SPOJLERY!
SPOJLERY!
SPOJLERY!
Po stronie plusów zapisać należy świetne role McAvoya , Fassbendera i Bacona.
OGROMNĄ zaletą filmu jest też poczucie humoru i ciekawe dialogi. Nieźle odwzorowany klimat zimnej wojny, ciekawe nawiązanie do Holocaustu, i ogólnie plus za umiejscowienie akcji filmu w na tle realnych wydarzeń z historii. Świetne cameo Logana - przyznam, że domyśliłem się, że tak to będzie wyglądać (kto widział ten wie o co chodzi:). Zdjęcia bardzo dobre, podobnie jak efekty specjalne, ale to chyba norma.
Jeśli chodzi o minusy, to głównie mam zastrzeżenia do kilku postaci:
Emma Frost - bezbarwna (nie wiem czy to wina aktorki, czy rola nie dawała pola do popisu)
Koleś od wiatru - zupełnie zbędny
Angel - całkowicie zbędna. Zresztą latająca laska plująca ogniem wyglądała jakoś tak groteskowo (nawet jak na universum marvela).
Mystique - słodka, ale miała za duży zadek i wyglądała dość pokracznie. Wiem, że to może troszkę słaby argument (i seksistowski:), ale komiksowa Mystique słynęła ze zwinności i "kocich ruchów", a ta w filmie sprawiała wrażenie wręcz ociężałej.
Tyle mogę napisać na gorąco, po obejrzeniu filmu. Dla mnie mocna 8. Najlepszy film na jakim byłem w kinie w tym roku. Zachęcam!!!!!!!!!!!!