PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10044719}

Wyścig o chwałę

Race for Glory: Audi vs Lancia
2024
5,5 1,5 tys. ocen
5,5 10 1 1520
Wyścig o chwałę
powrót do forum filmu Wyścig o chwałę

Inspirowany prawdziwymi wydarzeniami, ale co z tego jak wprowadza się niepoprawne imiona autentycznych postaci, fikcyjne osoby i wydarzenia nawiązujące do tego co ma się wydarzyć. Dziwne rzeczy są pokazane i przedstawione. Była dobra historia, kasa, aktorzy po to by nakręcić słaby film. Niestety nieudana próba pokazania czegoś fajnego.

ocenił(a) film na 6
kejpiwrc

Ja właściwie nie wiem czy tu nawalił scenariusz czy reżyseria. Mam wrażenie, że jedno i drugie. Zarzuty jakie mam do tego filmu:
1. Kiepskie sceny przejazdów rajdówek - wolne, anemiczne, pourywane, jakieś takie amatorskie, mało autentycznej rajdowej jazdy pełnej pasji, a przecież grupa B to były najbardziej brutalne samochody w historii rajdów samochodowych! To należało podkreślić!
2. Mało prawdziwych postaci - jest oczywiście Walter Roehrl, ale już Hannu Mikkola pojawia się tylko kilka razy w epizodycznej roli, a przecież to on został mistrzem świata. Michelle Mouton pojawia się chyba w tylko jednej scenie. Gdzie jest Markku Alen?
3. Pojawiają się za to jakieś wymyślone postaci. Drugim kierowcą Lancii jest jakiś Kurt?! I czemu on nie ma nazwiska? A gdzie Markku Alen?
4. Prawie w ogóle nie widać innych zespołów rajdowych - przecież w mistrzostwach nie startowały tylko Lancia i Audi. Gdzie jest Opel, Renault czy Nissan?
5. Poszczególne rajdy są kiepsko pokazane - jest co prawda Monte Carlo i Sanremo, ale już pozostałe rajdy nie wyróżniają się żadną charakterystyką i w oczach widza zlewają się w jedno
6. Brak napięcia - historia jest fascynująca, a film ogląda się jak niedzielną telenowelę
7. Dziwaczne niezrozumiałe sceny - o co chodziło z tym miodem?

Mimo wszystko uważam, że warto obejrzeć i cieszę się, że powstał jakiś film o rajdach :)