PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10059679}

Wstrzymaj oddech

Hold Your Breath
2024
5,0 1,8 tys. ocen
5,0 10 1 1816
5,3 6 krytyków
Wstrzymaj oddech
powrót do forum filmu Wstrzymaj oddech

O czym w sumie był ten film?
Alegoria żałoby, czy przenośnia tego, co nosimy w sobie gdy życie legnie w gruzach...?
Pomysł spoko, ale wykonanie... Za dużo dziur, przedłużeń...
Co w końcu z tym siwcem? Istniał czy był wytworem wyobraźni? Obstawiam to drugie, bo tu głównym problemem była matka i jej głęboka trauma...
Absurdy pod tytułem: kto mieszka na takiej pustyni z dziećmi mając jedynie krowę to już nie wspomnę...

ocenił(a) film na 7
sandra_jj

W latach 30 w Oklahomie panowała ogromny susza, która na kilka lat zmieniła krajobraz w pustynie. One nie mieszkały na pustyni, to pustynia przyszła do nich.

ocenił(a) film na 5
ibs11

Z każdego miejsca można się wyprowadzić

ocenił(a) film na 7
sandra_jj

Tam zwłaszcza jak się nie ma kasy. Jakie to proste. Udzielaj tej rady ludziom z Afryki żeby chętniej chcieli zmienić miejsce zamieszkania.

ocenił(a) film na 5
ibs11

Halo to tylko film a ja komentuje sposób w jaki zostało to pokazane przez rezysera

ocenił(a) film na 7
sandra_jj

Film pokazuje kawałek historii USA, mimo iz to horror, ale twoje rady są z 4 liter.

ocenił(a) film na 7
sandra_jj

Poczytaj o Dust Bowl w USA w latach 30. W tym okresie dzieje się akcja.

ocenił(a) film na 5
Sanrajs007

Wiem wiem, chodzi mi o to, że można się wynieść

ocenił(a) film na 7
sandra_jj

Nie ma sensu oceniać zachowania ludzi z początków XX w., bo obyczaje i podejście były zupełnie inne.

sandra_jj

W Gronach Gniewu Steinbecka jest dokładnie opisana wręcz okrutna bieda w USA w latach 30. Tułaczka całych rodzin, które było jeszcze stać na paliwo i koszmarna wędrówka w "poszukiwaniu lepszego życia" a na końcu drogi tylko śmierć.

sandra_jj

Słyszę tu wołanie o dosłowność i wykładanie historii w sposób łopatologiczny. A na tym ten film raczej miał polegać, by każdy spróbował sam odpowiedzieć co było prawda a co fikcją.

sandra_jj

Nomen omen? Chyba nie bardzo wiesz, co ten zwrot oznacza.

eltoro10000

Tak samo nie wie o czym jest film...