Najlepszy film, jaki udało się nakręcić Bay'owi odniósł najgorszy wynik finansowy ze wszystkich jego dzieł. To daje do myślenia nad oczekiwaniami współczesnego widza. Czyżby "Wyspa" była, mimo swej "rozrywkowości", jednak zbyt głębokim filmem? Nie ulega wątpliwości, że zamiast bezrefleksyjnej rozrywki, dostaliśmy tym razem rozrywkę zmuszającą do zastanowienia się nad niektórymi sprawami. Czy właśnie to położyło ten film w oczach widzów, którzy spodziewali się po Bayu kolejnej efekciarskiej i niewymagającej myślenia produkcji? Może ludzie w dzisiejszych czasach trudno przyswajają historie, które niosą ze sobą coś więcej?
Niestety nadchodzą ciezkie czasy dla kinematografi, Transformers nie bo denna fabuła, Wyspa nie bo za dużo do przemyslen, czyto widzowie są tak debilni czy tylko my Polacy mamy nasrane w głowach ???
Ten film jest rewelacyjny i np. mnie sie bardziej podoba od AVATARA !!!
ale to jest moje zdanie i uszanujcie je
Dla mnie Wyspa obok Avatara i całej Trylogii Władcy Pierścieni to chyba najlepsze filmy jakie oglądełem:) Tzn. LOTR jest bezapelacyjnie na pierwszum miejscu ale dwa pozostale filmy są zaraz za nim. Mówie tutaj o filmach mniej wiecej w tym gatunku, bo jesli mialbym wymienic najlepsze filmy wsrod thrilerow itp to powstaloby juz inne zestawienie gdyz jestem zdania iz porownywac mozna filmy jedynie z jednego gatunku filmowego i smieszy mnie jesli ktos porownuje np. Siedem z jakims dzielem science fiction bo moim zdaniem robienie takich porownan jest smieszne:)
No ale to moje zdanie!
Co do samego Baya to WYSPE uwazam za jego ogromny sukces natomiast Transformers za najwieksze rozczarowanie!
a mnie dziwi dlaczego widzowie tak sie uczepili tych transformersów, nie wiem sam do końca jaki mam gust, bo za arcydzieła uwazam takei filmy jak Oldboy, czy Wyspa, ale też Transformery mnie sie bardzo podobały, czysta rozrywka, świetne akcje, fajny humor itp...
Też jestem zdania aby nie porównywać skrajnie róznych filmów, a co do Avatara to jak dla mnie nie jest to SF, tylko czyste Fantasy, gdyż Władce Pierścieni (co też uwielbiam ten film) mozna by uznać za SF...
Jesli ja mialbym przypozadkowac te filmy do gatunkow to zdecydownie WLADCA to dla mnie opowiesc Fantasy natomiast wyspa to film SF
z 3 wymienionych wyzej wybieram Wyspe, zgadzam sie ze to najlepszy film w rezyserii Michaela Baya