PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724694}
7,8 164 tys. ocen
7,8 10 1 163608
7,4 85 krytyków
Wołyń
powrót do forum filmu Wołyń

Niestety tak jak w temacie moje oczekiwania przerosły rzeczywistośc. W mojej opinii sprawy techniczne działają na duży minus oceny filmu, bo trzba pamiętać, że film to nietylko tematyka, w tym wypadku trudna, odważnie choć nie jestem pewna czy trafnie wybrana przez reżysera , ale także cała oprawa montażowa, dźwiękowa i wiele więcej... Nie uważam "Wołynia" za całkowitą pomyłkę, ale nie ukrywam, że film jako całokształt nie przypadł mi do gustu.

ocenił(a) film na 8
all_wasted

Ja również byłem zawiedziony. Myślałem, że film pokaże tragedię tamtych wydarzeń, że naprawdę zobaczę strach w oczach uciekających ludzi. Nie chodziło mi o patrzenie na jatkę, ale samej rzezi poświecono w filmie za mało czasu i więcej o niej mówiono niż jej było. Nie czułem, że tragedia się zbliża. Dużo czytałem na temat tamtych wydarzeń i spodziewałem się filmu mocnego, wstrząsającego, a dostałem w połowie sielankową opowieść o młodej Polce, która poślubiła sołtysa, bo ojciec kazał i wychowywała mu dzieci. To nie jest film o rzezi wołyńskiej, tylko o życiu Polaków na Wołyniu w czasie wojny z finałowym powierzchownym zaznaczeniem, że coś tam się kiedyś zdarzyło. Z relacji Polaków i Ukraińców pokazanych w filmie wynika, że to Polacy byli tymi złymi, a przed premierą mówiono, że film nie będzie jednostronny. Niestety poprawność polityczna. Co do finału, miałem wrażenie, że to nie była zaplanowana akcja nacjonalistyczna, tylko napaść sąsiadów z innej wioski właściwie bez powodu, za co mieszkańcy wzięli odwet na Bogu ducha winnym małżeństwie mieszanym. Niestety nie czułem tych wszystkich emocji, o których ludzie się rozpisują. A szkoda, bo czekałem i liczyłem na ten film. Najlepsza scena to ta z dwoma popami i księdzem przemawiającymi do wiernych.