także jego "wersję festiwalową". Jest ona skrócona w stosunku do "wersji kinowej" (131 min), ma angielskie napisy początkowe i końcowe oraz poprzedzona jest grafiką przedstawiającą mapę polityczną przedwojennej Europy z zaznaczeniem Wołynia i Wschodniej Galicji.