tytułem wstepu x-men to byla moja ulubiona kreskowka w dziecinstwie jednak do filmow nigdy nie moglem sie zabrac ale od czego sa wakacje :D
ogladałem wszystkie czesci filmow o mutantach i musze powiedziec ze mimo iz sa niektore sa wiekowe to podobaja mi sie o wiele bardziej niz avengers ktory jest cókierkowy i taki "idealny"
na pierwszy rzut oka moja uwage przykuły straszne błedy. wymienie te najwieksze i prosiłbym kogos obeznanego (kto np czytal komiksy) o sprostowanie tych spraw
1. chodzenie profesora x - jak wiadomo profesor jest niepelnosprawny i porusza sie na wozku jednak w genezie wolverine jak przyleciał helikopterem stał o wlasnychg sliach podobnie jak na poczatku 3 czesci robil nabory do szkoły (w obu scenach był łysy). na koncu 1 klasy dowiadujemy sie jak profesor stał sie niepelnosprawny (posiadajac wlosy) odziwo to miało miejsce przed 1 czescia oraz przed scena z poczatku 3 czesci gdzie juz nie mial wlosow na glowie a jeszcze chodzil . co prawda w przeslosci ktora nadejdzie było wyjasnienie w jaki sposob profesor chodzil jednak było to troche zamieszane i mozna było unknac tego błedu
2.mystic- w pierwszej klasie dowiedzielismy sie ze jest ona "przyrodnia " siostra profesora potem jednak wybrała strone magneto ktory nauczył ja jak zyc bedac mutantem. w DOFP na koncu charles namowil mystic zeby wybrała dobro lyudzi i ona znow stała po stronie dobra. a w 1 czesci x mena ktora była przed czescia DOFP znowy była przeciwko niemu .... czyli jak to mowia kobieta zmienna jest ....
3.wolverine- w 1 czesci profesor twierdzi ze widzi go 1 raz a przeciez prosil go o pomoc w 1 klasie i spotkał go w DOFP. w gl w 1 czesci loga twierdzi ze nic nie poamieta co moze tłumaczyc kula z ademantium ktoa zaaplikował mu striker w genezie. jednak w DOFP dowiadujeme sie ze wcale striker nie mutowal wolverine na wlasne zycenie zeby zrobic bron 11 tylko poprostu znalazł go w rzece z juz zresetowana pamiecia przez to ze byl z przyszlosci. po tej scenie logan obudzil sie w szkole tak jak w 1 czesci czykli co ? sa dwie opcje albo przyslany z przyszlosci albo dostał kulke ?
4.konflikt charlesa z magneto- efektem ich konfliktu była niepelnosprawnosc profesora w 1 klasie. szkoła została zamknieta w polowie DOFP(konflikt z magneto juz trwal od konca 1 klasy) z powodu stanu psychicznego profesora. gdy profesor był juz soba wtedy szkoła funkcjonowała na powaznie i przyszli do niej bohaterowie z 1 czesci ktorych według 1 sceny z 3 czesci charles werbowal razem z magneto (z tym samym magneto z ktorym walczył o dobro ludzkosci na koncu DOFP i z ktorym sie nie pogodzil przez kolejno 1,2 i 3 czesc ...... )
5. brak ciagu- osobiscie chcialybm jakies wyjasnienie dlaczego magneto ma swoja moc w DOFP mimo iz stracil ja w 3 czesci oraz jakim cudem profesor nadal zyje mimo ze w 3 go pochowali aaa i bylbym zapomnial-dlaczego magneto i xavier znowu wspolpracuja ??? (12 minutowa scena po 2 genezie nic nie tłumaczy ;/)
jak teraz sie odniesc do tego wszystkiego ? 1,2,3 to mialo byc cos osobnego oniz 1 klasa i DOFP jednak aktorzy sa ci samio a afabuła niby sie łaczy ale sa wielkie dziury. do tego geneza ktora osobiscie jako film mi sie podobała tylko ze wniosła najwiecej zamieszania w ogolna fabułem (no i jeszcze ten victor zcharakteryzowany zupelnie inaczej niz w 1) a geneza 2 to juz szkoda gadac :D
Ad.1
Xavier chodzący to może być również złudzenie optyczne, by nie zrazić do siebie rodziców Jean.
Ad.2
Zapominasz, że przeniesienia świadomości Logana do 1973 spowodowało powstanie nowej linii czasowej. W starej linii czasowej gdzie miały zdarzenie X1, X2, X3, Mystique zabiła Traska w Paryżu, Xavier nie próbował jej powstrzymać, a Magneto siedział nadal w więzieniu, nieuratowany przez Quicksilvera i spółkę. Po tym jak na niej robili testy, była już tylko po tej złej stronie. Później były wydarzenia, Origins, X1, X2, X3, The Wolverine i mroczna przyszłość w DOFP.
W nowej linii czasowej nie zabiła Traska w Paryżu, powstrzymali ją także w Waszyngtonie, i wróci pomagać Xavierowi w walce z Apocalypsem. W starej linii czasowej Apocalypse nie był wybudzony.
Ad.3
Jak wyżej, mieszasz wydarzenia z dwóch linii czasowych.
W X1 Xavier nie mówi, że nie zna Logana, a że pierwszy raz się spotyka z takim eksperymentem na taką skalę.
W starej linii czasowej przed X1 Xavier widział Logana tylko raz w 1962 w barze, jeszcze zanim na Loganie dokonano eksperymentu.
Ad.4
Magneto zmienia strony zależnie od sytuacji, ale nie mieszaj wydarzeń z trylogii, z tym co się działo po wyciągnięciu Magneto z więzienia w DOFP, bo to już nowa linia czasowa.
Ad.5
Scena po X3 i The Wolverine tłumaczy wiele.
Xavier przeniósł swoją świadomość do ciała swego bliźniaka, który leżał bez świadomości mózgowych w klinice Moiry.
Magneto odzyskał moc, w taki sam sposób jak inni, którzy ją utracili, wystarczyło oglądać dokładnie X3. Leech nie wyłączał czyjejś mocy na zawsze, a tylko w swoim otoczeniu, w związku z czym lek powstały na podstawie jego mocy był tymczasowy.
Magneto przywrócił Loganowi metal na pazurach.
Połączyli siły przeciw Sentinelom, tak jak w komiksie.
Co do innej charakteryzacji Victora, to 2nd mutation o której mówi Xavier na początku DOFP w kontekście nowej mocy Kitty: ,,Czy zdążymy na tyle szybko ewoluować?"
Victor po przejściu drugiej mutacji zdziczał.
Kitty po drugiej mutacji, ma możliwość fazowania czyjejś świadomości w przeszłość.
w sumie to z ta nowa linia czasu masz racje. cos jak w powrocie do przeszłosci :D btw ciekawe co y bylo gdyby loga spotkał siebie w przeszłosci DOFP
Przecież był w swoim ciele z przeszłości, jak mógł spotkać siebie?
Kitty przenosiła tylko świadomość, a nie ciało. To nie było przenoszenie w czasie jak w 'Powrót do przyszłości', ale na innej zasadzie.
Chyba nadal nie rozumiesz...