Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313560
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

Mam jedno pytanie, czy nie uwazacie przypadkiem, ze ten film jest lepszy niz ksiazka?

"Wampir Lestat" i "Krolowa Potepionych" sa dla mnie chyba jednymi z lepszych ksiazek jakie w zyciu przeczytalem, a "Wywiad..." jakos mnie tak nie poruszyl.

Moze to kwestia tego, ze film widzialem pare razy i to juz 6-7 lat temu, Ale czytajac ksiazke mialem nieodparte wrazenie, ze wydarzenia przedstawione w ksiazce (Sa inaczej ukazane), sa gorsze niz te ukazane w filmie ;]

Wiem ze to bluznierstwo, pisac ze film na podstawie czegos jest lepszy niz to cos, ale w tym wypadku mam takie zdanie.

Bez wrzutow, prosze o konstruktywna rozmowe, czy ktos jeszcze ma podobne zdanie?

toniebardin

Ee tam ja wolę książkę. Jednak film i tak jest rewelacją.

ocenił(a) film na 10
toniebardin

przyznam się, że z książek mi najbardziej podobała się Królowa Potępionych.. Wywiad z Wampirem poza tym był początkiem kariery Ann Rice i dopiero później rozwinęła swój styl..

imo, film jest cudowny, jest w nim i trochę grozy, trochę nostalgii i romantyzmu, no i trochę komedii.. więc tak, zgadzam się, tj mam podobne odczucia względem tego tytułu :)

ocenił(a) film na 10
toniebardin

Może nie tyle lepszy co książka, co niektóre elementy zostały ciekawiej pokazane. Mnie osobiście podobało się to, że nie pokazali pierwszego polowanie Luisa tak jak w książce ;p
Z książki wybrano po prostu to co ciekawsze, chociaż ja odczuwałam brak ojca Lestata, to co zostało troszkę zmienili i tak właśnie powstało to cudo, jakim jest "Wywiad z wampirem" ;]

ocenił(a) film na 8
toniebardin

Mi jednakowo podobała się i książka, i film :)

Co mnie raziło, to końcówka filmu, gdyż nijak się ma do "Królowej potępionych" (filmu) i końcówki "Wampira Lestata" (książki).

ocenił(a) film na 10
toniebardin

Ja uważam że książka jest lepsza ale myślę że film jest również dobry i bez porównania lepszy niż ekranizacja królowej potępionych

ocenił(a) film na 10
Akasha420

W filmie pominięto sporo interesujących scen, więc jednak wolę książkę. Aczkolwiek ekranizacja też mi się bardzo podoba.

ocenił(a) film na 10
ShadowDrake

Jedno jest faktem rzadko spotyka się tak dobrą ekranizację

ocenił(a) film na 10
Akasha420

gdyby czepiać się szczegółów, to wychodzi na to, że praktycznie nigdy nie powstała żadna, porządna ekranizacja, bo zawsze coś jest zmienione, począwszy od wyglądu postaci (Armand w książce i filmie), poprzez usunięcie kogoś z opowieści (Tom z Władcy Pierścieni) po całkowite pomieszanie wydarzeń, postaci itd. ..

wg Mnie głównym atutem filmu jest utrzymany klimat grozy, niepokoju związanego z byciem obserwowanym.. tutaj Neil Jordan spisał się na medal :)

użytkownik usunięty
toniebardin

A czy scenariusz przypadkiem nie został napisany przez autorkę książki?

Chyba został.

Jak dla mnie książka była lepsza. Więcej scen, więcej emocji. Ale film również jest piękny ! Jedna z najlepszych książek jakie przeczytałam.