Wybawca

Savior
1998
7,6 4,4 tys. ocen
7,6 10 1 4447
8,0 2 krytyków
Wybawca
powrót do forum filmu Wybawca

Film daje do myślenia- pokazuje ludobójczą logikę zaplanowanej zbrodni i przypadkowej zemsty, która ciągnie za sobą następną zbrodnię... Itd. Przy czym powodem mordu może byc niemal wszystko - od pochodzenia etnicznego, przez wyznanie, przekonania, aż po zwykły przypadek. Film dokumentuje dośc dobrze- i słusznie- zbrodnie wojenne popełniane przez Serbskie bojówki na Muzułmanach w Bośni w latach 90`tych, gdzie zginęło ich około cwierc miliona -i bynajmniej nie byli to żadni mudżahedini, tylko w ogromnej większości nieuzbrojeni cywile.

Nie chcę, żeby wyszło na to, że bronię Serbów, ale rzezie na Bałkanach to żadne novum i nie należy jedynie ich za nie obwiniac, jak to niektórzy czynią (pamiętajmy, że w Hadze sądzone są WSZYSTKIE strony konfliktu); bestialskich masakr, wypędzeń i czystek etnicznych dokonywały zarówno siły Serbskie, Chorwackie jak i Muzułmańskie- fakt, że Serbowie zdecydowanie w tym przodowali, ale oni byli po prostu najlepiej uzbrojeni, a co za tym idzie mieli najwięcej możliwości ich popełniania (inaczej było podczas II Wojny Światowej, kiedy to Chorwaci bestialsko wyrżnęli prawie pół miliona Serbów i ok 50 tys Żydów, też w zdecydowanej większości Bogu ducha winnych ludzi). Z kolei po wojnie komuniści namiętnie wyniszczali- prawdziwych bądź wyimaginowanych- ustaszy, Czetników i innych "wrogów socjalizmu". Tak więc niedawną wojnę należy widziec w szerszym kontekście.

Nie wiem, jak to wygląda wśród Serbów bośniackich, ale wśród Serbów z Serbii właściwej da się zauważyc coś, co ja nazywam próbą rozliczenia z historią. Zauważmy, że w "Wybawcy", który był filmem amerykańskim, jeśli chodzi o ludnośc lokalną, to grali prawie wyłącznie Serbscy aktorzy. Gorąco polecam kultowy już film serbski "Lepa Sela Lepo Gore", który w b. Jugosławii stał się legendą, zarówno wśród Serbów, Chorwatów jak i Muzułmanów. Pokazuje bestialstwo wszystkich stron, więc oczywiście był oskarżany o "antyserbskośc" i śmiem twierdzic, że jest równie dobry, jak znakomita bośniacka "Ziemia Niczyja".

W sumie jest to kawał solidnej roboty, chociaż "Wybawca" jest niewątpliwie filmem nie dla każdego- a na pewno tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Takie sceny, jak kopanie w brzuch ciężarnej kobiety przez serbskiego partyzanta albo ta, gdy ojciec daje zgwałconej przez bośniaków córce pistolet aby zastrzeliła własne dziecko są naprawdę odrażające. Niestety, prawdopodobne. Podobne rzeczy zdarzały się na Bałkanach aż za często.

To, że film obywa się bez efekciarstwa rodem z Rambo czy Commando, zaliczam mu w sumie na plus. Podobnie jak niejednoznaczny podział- nic nie jest tam czarno-białe, jak to bywa w wielu Amerykańskich filmach. Amerykański widz lubi miec wyłożone na tacy, kto jest "dobry" a kto jest "zły", przy czym najlepiej jakby dobrych ubrac w białe mundury, a złych w czarne. Główny bohater, który dokonuje ewidentnych zbrodni, a zaraz potem ryzykuje życie aby ocalic dziecko? Skandal. Ale może właśnie z tego powodu film w Stanach furory nie zrobił?

Reasumując- polecam wszystkim, chociaż ten film może byc dla niektórych zbyt ciężkostrawny; nie znajdziecie tu ani przeładowania zbędnym efekciarstwem ani jednoznacznych ocen. Jeżeli to jest to, czego szukasz w kinie to wybierz się na "Transformers"; nie chcę później czytac na Filmwebie recenzji typu "eee tam cieńkie było, co wy w tym widzicie, najwyżej 3/10".

Pozdro!

Dobra recenzja, trafne uwagi.

ocenił(a) film na 9

Recenzja świetna. Jak dla mnie ten film również jest niesamowity i realistyczny.

Ciekawa też teza odnośnie tego, dlaczego własnie Serbowie zadali wieksze straty oponentom (tak w zabitych jak i zamordowanych). Duży "+".

Jedno pytanie Adamo:
Skąd wzięłeś akurat liczbę "pół miliona" jako okreslajacą ilość zamordowanych i zabitych przez Ustaszy w czasie II wojny światowej? Nie dość, że ta liczba wydaje się za wysoka to chyba jeszcze obejmuje ofiary 13. Dywizji der Waffen-SS Handschar, a była to jednostka bośniacka, jak i innych formacji z Chorwacją nie związanych. Proponowałbym nie uogólniać do tego stopnia. Po wojnie komuniści starali się zochydzić chorwackich niepodległościowców/separatystów (jak kto woli do wyboru), więc kwestia zawyżania liczby ich ofiar jest pewna.

użytkownik usunięty
ludzikw

Ofiary Ustaszy w czasie II WŚw.:

- pół miliona to MINIMALNA liczba serbskich ofiar, którą podaję, żeby nie narazić się na manipulację (np. na polskiej Wikipedii pod hasłem "Ustasze" jest 600 tys, a niektórzy serbscy historycy mówią nawet o milionie),
- ok. 50 000 Żydów (inne źródła podają 30 tys),
- nieznana liczba Cyganów (prawdopodobnie dziesiątki tysięcy, nikt ich tam nawet nie liczył).

Ta liczba nie dziwi z racji oszalałej polityki NDH (wypędzenia + eksterminacja).
Podaję wyłącznie liczbę Serbów zamordowanych przez Ustaszy, nie mówię tutaj o ofiarach Wermachtu czy WaffenSS. Na terenie obecnych Słowenii, Chorwacji i Bośni Niemcy dali Ustaszom wolną rękę dobrze wiedząc, że gorliwie wywiążą się z zadania.
Odnośnie NIEMIECKICH ofiar w b. Jugosławii możnaby napisać cały elaborat. Zresztą na korzyść Niemców przemawia fakt, że niektórzy generałowie Wermachtu byli do tego stopnia zniesmaczeni bestialskimi rzeziami swoich sojuszników, że zdarzały się przypadki rozbrajania (!!!) Ustaszy (a przecież niemiecka Armia do najwrażliwszych nie należała).

Polecam hasło "Ustasze" na Wikipedii.

Serbowie dlatego zabili najwięcej w latach 90`tych, bo militarnie mieli najwięcej ku temu możliwości. Analogicznie do wyczynów Chorwatów w latach 40`tych (mieli potężnych sojuszników Hitlera i Mussoliniego).

"Po wojnie komuniści starali się zochydzić chorwackich niepodległościowców (...)"
Z początku na pewno, ale czy później..? Od lat `60tych w SFRJ obowiązywała zasada, że wszystkie narody łączy w socjaliźmie braterska więź (jako spoiwo jedności państwa) i wkładanie "kija w mrowisko" było niemile widziane... USA też niechętnie przypominali w powojennych Niemczech o niemieckich zbrodniach, bo okazało by się, że prawie wszyscy się jakoś ubrudzili, a przecież oni mieli wtedy na głowie inne sprawy (Zimna Wojna, powojenna odbudowa itd).

Rozumiem, że w słowiańsko-katolickiej Polsce jest moda na wybielanie słowiańsko-katolickiej Chorwacji, ale przypomnę tylko, że sam Pavelić uważał Polaków za "podludzi" (z racji słowiańskiego pochodzenia), sam natomiast wywodził pochodzenie Chorwatów (to w 100% słowianie) od... germańskich Gotów :D buahahaha.

Warto poczytać, kogo JPII wyświęcał w 20lecie pontyfikatu: racjonalista.pl/kk.php/s,992

ocenił(a) film na 10

fajnie to opisałes Adamie :) od czasu kiedy kilkakrotnie byłem latem na wakacjach w przepieknej Dalmacji zacząłem się interesować wojną bałkańska tym bardziej że to tak na prawde świeża sprawa i kiedy przejeżdżałem koło Zadaru mnóstwo tam było powojennych gruzów (co w takim razie musi być do tej poty w takim Mostarze czy Srebernicy?!).. film Savior zrobił na mnie piorunujące wrażenie tak bardzo był realistyczny.. dodam że film nie wybiela żadnej ze stron konfliktu bo na początku jest dziewczyna zgwałcona przez Muzułmanów bośniackich (zielone dodatki do umundurowania) potem pokazane wyjątkowe bestialstwo Serba Gorana i rodziny zgwałconej dziewcznyny aż w okrutnym finale nad rzeką (brrr co za okrutna scena chyba najbardziej przejmująca z wszystkich filmów wojennych jakie miałem okazje widzieć!) gdzie masowej egzekucji cywilów z autobusu dokonuja partyzanci z szachownicą na ramieniu czyli ewidentnie Chorwaci!! film przejmujący okrutny i znakomity a do tego cudowne bałkańskie krajobrazy w drodze od gór az po morze adriatyckie w Splicie..

kubem4

jechałam kiedyś samochodem wzdłuż frontów, w bośni i chorwacji. zapewniam cie, ze to co tam widzialam 9 abylo to z 4 lata temu) zrobilo na mnie ogromne wrazenie. zniszczone wsie, albo jeszcze gorzej, wsie widma, bądż z jedynym lokatorem gdzies tam na koncu miejscowowsi (bo itakie miejsca widzialam). z tego co wiem, ci ludzie do swych domow wracac nie chca. a to z jednej przyczyny. wiele z nich ma w sobie pulapki, jak zapadnie, czy miny. Ludzie sie boją. Nie wiem jak obecnie, ale calkiem niedawno okolice sarajewa, a nawet centrum bylo zaminowane. pamietam, ze gdy przyjechalam do sarajewa, miasto zyla historia holendra-truysty, ktory chcial sobie zrobic fotkę z pewnego punktu obserwacyjnego. fotka byla dosłownie bombowa.

ocenił(a) film na 10

Jak dla mnie film genialny. Bardzo mnie urzekł, 10/10.

użytkownik usunięty

jeśli komuś podobał się ten film, to polecam "Lepa sela lepo gore" o podobnej tematyce (wojna w b. Jugosławii). Na Bałkanach to już klasyka, niestety w Polsce żadna TV tego nie puści, a jeżeli już to o 3 w nocy. Cóż robić... pozostaje internet.

ocenił(a) film na 9

"niestety w Polsce żadna TV tego nie puści, a jeżeli już to o 3 w nocy"

Kilka lat temu w TVP 1 w uczcie kinomana puszczono ten film o 22:00 czy coś takiego.

PS. Wątpię by w Polsce podejmowano jakiekolwiek próby "wybielania" Chorwackich zbrodni z powodu ich katolicyzmu czy słowiańskości. A co do liczby "ponad pół miliona" to jeszcze raz powtórzę- wątpię. Opieranie się tylko na wnioskach serbskich historyków jest bardziej brakiem obiektywizmu. I jak wspominałem- nie tylko Ustasze działali na terenie Jugosławii. A co do Serbów- Czetnicy i ludzie Tito też nie należeli do aniołków i w tym wypadku też zdarzały się opowieści w stylu miski codziennie napełnianej świerzymi ludzkimi oczyma (potem tę anegdotę zaporzyczył W. Pasikowski do jednego z dialogów w filmie Psy II).

ludzikw

a powoływanie się na amerykańskich, czy chorwackich historyków jest na pewno obiektywne :P:P:P żal

Po obejrzeniu tego filmu proponuję obejrzeć ów niezwykle WAŻNY i INTERESUJĄCY dokument

http://www.youtube.com/watch?v=3d8QmJ9dZ0c

Psychologia (w podstawowym zakresie) powinna być przedmiotem obowiązkowym już w gimnazjum a nie patologiczna religijna indoktrynacja, która robi wodę z mózgu szczeniakom!!!

PS. Dokument powyższy powstał na podstawie tej wybornej książki która powinna znaleźć się w biblioteczce każdego OBYWATELA ŚWIATA, a być może takie filmy jak SAVIOR nigdy nie musiałyby powstać!!!

POZDRO

MACHO_3

Przepraszam za niewklejenie linku.Oto on:

http://merlin.pl/Efekt-Lucyfera-Dlaczego-dobrzy-ludzie-czynia-zlo_Philip-G-Zimba rdo-Philip-Zimbardo/browse/product/1,621804.html

ocenił(a) film na 9
MACHO_3

Czy to nie jest też przypadkiem związane z badaniami prof. Zimbardo? Dzięki za link!

ludzikw

W rzeczy samej !

Tu znajdziesz więcej szczegółów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_wi%C4%99zienny

Polecam również świetny film (choć nieco ubarwiony) pt. ``Das Experiment`` który powstał na podstawie rzeczonego eksperymentu prof.Zimbardo.

PS. No i oczywiście BARDZO GORĄCO polecam trzy najznakomitsze książki z dziedziny psychologii jakie w życiu czytałem a mianowicie:

1.Psychologia i życie
2.Efekt Lucyfera
3.Paradoks czasu

Jestem głęboko przekonany że gdyby psychologia była przedmiotem obowiązkowym w szkołach miast patologicznej religii i gdyby chociaż połowa ludzkości przeczytała ``Efekt Lucyfera`` lub chociaż obejrzała ``5 kroków...`` byłoby o wiele mniej zła na tym skądinąd wspaniałym świecie.

POZDRO

ocenił(a) film na 9
MACHO_3

Religia nie jest obowiazkowa a ta na ktora uczeszczalem dzieki dobremu ksiedzu byla jedynym z niewielu wartosciowych przedmiotow w liceum.
Moze akurat tobie sie trafil jakis przyglup? Co do ksiezy i religii to nie mozna ich uogolniac. Jest mnostwo nurtow wewnatrz chrzescijanstwa czy katolicyzmu. Zreszta jak ktos chodzi do roznych kosciolow to widzi ze i wnioski wysuwane sa rozne na kazaniach.
Dlaczego religia jest patologiczna? Zobacz sobie "Gruz 200". Tam mamy swiat bez religii i patologia jest wszedzie. Wlasnie religia zapobiega patologi.
A obowiazkowe nauczanie w szkole nic nie daje. Co z tego ze siedzi sie w klasie skoro sie nie slucha? Nikomu nic na sile nie wbijesz do glowy no chyba ze na torturach. Szkola jedynie moze zaszkodzic. A zeby zla nie bylo to zalezy od rodzin w ktorych dzieci sie wychowuja.

cywile czy nie cywile.. wazne ze muzulmanie..

ocenił(a) film na 8

Na takie wpisy liczę czytając dyskusje po OBEJRZENIU filmu .

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś te ćwierć miliona zabitych muzułmanów w Bośnii. Wg ICTY w tej wojnie zginęło ok 100 tys. ludzi, w tym niecałe 26 tys. cywilnych muzułmanów. Dodam że w całej tej wojnie zginęło więcej żołnierzy niż cywilów.

Inna sprawa, że masakra nad rzeką była dziełem Chorwatów, a nie Serbów.