PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=252752}
6,1 38 tys. ocen
6,1 10 1 37845
4,1 17 krytyków
World Trade Center
powrót do forum filmu World Trade Center

spodziewałem się kolejnej amerykańskiej szmiry, wypełnionej bzdurnymi efektami. a tu niespodzianka :D oglądajac scenę w której samolot zbliza się do wieży (widać tylko jego cień na budynkach) zastanawiałem się jaki będzie moment zderzenia... pewnie zwolnienie obrotów, wystraszona twarz pilota, rozmodleni terrorysci w tle, i widok z wnętrza WTC- zapracowani ludzie różnych ras (toż to WTC) w białych koszulach ze zdjęciami żon, mężów i dzieci na biurkach, flaga USA w tle nastrojowa muzyczka i... bum :D a tu NIC!
jakże się zdziwiłem (mówię- co, jakąś okrojoną wersję oglądam?). ten brak efektów mnie urzekł :D właściwie pokazano NY przed i gruzy po tragedii. cierpienia rodziny przeplatane z dialogiem uwięzionych okazały sie mało hollywoodzkie, tym samym bardzo przyziemne. oczywiście pojawił się patosik jaki to cały swiat jest zły, a Amerykanie, biali i czarni, potrafią się zjednoczyć w słusznej sprawie (co zresztą podkreśla na końcu John. Text marinesa o zemście też troszeczkę nie an miejscu, wciśnięty jakby na siłę.
Film niezły (filmwebowska ocena 6), ale zdając sobie sprawę jak bardzo mógł być ten film spierdzielony (a nie został!) daję 8 :D

qleague

Stary rządzisz z tym opisem momentu zderzenia ;-) Naprawdę aż się zaśmiałem. Film oceniłem 7/10, bo był niezły, choć przeznaczony raczej dla Amerykanów. Niemniej jednak Stone jako reżyser wypadł z formy. Zobaczcie co było kiedyś (Pluton, JFK) a co jest teraz (Aleksander, WTC).

użytkownik usunięty
Baphomet

za to ze film jest slaby nie winil bym stone'a tylko raczej marnego scenarzyste, stone'a winic mozna tylko za to ze po przeczytaniu scenariusza podjal sie rezyserki :S