PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039484}

Wytłumaczenie wszystkiego

Magyarázat mindenre
2023
7,0 2,0 tys. ocen
7,0 10 1 1951
7,6 23 krytyków
Wytłumaczenie wszystkiego
powrót do forum filmu Wytłumaczenie wszystkiego

Nawet Węgrzy pod butem Orbana potrafią nakręcić na aktualny i gorący społecznie temat film. I reżyser zrobił to doskonale - pokazał niszczące antagonizmy w sposób ciekawy, pomysłowy i nieprzesadzony w żadną stronę. O tym, jak łatwo wykorzystać wzajemne niechęci do załatwiania spraw, które tak naprawdę nic z tym nie mają wspólnego. Zaślepieni rodzice, "gównodziennikarstwo" i problem nastolatka. Bardzo satysfakcjonujący seans.

Agatonik

Pod butem Orbana? Czyli dyktat a nie demokratyczny wybór? No tak, demokracja dla takich jak ty jest wtedy, gdy rządzi platforma….

ocenił(a) film na 9
markowaw

Demokratyczny?!! Gdy wszystkie media przejęte przez Orbana? Węgry stały się "autokracją wyborczą"

Agatonik

No to zupełnie tak, jak w Polsce... Z głównych mediów opozycyjnych została niszowa Republika (też propaganda, tylko w drugą stronę - ale ponoć nie omijają trudnych tematów) i może Radio Maryja / Trwam (nie wiem, nie słucham) i kilka raczej partyjnych tygodników z niewielkim nakładem.

W praktyce mamy przekaz albo bardzo prorządowy (TVP, TVN24, Agora), albo umiarkowanie prorządowy. W każdym razie dziennikarze tak bardzo starają się być tą "czwartą władzą", kontrolującą polityków, że w zasadzie żadna afera jeszcze nie wypłynęła...

Szagrat_81

Dokładnie.

markowaw

Dobrze napisane.

Agatonik

Polacy pod butem Tuska tez dadza rade.

ocenił(a) film na 9
Caruzel

Najważniejsze, że wyzwalają się spod buta Kaczyńskiego i całej tej złodziejskiej hałastry

Agatonik

Ojej, ulało się. Na szczęście jeszcze tylko trzy lata rządów tej patowładzy i popierającej ją hałastry, damy radę.

markowaw

PiS nigdy nie przejmie władzy głosują na niego zacofani ślepe moherowe berety bo nikt nie chce rządów kaczki Pinokia i fajtłapy rudy który po ang słowa nie umie skleić i dzięki wygranej aferzysty filmów xxx Trumpa ma ciepła posadkę po prezydenturze

Weronka90

A po polsku umiesz? :)

ocenił(a) film na 1
Agatonik

ferowanie oskarżeń bez wyroków to jest Twoja demokracja, rozumiem że "walcząca"

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Nie potrafię pojąć, jak ludzie, którzy zabili prezydenta Adamowicza mogą ot tak, zupełnie bezkarnie nadal siać nienawiść do "tamtych". Ten kraj nigdy nie był aż tak spolaryzowany. Widocznie na Węgrzech mają to samo, jeśli nie gorzej.

ocenił(a) film na 7
Stefan_Zyskowski

Ps. Nie lubię pisać ani rozmawiać o polityce, politykach i ich brudnych gierkach i prawie nigdy twgo nie robię. Jednak dłuższy, kilkunastoletni okres mojego zycia mieszkałem w Trójmieście i Adamowicza poznałem osobiscie. Chyba był porządnym człowiekiem. Oto do czego prowadzi nieodpowiedzialna zabawa mediami.

Stefan_Zyskowski

Koleś który zabił Adamowicza codziennie w więzieniu oglądał TVN. Media mają wielką moc. Ten film też to pokazuje

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Generalnie zgadzam się, niestety trafiło to do mnie "tylko" jako-tako. Nie wiem, może to wina zbytniej węgierskiej hermetyczności (ich sytuacja polityczno-społeczna różni się, na szczęście, od naszej), a może pewnych kompromisów techniczno-narracyjnych, wynikających z małego budżetu, przez które trudno mi się było "wczuć".  Poprzedni film Reisza, czyli "Najgorsze wiersze świata", podobał mi się bardziej, acz i tam z pewnością nie wszystko sczaiłem. Z konkursu Nowych Horyzontów zaś widziałem niewiele, ale "Pepe" podobał mi się po wielokroć bardziej...

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

"Pepe" nie widziałam niestety. Jak to mówi Raczek: 50/50, czyli każdy ogląda przez siebie. Byliśmy już bardzo blisko sytuacji na Węgrzech. Na szczęście podjęliśmy wysiłek, żeby uciec od tego koszmaru.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

A propos naszego podwórka: na całe szczęście! A propos filmu: ciekawie wplecione antagonizmy polityczne w niepozorna fabułę filmu, ale za dużo dłużyzn i zbyt rozciagniety w czasie i przez to mało wciągający.

ocenił(a) film na 9
Ewiatko

Mnie mocno zaangażował:-)