5,5 3,9 tys. ocen
5,5 10 1 3896
5,5 30 krytyków
Wrooklyn Zoo
powrót do forum filmu Wrooklyn Zoo

Świeżo po seansie zastanawiam się w którym roku dzieje się akcja filmu?

Nigdzie nie ma pokazanej wprost daty, na nagrobkach napisane ile przeżyli lat.
Subkultury skinheadów i deskorolkowców przypominają końcówkę lat 90, początek 2000. Do tego tramwaje i autobusy którymi poruszali się bohaterowie to relikt poprzedniej epoki. Za to samochody były całkowicie współczesne.
Nikt nie korzystał z nowoczesnych telefonów, w domu był telefon stacjonarny.

Wygląda to jakby akcja filmu miała się dziać te około 25 lat temu, ale nie było budżetu, żeby całość nagrać w tym klimacie i tylko wybrane elementy są z epoki, a reszta jak leci.

Mieliście podobne spostrzeżenia?

ocenił(a) film na 4
tomek147

Hm...Jakoś tak.

ocenił(a) film na 9
tomek147

TOMKU zauważ też że celowo nakręcając panoramę Wrocławia to nie widać SKY TOWERA. Reżyser w kilku wywiadach opowiadał ze celowo zrobił film bez komórek by oddać klimat lat 90-tych.Mowil że jest to osobisty scenariusz w który wplotl swoje wspomnienia dokładnie z tamtych lat. On nie chciał robić filmu stricte LATA 90TE stąd pojawiają się współczesne auta. Mówił że zależało mu na zmieszaniu lat 90tych z rokiem 2024.My Polacy bardziej skumamy ten film a gdy go za granicą zobaczą to będą myśleli że tak silne grupy SKINÓW rządzą polskimi miastami. Nie zapomnij ze ten film jest taka basnia dla starszych widzów a w basniach często są zmieszane światy. Film pewnie by był o wiele lepszy gdyby głównego bohatera grał doświadczony młody aktor a nie amator. Dobry aktor dałby pewnie więcej aktorskiej chemii i odbiór filmu by był lepszy. Taka reżyser miał wizję i nic z tym nie zrobimy.

ocenił(a) film na 9
tomek147

Juz Ci mowie o co chodzi... Rezyser we wielu wywiadach mowil ze bardzo mu zalezalo by polaczyc wspolczesnosc z latami 94-96 stad np.poczatkowa scena pod FAST FOODEM gdy w radiu leci ZAMIGOTAL SWIAT-VARIUS MANX co bylo wtedy nowoscia bo hitem kinowym byly MLODE WILKI.Konkretnie to MLODE WILKI pojawily sie w polskich kinach 11 maja 1996go roku.Zauwaz ze rezyser pokazuje duzo blokow ktore wtedy byly nowoscia i zauwaz ze autobusy ktore pojawiaja sie w filmie to ikarusy z lat 90-tych.Pomimo tego ze czasem w tle widac wspolczesne auta(np.pod willa cyganow)to cala reszta nawiazuje do lat 90-tych w ktorych rezyser byl nastolatkiem.Mi sie to bardzo podobalo ze nikt nie zapier.dala z tabletami czy smartfonami i jest dokladnie tak jak ja sam pamietam.W roku 1996 mialem 14 lat i doskonale pamietam skejtow oraz swiezo pojawiajace sie na rynku kurtki flajersy ktore kupowali kibole ale tez skini.Ja osobiscie bedac tym rezyserem bym po prostu w kadrze pokazywal tylko auta ktore do 1996go byly nowe byz sytuacji ze widac pod chata cyganow czarnego chryslera 300c z roku 2010 o mercedesie z 2017 nie wspomne ale to sa drobiazgi ktore mi nie przeszkadzaly w odbiorze filmu. Ten film jest po prostu inny od calej reszty i chwala mu za to. Uwazam ze zaraz obok APOKAWIXY to jeden z ciekawszych filmow ostatnich lat.