To kanadyjski film, w którym mówią po portugalsku (chyba!), a najbardziej przypomina klasyczne współczesne kino europejskie !! Więcej niż dobra gra aktorska. Absolutnie rewelacyjny soundtrack. Zatrzymałam się na chwilę przy tym filmie z uwagi na wiek reżysera, Zawiera Dolana, który zagrał też jedną z kluczowych postaci. Pan Dolan urodził się w 1989 roku, a zrealizował film na miarę „Marzycieli” Bertolluciego. To bardzo obiecujące, bo póki co mamy do czynienia z zaledwie początkiem jego filmowej drogi.
W początkowych scenach słyszałam hiszpański akcent, bez hiszpańskich słów. Ten portugalski wydedukowałam, bo jest najbliższy połączeniu hiszpańskiego i francuskiego, a nigdzie nie mogłam znaleźć informacji na ten temat. W końcówce słyszałam dużo francuskiego właśnie. W jakim języku śpiewane jest Bang Bang???
"Bang Bang" śpiewane jest po włosku. Dalida była urodzoną w Egipcie Włoszką, która zamieszkała we Francji. Śpiewała różnych językach m.in włoskim, francuskim, niemieckim i arabski :) A Dolan pochodzi z Kanady z Quebecu, więc francuski akcent stamtąd jest pewnie inny niż ten z Francji, ale to już moje wyobrażenie o problemie :)