Witam. Jestem świeżo po obejrzeniu każdej części X-Menów. Mam pewien problem z
powiązaniem wszystkich wydarzeń z serii filmów.
1. Chodzi mi tutaj o dwójkę Xavier i Magneto. W 'Pierwszej klasie' rozstają się kiedy są młodzi.
Charles wówczas stracił czucie w nogach, a Eric zebrał swoich ludzi. W części 'X-Men: The
Last Stand' na początku jest obraz sprzed 20 lat jak omawiana przeze mnie dwójka, już starsza
próbuje zwerbować Jane. Są praktycznie dziadkami, na dodatek Profesor nie jest na wózku. Co
to jest? Chyba świadomy błąd, bo przecież mogli to w 'Pierwszej Klasie' ładnie pokazać.
2. Wolverine. Jakim cudem ten bohater w 'Pierwszej klasie' (mimo, że jego rola jest niezwykle
mała i nieistotna) jest w takim wieku jakiego go widzimy? W Genezie jest nam idealnie
pokazane jak od małego się rozwijał. Na koniec akcji w tym filmie przylatuje Charles ze
zdrowymi nogami i na dodatek jest już stary. W najnowszym nam wydanym Xavier był młody,
Logan też. A przecież Wolverine zaraz po tym jak uzyskał nowe pazurki, stracił pamięć i film się
skończył sceną, którą wyżej opisałem. Ktoś może tłumaczyć tym, że się świetnie regeneruje i
nie widać po nim wieku, ale ten fakt jest nielogiczny. Wydaje mi się, że w 'Pierwszej klasie' nie
miał już pamięci, więc był po akcji wszczepienia nowych mocy. To właśnie wtedy przyleciał
starszy już Charles.
Ktoś to ogarnia?
Pozdrawiać.
W Genezie Logan wyglądał tak samo walcząc już podczas II Wojny Światowej czy w Wietnamie. On się nie starzeje.
Jest jeszcze jedna nieprawidłowość na początku filmu. Kiedy mały magneto zgniata hełmy tych żołnierzy nie ma nawet kropli krwi.
Co do punktu 1 myślę, że warto zaczekać na DoFP. Po samych zdjęciach widać, że X trzyma znowu z Magneto. W ogóle ich relacja to bardzo ciekawy przypadek, bo to relacja przyjacielska (nigdy jeden nie chciał zabić drugiego), w której przeszkodą są idee. To tak jakby dwóch filozofów miało odmienne poglądy. Co do choroby X-a to rzekomo miała ona nawroty i czasami ustępowała, że mógł chodzić.
Mogłoby więc być tak, że wydarzenia z początku Last Stand dzieją w chwili ustąpienia objawów, i jakiego zawieszenia broni między X i Magneto. Co do aktorów to cóż: trudno przewidzieć kto za 10 lat zagra ich młodsze wersje, wykorzystano więc stare pryki ;)
Zgadzam się. Producenci zaprosili do współpracy młodszych odtwórców w "1 - szej klasie" więc logiczne że młodsze "wersje" Charles'a i Eryka zostały odegrane przez tych samych aktorów w poprzedniej części - a w "1-szej klasie" przez ich młodszych kolegów po fachu.
Wybaczcie powtórzenia - jestem zmęczony.
Mnie się nie zgadzało to, kto wymyślił Cerebro. W pierwszym filmie z trylogii mowa jest o tym, że Charles i Eric konstruują to urządzenie wspólnie, a w "Pierwszej klasie" wynalazcą Cerebro jest Bestia. Potem raczej nie było możliwości, żeby Magneto i Profesor X jeszcze wspólnie pracowali nad Cerebro.
Nurtuje mnie jeszcze jedno: UWAGA! DUŻY SPOILER!
Nie rozumiem, dlaczego Shaw, który przyjął na klatę 978968567575778 pocisków z karabinów ginie po tym, jak moneta wbija mu się w czachę. Czy chodziło twórcom o to, ze pocisk ma energię, którą Shaw wchłania? Bo czuję się odrobinę zdezorientowany. Może miał kamizelkę w tamtej scenie :3
Btw. Ostatnio słyszałem w recenzji Nostalgii Critic, ze w filmach zawsze ginie murzyn. Trudno się nie zgodzić i tym razem xD
co do Shawa,wydaje mi sie ze kule go nie zabily bo odbieral ich energie i zwyczajnie nie mogly mu nic zrobic. w przypadku monety byl kontrolowany przez Xaviera i nie mogl odebrac jej energii dlatego tez z latwoscia przechodi przez jego glowe... ale to moja interpretacja tylko :)
Celebro stworzone przez Bestie zostało zniszczone podczas ataku Shawa, następne zostanie stworzone przez Magneto i Profesora X co pewno ujżymy w days of future ....
A ja zauważyłem jeszcze coś. W "pierwszej klasie" Hank McCoy zmienia się w Bestię. W X2 podczas jednego z posiedzeń rządu jest przedstawiony jako człowiek (zresztą widzimy go krótką chwilę). A w "ostatnim bastionie" znów gra Bestię. WTF?
Ehh...Bestia wiele razy panował nad swoją przemianą. Na dodatek obejrzyj jeszcze raz pierwszą klase. W wieku 15 lat bodajże ukończył jakąś tam wyższą szkołę. Dla niego takie lekarstwo na zmienienie się chociażby na 10 minut to nie problem. Szczególnie że między Pierwszą klasą, a X2 jest duży odstęp czasu, moge wręcz rzecz że ogromny.
Dla mnie kompletnie spartaczony jest koniec X-Mena Genezy i X-Mena Pierwsza Klasa czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego Xavier chodził na końcu X-Mena Genezy(Kiedy Wolverine wszystkich uratował jak to Wolverine) a na końcu X-Mena Pierwsza Klasa kiedy dostał kulę w kręgiesłup później był na wózku chcę tylko odpowiedzi na to pytanie
X-Men Geneza to tak zjechany film że FOX i Jackman się do tego filmu nawet nie przyznają. Nie zalicza się on do historii.
Ta, Charles na poczatku filmu, jako STARSZY juz czlowiek chodzi, a tutaj na koncu filmu dostaje kulke w kregodlup i nagle nie umie chodzic jako czlowiek MLODSZY. Logic :3
Kolejność wydarzeń:
1962 First Class
1973 Days of Future Past
1982 Origins gdy Loganowi wszczepiają adamantium i wymazują pamięć
1986 pierwsza scena The Last Stand
W Days of Future Past będzie wyjaśnione w jaki sposób chodzi Charles.
Wolverine starzeje się bardzo powoli dopiero w 2023 ujrzymy parę siwych włosów na jego głowie.