Wojna o planetę małp

War for the Planet of the Apes
2017
7,0 61 tys. ocen
7,0 10 1 61238
7,7 40 krytyków
Wojna o planetę małp
powrót do forum filmu Wojna o planetę małp

Uprzedzając - oglądałem "Genezę..." i "Ewolucję...".

Jeżeli dobrze rozumiem - ludzkość została zdziesiątkowana przez wirus, którego pierwszym nosicielem była małpa. A konkretnie Koba. Ten zaraził jednego z naukowców, który potem zaraził innego gościa - jak się okazuje pracownika lotniska. A stąd już nietrudno o dalsze roznoszenie się wirusa. Który spowodował wymieranie ludzkości, choć nielicznym udało się przeżyć. W tym samym czasie inteligentne małpy pod wodzą Cezara po ucieczce z zoo tworzą w lesie w okolicach Nowego Jorku swoją wioskę.

Ale nawet to nie wyjaśnia, w jaki sposób Ziemia miałaby się stać tą tytułową "planetą małp". No bo to że choroba wyniszczyła ludzkość to jedno, ale nigdzie nie jest powiedziane że małpy zaczęły panowanie nad ziemią. OK, rozumiem że Cezar stoi na czele inteligentnych małp, tylko że ich "terytorium" ogranicza się do niewielkiego lasu w USA. Skąd więc ta "planeta małp"? Przecież te inteligentne małpy były tylko na terenie USA, w żaden sposób małpy z pozostałych rejonów ziemi nie stały się ot tak inteligentne i nie zaczęły podbijać terenów opanowanych przez ludzi.

No chyba że czegoś nie zrozumiałem oglądając obie części i w jakiś sposób jest wyjaśnione, że nie tylko wirus, ale także populacja inteligentnych małp zaczęła opuszczać USA i kolonizować pozostałe kontynenty.

Gzehoo_GR

tez sie nad tym zastanawiałem, ale jak do tej pory nie byłochyba jeszcze mowy o tym że cały świat został opanowany przez ma łpy. można by to wytłumaczyć w ten sposób że wirus przechodzi z ludzi na małpy ale zobaczymy. filmy takie sobie ale ciekawi mnie bardzo co będzie z tą zaginioną ekspedycją na /marsa i czy w ogóle zostanie to kiedyś nakręcone. ps jak można pomylić nowy jork z san francisco?

harekrysznazombie

No tak, to było San Francisco :)

Gzehoo_GR

koba nie był nosicielem. a naukowiec zaraził się przez rozszczelniony wąż w inhalatorze, którym podawano gaz Kobie.

Gzehoo_GR

Odpowiedź jest prosta - Ameryka dla Amerykanów jest całym światem.

ocenił(a) film na 7
Gzehoo_GR

W filmie widzimy że małpy dość szybko się ewolują a po za tym w orginalnej planecie małp jest chyba rok 3000 któryś więc mają czas

ocenił(a) film na 6
Gzehoo_GR

Tak w zasadzie, to pod kątem biologicznym ludzie też są małpami, więc będzie to planeta małp niezależnie od tego która strona konfliktu wygra.:P