Wybawca

Savior
1998
7,6 4,4 tys. ocen
7,6 10 1 4447
8,0 2 krytyków
Wybawca
powrót do forum filmu Wybawca

... przekłamanie historyczne - na filmie pokazani są żołnierze bośniaccy i chorwaccy jako gwałciciele /nie przeczę że były incydenty/, ale generalnie to Serbowie byli DEMONAMI TEJ NIERYCERSKIEJ, NIECYWILIZOWANEJ WOJNY - szkoda kobiet tylko - PRZEPRASZAMY WAS MY "MĘŻCZYŹNI"...

ocenił(a) film na 8
noradarling

Masz jakieś statystyki?

ocenił(a) film na 10
KukurydzowyKornik

Jeśli się nie mylę nie ma żadnych statystyk.
Zeznania świadków tylko.
Którym udało się przeżyć masakry, których dokonywały wszystkie strony, w tej największej masakrze w Europie po 1945 roku.

ocenił(a) film na 8
nightgale

Zgadzam się z Panem przede wszystkim odnośnie końca wypowiedzi, wszystkie strony dokonywały ludobójstwa, natomiast w międzynarodowych procesach Chorwaci byli zdecydowanie bardziej faworyzowani (ze względu na swoje prozachodnie ukierunkowanie politycznie. Tyle na temat obiektywnych procesów międzynarodowych. Zwolnienie Ante Gotoviny to była kpina.

noradarling

rżnęli się wzajemnie ochoczo. To kto zabił więcej ma mniejsze znaczenie. Jednak wiadomo, pewnym środowiskom trudno się pogodzić z film gdzie Serbowie nie grają chłopca do bicia a historia jest przedstawiona bardziej obiektywnie niż zazwyczaj ;)

noradarling

Aby zrozumieć nieco intencje eliminacji Chorwatów przez Serbów należy się cofnąć w lata II wojny światowej kiedy pod okupacja niemiecką powstał Chorwacki Ruch Rewolucyjny (UTASZE). To co się działo wtedy przechodzi ludzkie pojęcie. Chorwaci podjęli szeroko zakrojoną akcję eliminacji narodu Serbskiego przy aplauzie Watykanu i Papieża. Głównymi dowódcami band byli księża z zakonu Jezuitów. Mordy były tak okrutne i masowe (m. in. podcięcie gardeł specjalnym nożem na czas) że znane są przypadki interwencji Wermachtu celem powstrzymania rzezi. Mordowano wszystkich Serbów bez wyjątku jeżeli nie chcieli się nawrócić na katolicyzm. Mordowano dzieci na oczach rodziców. Zakładano specjalne obozy koncentracyjne tylko dla dzieci.
Warto interesować się historią w szerszym aspekcie i nie czerpać wiedzy tylko z amerykańskich filmów. Oczywiście każde mordy, niezależnie która strona się ich dopuszczała, należy jednoznacznie potępić.

ocenił(a) film na 10
noradarling

Największym przekłamaniem jest demonizowanie Serbów. Walczyli jedynie o swoje ziemie należące do nich od wieków. Bośniacy i Chorwaci chcieli utworzyć niepodległe państwa kosztem ludności serbskiej. To między innymi Chorwaci pierwsi spacyfikowali Serbów w Krajinie w 1995 roku. Co do praktyk jak stosowały poszczególne strony w czasie konfliktów bałkańskich należy wziąć pod uwagę mentalność ludzi Bałkanów, ich wojowniczość, zaciekłość i upór w walce o swoje. Uważam, że nie można było rozwiązać konfliktów na Bałkanach w sposób pokojowy. Serbowie odpowiadali mordem na mord, gwałtem na gwałt. Trzeba pamiętać, że w jugosłowiańskim tyglu narodowościowym to nie Serbowie pierwsi postanowili siłą uzyskać autonomię i niepodległość a Słoweńcy, Macedończycy, Bośniacy i Chorwaci co w stosunku do Serbii interesują nas dwaj ostatni. Serbowie walczyli o swoje święte ziemie na których mieli swoje domy, rodziny, cerkwie i groby bliskich. Warto wspomnieć również o sprawie Kosova, najświętszej ziemi Serbów wyrwanej z ich ojczyzny na korzyść muzułmanów którzy od XIV wieku a może wcześniej najeżdżali serbskie ziemie. Z filmem ma to mało wspólnego aczkolwiek pojawia się w nim wątek muzułmańskich mudżahedinów, którzy również wspomagali albańskie UCK. Słusznie zauważył przedmówca, że wrogości między Serbami a Chorwatami i Albańczykami warto poszukać w czasach II WŚ, gdzie Czetnicy (serbscy partyzanci) walczyli z chorwackimi Utaszami sprzyjającymi dla Trzeciej Rzeszy i Albańczykami i Bośniakami będącymi w Waffen SS. Polecam wszystkim zapoznanie się z obiektywną i prawdziwą historią. Kto komu sprzyjał, kto pierwszy przelał czyją krew. Sława wielkiej Serbii, tak bliżniaczo podobnej do Polski, od wieków prześladowanej przez sąsiadów i najeżdżanej przaz zaborców.

ocenił(a) film na 8
MenOfHonor

Zgadzam się. Nic dodać więcej.

ocenił(a) film na 8
MenOfHonor

Proponuję poczytać sobie o Ruder Finn i ich udziale w konflikcie w Jugosławii, potem również w Kosowie. Popatrzycie na 'złych' Serbów w nieco innym świetle.

ocenił(a) film na 10
MenOfHonor

Właśnie skończyłem oglądać film i chciałem podzielić się moimi refleksjami po jego obejrzeniu i co ja mam jeszcze napisać po przejrzeniu Twojego i innych wpisów. Cieszyć się należy tylko, że ten film powstał, że symbolicznie pokazano sylwetki chociaż dwóch Amerykanów (wbrew stanowisku władz ich kraju) walczących po stronie Serbów. Jednak ich walka po stronie Serbów nie wynikała z miłości do nich lecz z nienawiści do muzułmanów, jak to było pokazane na wstępie filmu co nie znaczy, że nie podobało mi się to po czyjej stronie walczą. Podpisuję się pod Twoim, jeżeli mogę, tekstem. Ograbiono, również za naszym przyzwoleniem, Serbów z czego się tylko dało - to była i jest hańba całego zachodniego "cywilizowanego" świata. Rewelacyjny film - 10/10 !!!

ocenił(a) film na 7
noradarling

Przepraszaj sobie, ale w swoim imieniu. Ja nikogo za nic nie przepraszam bo nic im nie zrobiłem. Poza tym wątpię, by zgwałcone bałkańskie kobiety łaziły po filmwebie i szukały twoich przeprosin, więc jak już chcesz kogoś przepraszać to sobie przepraszaj, ale rób to tak by zrozumiał i w swoim imieniu. Białorycerzyk się znalazł :D