PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=252752}
6,1 38 tys. ocen
6,1 10 1 37845
4,1 17 krytyków
World Trade Center
powrót do forum filmu World Trade Center

"WTC" Olivera Stone'a to jednak dobry film. Wszystkie te brednie że amerykanski, że schematyczny, ze za dużo patosu i wymuszonego dramatyzmu są wymyślone nie wiem skąd. Nie widzicie, jednej banalnej do ujrzenia a ważnej rzeczy. Oliver Stone wcale się nie skończył. Zauważcie jak dobry jest ten film i zważcie na to, że cała ta otoczka którą wy nazywacie "amerykanizmem" jest w 100% celowa. Chodziło mu o to, by podnieść Amerykanów na duchu, po tak wielkiej tragedii.
Oczwiście, że mimo iż film jest oparty na faktach to został udramatyzowany i jest pokazany oczami danych osób, ale to wszystko jest zabieg celowy i dobrze przemyślany... Nie jesteśmy Amerykanami to trudniej na to wiele zrozumieć ! Nie patrząc już na tą całą otoczkę, zauważcie ile jest plusów plusów w tym filmie - genialne zdjęcia [!], dobre aktorstwo [choć Cage miał lepsze role...], bardzo dobra muzyka i nawet scenariusz który mimo iż nie jest zbytnio oryginalny [ludzie! po co komplikować! to prawdziwa historia!] to niesie ze sobą kilka przemyśleń, refleksji,no i celowych udramatyzowań czy uamerykanizowań, ale o tym i po co to już pisałem no i przede wszystkim porusza!, a po końcówce sprawia, ze zastanawiamy się chwilę nad tym wszystkim...
Tak więc, Stone nakręcił na prawde porządnie zrobiony, poruszający film, który mimo iż arcydziełem nie jest, to jest z całą pewnoscią warty ogladnięcia, porusza i choć na chwilę daje coś do myślenia.
Jest tu kilka ważnych prawd, i przesłań zawartych a i do refleksji skłania....
Zdecydowanie warto!

To moze na koniec kilka minusików żeby tak nie idealizować i uzasadnić co dzieli go od arcydzieła:
-lekko czasami ta amerykańskość przeszkadzać może niektórym, ale trzeba Stone'a zrozumieć, na prawdę!
-początek lekko nudnawy miejscami...

ocenił(a) film na 5
davemaster

ŚWIĘTA I WIELKA RACJA PODZIWIAM I BARDZO ODBYR ARGUMENT

ocenił(a) film na 7
davemaster

Dokładnie zgadzam sie do oceny filmu. Bardzo mi się podobał, nawet się poryczałam!