Jak to jest możliwe, że kontener pływał? Zdaje się, że nie jest wodoszczelny, ale za to wykonany ze stalowych profili i blachy... hmm...
Zalezy co jest w srodku, towar zazwyczaj jest uszczelniany. Przy przewonie np. elektroniki trzeba ja zabezpieczyc przed zalaniem i dzialaniem wilgoci. Rokrocznie odnotowuje sie wiele zderzen z plywajacymi kontenerami. Obecnie kontenery plywajace po oceanach sa jednym z wiekszych zagrozen dla zeglugi malych jednostek.
Wystarczy, ze w srodku sa fajki :D tutaj jest filmik z plywajacym kontenerem. http://gcaptain.com/maersk-container-washes-ashore-axmouth-cigarettes/
W środku kontenera było obuwie sportowe, nic dziwnego, że ten unosił się na wodzie. Bo skoro było obuwie to pewnie do tego masa tworzywa sztucznego.
Obuwie, tak też to zauważyłem z tym, że kontener był uszkodzony i zawartość wypływała na zewnątrz, a tym samym woda wpływała dość swobodnie do środka...ale mniejsza o to, byłem po prostu ciekawy co inni myślą o tym, pozdrawiam.
Kontener uszkodził się najprawdopodobniej w momencie zderzenia z łodzią Redforda, także czas, w który do środka nalewała się woda nie był zbyt długi.