7,7 26 tys. ocen
7,7 10 1 25676
8,0 34 krytyków
Wodzirej
powrót do forum filmu Wodzirej

tego filmu oraz Amatora, ale Wodzirej to nic szczególnie ciekawego. Stuhr jest dla mnie manierycznym aktorem, a tej jego maniery po prostu nie lubię.

cesare_10

Wodzirej zapiera dech. Także aktorsko bez zarzutu.

ocenił(a) film na 7
zweistein

Film świetnie oddaje lata 70te w Polsce i zbliżający się marazm moralny po epoce Gierka. "Amator" jednak stoi o klasę wyżej od "Wodzireja"-ma świetne kunsztowne zabiegi reżyserskie. Stuhr to szkoła krakowska, że się wyrażę czyli dosyć sztywny styl gry, w którym więcej aktor wciela się w inną postać niż postać jest odtwarzana przez aktora.

Rafhalik

" sztywny styl gry, w którym więcej aktor wciela się w inną postać niż postać jest odtwarzana przez aktora..."

Nie bardzo rozumiem, mógłbyś rozwinąć?

ocenił(a) film na 7
zweistein

Mam na myśli taki styl gry, w którym aktor jakby grał samego siebie i tylko dostosowywał się do scenariusza filmowego. Podobnie grał G. Holoubek i podobnie gra J. Stuhr, który niemal w każdym filmie gra jak J. Stuhr. Rzeczywiście wyraziłem się mniej niż precyzyjnie.

Rafhalik

Rozumiem, ale chyba w przypadku Stuhra to nie był zły pomysł? Jakby nie grał "po siebie" kreacja pewnie nie byłaby tak znakomita.

ocenił(a) film na 7
zweistein

Mnie to właśnie irytuje, bo wszędzie w każdej jego roli gdzieś się majaczy albo Danielak albo Maksio z "Seksmisji".

Rafhalik

No tak, to chyba prawda, albo blisko niej (choć "Amator "chyba nie pasuje?)
Ale "Wodzirej" to świetna rola i tego nikt mu nie odbierze.

ocenił(a) film na 7
zweistein

Też potwierdzam, że rola Stuhra w "Wodzireju" jest mistrzowska i w moim przekonaniu zaważyła o jego jakby nie patrzeć udanej karierze aktorskiej. Sam "Wodzirej" absolutnie wyjątkowy i jednym z najwybitniejszych filmów lat 70tych.

ocenił(a) film na 9
Rafhalik

Tego się chyba nie da pozbyć, Stuhr jest bardzo wyrazisty :-)
A Holoubek wydaje mi się miał bardziej teatralną manierę.

cesare_10

ja pierniczę. "... DLA MNIE...". Kim Ty jesteś?