PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=700190}

Wojna o planetę małp

War for the Planet of the Apes
2017
7,0 60 tys. ocen
7,0 10 1 60475
7,6 55 krytyków
Wojna o planetę małp
powrót do forum filmu Wojna o planetę małp

Zastanawia mnie dlaczego twórcy nie ukazali żadnych emocji córki nad zamordowanym przez zwierzęta ojcem, a nad malpą którą znała zaledwie dzień czy dwa, wielce ją to poruszyło...

dupawieloryba

Była zarażona małpim wirusem.

dupawieloryba

Wirus wywoływał u zainfekowanych otępienie i stopniowe upośledzenie funkcji mózgu. Nova mogła po prostu stracić pamięć, dlatego tak obojętnie odebrała śmierć ojca, bo mógł się jej wtedy już wydawać obcym człowiekiem. Aha, i to nie było morderstwo, tylko obrona konieczna :-)

dupawieloryba

Nova to bohaterka oryginalnej Planety małp z 1968. Tam jest już dorosłą osobą.

ocenił(a) film na 10
obleh

to nie ta sama nova...tam akcja dzieje się w 40 wieku to niemożliwe żeby tyle przeżyła

ocenił(a) film na 9
Eazy96

jeśli uznamy, że w pierwszym filmie ich trochę poniosło z tym dryfowaniem w kosmosie to może być TA Nova ;) I osobiście takie wytłumaczenie by mnie satysfakcjonowało, motyw, że oni 20 wieków latali zahibernowani w jedynce to spora przesada, mam wrażenie że dość chakarterystyczna dla ludzi myślących o przyszłości 50 lat temu :D

ludowy

W Wojnie syn Cezara to Cornelius i on także jest jednym z głównych bohaterów oryginalnej Planety małp, więc to ta sama Nova.

ocenił(a) film na 6
obleh

Myślę, że to jest tylko nawiązanie jako gratka dla fanów, wg mnie to nie jest TA Nova

dpodhale13

To jest ta Nova i ten Cornelius. Myślę że zbyt mocno akcentowane były ich imiona. Wątek 40 wieku jest łatwy do przeskoczenia w ew remake'u. Swoją drogą film słaby.

ocenił(a) film na 10
obleh

To nie ta sama Nova.
W oryginale małpy nie wiedziały, że ludzie kiedykolwiek były inteligentnymi stworzeniami, a nie dalo by się tego zapomnieć po zaledwie 20 latach.

ocenił(a) film na 6
dupawieloryba

Mnie tez ten wątek z dziewczyną trochę nie kaman. I kilka innych scen też - chwilami brakło tam sensu. Zwłaszcza, gdy Nova spokojnie biegała sobie po bazie i mimo, ze światła reflektorów chwilami na nia padały, żaden strażnik jej nie zauważył. W tak dobrze strzeżonej bazie... Hmm...

No ale kiedy widzę tyle zachwytów tym - co prawda niezłym - filmem, to nawet nie będę zaczynał wątku na ten temat. Po co ludziom psuć dobrą zabawę.

ocenił(a) film na 7
Sony_West

W tym obozie to było trochę tych nie logicznych scen.
- to co napisałeś o dziewczynce
- małpy wiadomo co robią (nie chcę spojlerować), ale strażnicy i tak nic nie zauważają
- w sumie małpy jadą na koniach po plaży śledząc żołnierzy, a oni tego nie widzą, choć jest czysta przestrzeń i nie zbyt duża odległość

Mogli te sceny trochę inaczej zrobić, bo aż głupio patrzeć :)

ocenił(a) film na 9
dupawieloryba

Ale ja mam tylko jedno pytanie. Skąd wiadomo, że typek był ojcem małej? - Nigdzie tego nie ma powiedzianego tym bardziej pokazanego. Zresztą odniosłem wrażenie, jakby to była taka "drużynka" złożona 10 minut temu by uciec od pułkownika, nawet krew z nosa taka jakby świeża była. Koleś równie dobrze mógł wziąć ją w opiekę bo obiecał matce że się zajmie czy coś.

ocenił(a) film na 7
dupawieloryba

Ta postać pojawia się już w "Planecie Małp" Tima Burtona. Już jako dorosła. Tam gra ją Lisa Marie, ówczesna żona reżysera.
http://www.filmweb.pl/Planeta.Malp
http://www.filmweb.pl/person/Lisa+Marie-7616