PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10041413}

Wredne liściki

Wicked Little Letters
2023
6,8 12 tys. ocen
6,8 10 1 11913
6,4 29 krytyków
Wredne liściki
powrót do forum filmu Wredne liściki

Niby wszystkie fragmenty tego filmu technicznie trzymają poziom, ale są posklejane w całość pisanym pod tezę scenariuszem i prostacką reżyserią tworząc razem nieznośną agitkę.
Z zabawnych kiksów to w całej polit-poprawności oberwało się murzynowi, który wychodzi na nieogarniętego pierdołę, który żyje na garnuszku głównej bohaterki.
Szkoda, bo historia fajna i można ją było zabawnie opowiedzieć, a wyszło to co zawsze wychodzi, jak się ładuje do filmu ideologię łopatami.

ocenił(a) film na 2
Zalewski_Pawel

Dziękuję za ten komentarz, bo myślałem, że tylko ja tak odebrałem ten film i coś ze mną nie tak, skoro tu tyle zachwytów. Wielka szkoda, że zmarnowano taki potencjał, bo gra świetna i opowieść też byłaby ciekawa, gdyby nie podążano drogą tak prostackiej "agitki" (to dobre słowo), wymierzonej w tradycjonalistów.

ocenił(a) film na 8
sz_adam

Tak, ewidentnie coś z tobą nie tak, z kolegą u góry też. Ale na szczęście jest dla was "niepoprawna" twórczość Vegi. BTW, kobiety na scenie to też przeciwko tradycji teatru. Oburzające, nie?

ocenił(a) film na 2
babajagna

Sarkazm zupełnie mijający się ze zrozumieniem mojego wpisu. Mimo wszystko przyjmuje do wiadomości Twoje oburzenie ze spokojem i tolerancją. :) A co do kobiet na scenie, to akurat mam w rodzinie odległe, przedwojenne tradycje aktorskie - własnie kobiece, więc argument zupełnie nietrafiony.

ocenił(a) film na 3
babajagna

@babajagna Ty to tak piszesz sobie a muzom, aby ponapitalać w klawiaturę i poczuć lekki skok adrenaliny, z nadzieją, że rozpoczniesz jakąś bzdurną awanturę na podstawie swoich projekcji? Bo w żadnym słowie nie odniosłaś do czegokolwiek, co było w komentarzu, za to nie omieszkałaś władować, ni z gruszki, ni z pietruszki Papryka Vege i jakieś swoje osobiste wynurzenia. Kompleksy proszę leczyć u terapeuty.

ocenił(a) film na 2
Zalewski_Pawel

Swoją drogą to dla mnie bardzo ciekawe zjawisko, że przedstawiciele lewackiego światopoglądu najwięcej o tolerancji mówią, ale gdy tylko ktoś ma na jakiś temat odrębne zdanie, to najchętniej by takich pozamykali w osobnych klatkach. ;) A przynajmniej napiętnowali, że "coś z nimi nie tak".

ocenił(a) film na 7
Zalewski_Pawel

a tu się nie zgodzę - znam bardzo dobrze argumenty przeciw poprawności politycznej, łądowanej na siłę do filmów, kosztem (zwykle) fabuły i ogólnie jakości produkcji, ale tutaj film nic na tym nie stracił, historia trzyma się kupy, fabula jest przemyślana, a teza nie jest lewacka, tylko dotyczy ukrywanej, kipiącej wściekłości, która tamowana zbyt długo znajdzie w końcu ujście w sposób raczej gwałtowny - niezależnie od jej powodów. No i kwestia dwulicowości ludzi, która też jest niezależna od prawej czy lewej strony.
Także moim zdaniem tutaj poprawność polityczna nie zaszkodziła filmowi ani jego przekazowi, że jest obecna w filmie - bez dwóch zdań, ale zważywszy, ze film to fikcja jednie oparta na prawdziwej historii, jako niezależny od niej twór, mający, jak każdy inny film, swoje prawo do indywidualnego podejścia i twórczej wolności, broni się całkiem dobrze.