Wywiad z wampirem

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
1994
7,7 314 tys. ocen
7,7 10 1 313548
7,2 51 krytyków
Wywiad z wampirem
powrót do forum filmu Wywiad z wampirem

Czegoś mi zabrakło w tym filmie. Oczekiwałam dzieła na miarę "Draculi", a dostałam parę krwawych scen i apetycznych dźwięków, które towarzyszyły przegryzaniu żył. Klimat nieumiejętnie zbudowany, nie zdążyłam nawet ocenić głównego bohatera jako człowieka, a on już stał się wampirem. Takie szybkie przejście do sedna sprawy jest nie w moim guście. Brad Pitt w nie najlepszej formie aktorskiej, ani go lubić, ani nienawidzić. A największym niedociągnięciem "Wywiadu..." są te wszystkie sceny, które w pierwotnym zamierzeniu miały być pewnie niewyobrażalnie smutne. Pierwszy i ostatni wschód słońca i inne takie. Jednym z nielicznych atutów są: moja ulubiona Kirsten Dunst i Tom Cruise (którego na ogół nie znoszę). Tylko dzięki nim jest w tym filmie parę przyjemnie groteskowych scen. Najbardziej zapadła mi w pamięć pokorna Claudia, świeżo po zakosztowaniu swego nauczyciela muzyki, recytująca krwawymi ustami "Nigdy w domu". Niezła jest też końcówka. Uważam, że ta fabuła o wiele lepiej sprawdziłaby się we współczesnych realiach. Osadzona w XVIII i XIX wieku była po prostu nieznośnie pompatyczna.

mrs_robinson

poniekąd zgadzam sie z tym, co napisałaś. mi też czegoś zabrakło, a może po prostu za dużo przed obejrzeniem filmu sobie wyobrazałam :) .
I musze to napisać, że pomimo tego, iż za Cruisem również nie przepadam(!), jego rola baaardzo mi sie podobała i może sie wydawać, że dzieki niemu własnie film był hmmm bardziej dynamiczny ?! i ciekawszy ...

ale ok, ogólnie film przypadł mi do gustu, i dobrze mi sie go oglądało, pozdrawiam :))