PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163608
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

ale ja wcale nie jestem pewien, czy chcę to przerabiać po raz kolejny. Nie wiem. Chyba nie. Mam paru znajomych z Ukrainy, raczej nie chcę teraz psuć tych dobrych relacji.
Wiedza, że we wszystkich ludziach tkwi szaleństwo nie jest dla mnie ani niczym nowym, ani szokującym. To, co się obecnie dzieje na świecie wystarcza mi w zupełności i nie mam złudzeń co do potencjału ludzkiej autodestrukcyjności. Bardzo cenię Smarzowskiego, ale chyba mam dość martyrologii.

ocenił(a) film na 9
clavier

ja juz nie moge sie doczekac Roja i Smolenska na dvd, swietne filmy, do 2015 zakazane oficjalnie w Polsce

ocenił(a) film na 10
clavier

zastanów się co mówisz, bo hańbisz tych, którzy zostali tak bestialsko pomordowani. Moja Babcia, jej siostry i matka ledwo uszły z życiem na Wołyniu. Banda przyszła w nocy i puka do drzwi "wpuście bośmy spragnieni" - a jak nie zostali wpuszczeni to zaczęli rębać siekierami w drzwi i dom podpalili. Na szczęście mężczyźni z rodziny i jeden miejscowy Czech, bo Czechów przecież też rezali, zaczęli do tego bydła strzelać ze stodoły. Robactwo się rozpierzchło a z płonącego domu, pod ostrzałem uciekały dzieci kobiety. Natomiast parę wsi dalej to ukraińskie bydło zamordowało moją 96 letnią Praprababcię, i dziś jakoś sobie nie wyobrażam, abym Jej pamięć miałbym zamienić na jakieś "dobre relacje" z jakimiś znajomymi chachłami. Jeżeli chachły nie są w stanie się przyznać do tego co zrobili ich "heroje" - mało tego, cieszą się, że Polaków wyrezali - to nie są to żadni moi przyjaciele, nie są to dla nie nawet ludzie, tylko wściekłe psy, które watahami wałęsają się po polskich miastach i wsiach na Kresach. A wiadomo co się robi ze wściekłymi psami. Śmierć wrogom Ojczyzny.

jaroslaus

Film powstał ku przestrodze, aby każdy pamiętał, że tkwi w nas ziarno zła.
I aby nie pozwolić się mu rozpanoszyć w swoim umyśle.
Poza tym moi znajomi potępiają rzeź wołyńską, zaś jeden z nich jest z pochodzenia Polakiem. Przeżyli, wymieszali się i żyją w zgodzie.