PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=464256}

Wyspa tajemnic

Shutter Island
2010
8,2 608 tys. ocen
8,2 10 1 608379
7,3 100 krytyków
Wyspa tajemnic
powrót do forum filmu Wyspa tajemnic

Film byłby spoko, gdyby było jednoznacznie powiedziane jak się kończy. I czy Teddy był detektywem czy pacjentem. Dla mnie film kończy się w połowie. Niestety jakoś mnie to nie porwało, a ocena wydaje mi się sporo zawyżona.

ocenił(a) film na 7
matteo8282

!!!!UWAGA SPOJLER!!!! JEŚLI NIE OGLĄDAŁEŚ TO NIE CZYTAJ!!!!

Ja osobiście lubię filmy które wymagają od widza choć odrobinę myślenia.
Przecież jasno zostało wyjaśnione że 2 lata wcześniej był detektywem, jego żona utopiła dzieci a on zabił żonę i od 2 lat jest pacjentem.

Trudniejsza natomiast jest sama końcówka. Wg mnie DiCaprio rozmawiając ze swoim lekarzem (partner Chuck) wiedział że jest "tym złym" ale ściemnił że myśli że jest szeryfem. Mówi o tym ostatnia kwestia nie pamiętam dokładnie jak brzmiała ale było to coś w stylu "wolałbym umrzeć jako dobry człowiek niż żyć jak potwór". Główny bohater w samej końcówce wg mnie wiedział że jest tym potworem i wolał iść na lobotomie i żyć jak warzywko niż żyć ze świadomością że zabił żonę i pośrednio swoje dzieci.
Trochę zagmatwane ale jest już późno :)

ocenił(a) film na 8
CaRo

Heh ja to rozumiem zupełnie inaczej potworem miał byc Chuk natomiast Dicaprio wolał umrzeć (oczywiście mentalnie) bo wiedział ze nie zawinił. Świadczyć o tym ma ostatnie słowo Chuka który woła za nim Teddy a nie Andrew ( tak jak mu to wmawiali) potem wymieniają spojrzenie które świadczy o tym że oboje znają prawdę którą ma być próba zrobienia prania mózgu Dicaprio ;]