PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108799}

Wynalazek

Primer
2004
6,5 15 tys. ocen
6,5 10 1 14608
7,4 18 krytyków
Wynalazek
powrót do forum filmu Wynalazek

Jak w temacie, "Wynalazek" jest genialny! Film udowadnia, że do stworzenia arcydzieła nie potrzeba nie wiadomo jakiego budżetu ani milionów efektów specjalnych. Sci-fi, w którym jest więcej sci niż fi. Jestem pod ogromnym wrażeniem.

użytkownik usunięty
Linguist

no dobra, to teraz wytłumacz mi proszę tak łopatologicznie o co chodzi w tym filmie jako całości? :P
bo, że podróżowali w czasie, żeby zarabiać na giełdzie to rozumiem, ale te wszystkie linie czasowe... pogubiłem się w scenariuszu :)
będę naprawdę wdzięczny, pozdrawiam :P

ocenił(a) film na 8

http://www.filmweb.pl/film/Wynalazek-2004-108799/discussion/Rozwi%C4%85zanie+zag adki+-+przeczytasz+-+zrozumiesz,846316

użytkownik usunięty
Noizebeat

teraz już po fakcie, ale dzięki za reakcję :P
twórca wątku chyba nie ogarniał o co chodzi, bo nie doczekałem się odzewu :P

ocenił(a) film na 7
Linguist

Ja oceniłem na 7/10, bo przyznam, że nie wszystko zrozumiałem i nie za wszystkim nadążyłem. Pewnie zabrakło mi inteligencji. Niemniej po kilku dniach od obejrzenia filmu wciąż jestem nim zaintrygowany i wracam myślami do tej historii. Nie mogę dać więcej niż 7 filmowi, który był dla mnie zbyt trudny i nie do końca przystępny, ale po ewentualnym przeszczepie mózgu (na bardziej wydajny) spróbuję do tego filmu podejść ponownie.

Uważam, że tę historię można było opowiedzieć ciut klarowniej, trochę lepiej ją zmontować, pozwolić sobie na nieco inne ujęcia i szersze plany. Taki rzut izometryczny pozwalający nam ogarnąć trochę więcej. Tego zabrakło, przez co pewne fragmenty filmu są dla mnie niezbyt czytelne. Jednocześnie uważam, że istnieje technologiczna i realizacyjna możliwość by taką historię opowiedzieć jeszcze raz i lepiej. A skoro da się lepiej, to ten film nie może otrzymać maksymalnej noty. Ja na razie pozostanę przy swojej siódemce, po transplantacji nowego mózgu może dam wyższą ocenę.