PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=489280}

X-Men: Pierwsza klasa

X-Men: First Class
2011
7,3 179 tys. ocen
7,3 10 1 179328
7,4 60 krytyków
X-Men: Pierwsza klasa
powrót do forum filmu X-Men: Pierwsza klasa

Bo cały czas czytam sprzeczne informacje.
Mógłby mi ktoś przesłać link do stanowiska twórców?

użytkownik usunięty
Victor_Fw

Osobiście wolałbym aby to był reboot. Zbyt dużo jest nieścisłości z poprzednimi filmami. Poza tym można by z tego filmu zrobić naprawdę dobrą nową trylogię, a nawet dalsze części. Trzeci film był jakiś taki... średni. Nie pasował mi on zbytnio do pierwszych 2 części. Nie widzę jakoś zbytnio nie tyle możliwości, a dobrej historii do opowiedzenia w 4 części. Jednak producenci uważają, że jest to prequel poprzednich filmów.

ocenił(a) film na 7

Również wolałbym aby to bł reboot, ale masz może link do wypowiedzi twórców o tym, że to prequel?

ocenił(a) film na 9
Victor_Fw

A ja wolę jak jest czyli prequel, reboot to może sobie powstać za 15 lat najwczęsniej a nie teraz. Nieścisłości wcale nie ma dużo, i żaden problem wymyślić dobrą historię z Sinistrem na X-Men 4 wynikającą z jednej ze scen które widzieliśmy w X3. Reboot to mogą robić, ale Wolverine'a.
http://supascoot.blogspot.com/2011/03/x-men-first-class-update-033011.html

ocenił(a) film na 8
deamon82

O której scenie z X3 mówisz?

ocenił(a) film na 9
szczepan600

Jean i Cyclops nad Alkali Lake, gdzie nie widzimy co tak naprawdę stało się ze Scottem, i dlaczego Jean jest nieprzytomna gdy na miejscu zjawiają się Wolverine ze Storm. Bardzo łatwo zrobić z tego flashback i wytłumaczyć to porwaniem przez Sinistra, który tylko czyhał aż Scott zapuści się w samotną podróż z rezydencji Xaviera. Fabuła o ,,mutancim Hitlerze", który chce eksterminacji najsłabszych i przetrwania najsilniejszych mutantów, byłaby moim zdaniem bardzo dobra.

ocenił(a) film na 8
deamon82

Która zupełnie gwałciłaby komiks i byłą fabularnie bezsensowna. Jasno wynika z filmu, że feniks zabił cyklopa.

Bardzo licze na to, że jest to reboot i jeśli powstanie nowa seria to, że bedzie lepsza od trylogii

ocenił(a) film na 10
deamon82

Szczerze? tak namieszali z trzecim filmem i genezą, że... wolę jednak reboot.
No bo patrz jest trylogia? ok, jest i jest związana w całość. A tutaj mamy nową część i młodych aktorów i wszystko jest świetne, zostają twórcy i mamy genialną trylogię. No i szczerze? te postacie... one były AWESOME!!! beast, jaki był w 3? nic... nikt by nie chciał być beastem, a tutaj? tutaj jest gość z pazurem, napieprzał się efektownie z azazelem, każda postać była warta, świetny hełm xD
ja powiem tak, gdyby była czwarta część to... to szkoda by mi było aby teraz fassbender zniknął a pojawił sie mckellen któego kocham, ale jednak wolę fassbendera... a w trójce pomieszali tak... że wolę reboot.
Sabertooth, toad, nightcrawler znikali nagle z części na część, wolę reboot ale mam szacunek dla tamtej trylogii.

ocenił(a) film na 9
daken

,,one były AWESOME!!! beast, jaki był w 3? nic... nikt by nie chciał być beastem, a tutaj? tutaj jest gość z pazurem, napieprzał się efektownie z azazelem"
Ile ty masz lat?

Kręcenie sequeli do First Class nie stoi na przeszkodzie by X:FC było prequelem dla filmów Singera, bo ich akcja nie będzie się dziać równolegle z akcją X1-X3, a w latach 60/70 ewentualnie 80-tych.

Jesli to byłby reboot to wystartowaliby z oryginalnym składem X-Men, i zbędna by tu była wepchnięta na siłę Mystqiue, wszystko to było kombinowane pod trylogię X1-X3.

ocenił(a) film na 7
deamon82

No tak, tylko w takim razie jeśli następna część bdzie w latach 60-70 to ugrzęzną z tymi samymi bohaterami - którzy cobyście nie mówili, nie nadają się do tego.
Nikt nie ma linku do wypowiedzi twórców?

ocenił(a) film na 7
Victor_Fw

http://supascoot.blogspot.com/2011/03/x-men-first-class-update-033011.html
"Q: (Filip E.) Does this movie fall in the category of prequel, reboot or bit of both? Nevertheless, I'm very open-minded for this movie! =)
Bryan Singer: Prequel"

ocenił(a) film na 9
Victor_Fw

W pierwszej odpowiedzi dałem tobie link.
Wszyscy narzekają na te drugoplanowe postacie, a jednocześnie chcą żeby to był reboot, mogliby się zdecydować. Wiadomo, że sequel będzie z tymi samymi postaciami + jeden nowy mutant (tak zapowiedziano). Pogódźcie się z tym, ze to jest prequel i dla mnie nie ma problemu, by jednocześnie kręcili sequel do X:FC jak również X4, bo to historie z zupełnie innych czasów. Im więcej filmów, tym więcej szans na pokazanie ciekawych postaci, jak Sinister, Apocalypse czy Shadow King.

ocenił(a) film na 7
deamon82

"Wszyscy narzekają na te drugoplanowe postacie, a jednocześnie chcą żeby to był reboot, mogliby się zdecydować."
No tak no bo jeśli to był by reboot, to już w następnej części mógłby się pokazać Colossus, Wolverine, czy nastoletnia Storm - albo jeśli przesunąć by akcję na lata 70, to już można by zacząć z młodym Scotem, Storm, Jean, "starym" Beastem itp. W takiej sytuacji jeśli będą chcieli zapełnić przerwę między FC, a X1 to będą musieli dalej korzystać z tych mutantów niższego rzędu.

ocenił(a) film na 10
deamon82

Ile mam lat? 19, a to że pisałem bez ładu, raczej nie zezwala na tak głupie i dziecinne pytania...
Napisałem to co myślę, a myślę, że cały film jest lepszy od trylogii, bo nie siłuje się na realizm, a i tak pozwala na odrobinę fantazji.
PS: wku*wiają mnie nie miłosiernie ludzi którzy pytają kogoś, a ile on ma lat? mogę mieć i 30 albo 100, a to co napisałem raczej nie było fantazją dziecka, tylko fakt, więc daruj sobie na przyszłość.
Wątpię... gdyby dali oryginalny skład, to wszystko by się potoczyło tak jak w komiksie, a teraz mają wolną drogę... tak że jak będą chcieli użyć postaci... icemana, to użyją.

Tak, tak, mogą mówić co chcą, a potem zmienić zdanie, mogli użyć i podeprzeć się starą trylogią by zareklamować nową praktycznie markę, bo i bez wolverine'a jako głównego bohatera.
A potem zrobić po prostu nowe uniwersum, bo tak szczerze, to nawet u singera zaniedbano wiele rzeczy, nawet w wielebnym x2.

ocenił(a) film na 9
daken

scott coś tam, który wcześniej był gohanem, którego wszyscy mieli dość na avalonie, ale się admini zlitowali i nie skasowali konta?
A mnie wku... ludzie, którzy po raz 10-ty się pchają na dane forum, gdy im skasowali konto i dalej się zachowują w ten sam sposób. Dlatego pytam o wiek, bo nic się nie zmieniasz.

ocenił(a) film na 10
deamon82

Pisz na temat, i z czym się nie zmieniam?
napisałem coś o beast'cie, i z czym wyjeżdżasz? co obrażam kogoś? sam podskakujesz i cwaniakujesz a potem jakiejś ale....

ocenił(a) film na 7
daken

Dobra, masz może i te 19, ale to nie oznacza, że nie jesteś infantylny. Pytanie o wiek było uzasadnione.

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

To że kogoś wku*wiam nie znaczy że może mnie obrażać takimi pytaniami, deamon ty bystrzaku i mądralo ile ty masz lat hmm?
PS: jeszcze gdybym kogoś obraził to było by to uzasadnione, a ja wyraziłem tylko zdanie na pewien temat, a że nie napisałem jak na dyktandzie z polskiego to od razu zrobił się szum... to chore.

ocenił(a) film na 8
deamon82

Problemem jest to, że postaci w trylogii były po prostu kiepskie. Był Wolverine i wszystko szło pod niego, a reszte potraktowano po macoszemu. Teraz jest szansa zrobić je lepiej i odpuścić sobie Logana na jakiś czas (szczególnie, że i tak powstaje film tylko o nim).
Drugim problemem była postać Magneta jako czarnego charaktera całej serii, kiedy jest sporo innych do wyboru, w tym takich przy których profesor i magneto musieli łączyć siły. zByłoby odrobine ciekawiej.

ocenił(a) film na 10
Dealric

No właśnie, tutaj nie są jeszcze wrogami i to daje pole do popisu, do walki z kimś zewnętrznym... i to że jest od początku, mogą wprowadzić konflikt, postacie jak cyklops czy iceman kiedy by chcieli i to by było dobre.

ocenił(a) film na 8
daken

Już nie licząc faktu, że w uniwersach x-menó Profesor i Magneto równie czesto współpracują ze sobą co walczą.

użytkownik usunięty
deamon82

deamon82 zgadzam się, że po X3 opcja z Sinistrem byłaby super, najlepiej dla serii byłoby pokierować ją w tę właśnie stronę, jednak jak dla mnie różnica znacząca to początkowa scena trójki, która nie wspólgra z FC. A najbardziej nie podoba mi się to co w 3 zrobili z Xavierem i poprowadzenie jego wątku. Jak oni chcieliby ukazać Charlesa w czwórce? Inne ciało? No raczej nie bardzo...
Sinister może pokazać się w 3 części FC. Jednak trzeba wziąć jedną poprawkę na te filmy. Fox na pewno nie zdecyduje się na "totalny odlot" w komiksy i nie pokażą nam "kosmicznych przygód" mutantów, a nawet zbytnich kosmicznych elementów. Może Avengers coś zmienią w tym temacie, bo chodzą słuchy, że mają być Skrulle etc.
Bardzo liczę na dobry BO i kolejne przygody mutantów

ocenił(a) film na 9

Ja też nie liczę na kosmiczne przygody ze Starjammers i Shi'ar, ale Sinister i Apocalypse mogliby się pojawić, bo Magneto się już przejadł. Był w X1-X3, w First Class i w jego sequelu ma być, gdzie mają dla niego nowego nemesis dać, i pewnie w X: FC 3 też by się pojawił, dlatego właśnie wolę by nakręcili X4. Nie wiemy kim jest mężczyzna leżący w szpitalu u Moiry. W komiksie nagle pojawiła się siostra bliźniaczka Xaviera, może mógłby to być brat bliźniak, o którego istnieniu Charles długo nie wiedział. Poza tym nie potrzeba Charlesa, X-Men mają Storm i Wolverine'a jako dowódców, więc ludzie w odpowiednim wieku, którzy poprowadzili drużynę do zwycięstwa w finałowej bitwie, z Sinistrem by sobie poradzili po odbiciu Scotta. Postacie Xaviera i Magneto są zupełnie niepotrzebne w X4.

użytkownik usunięty
deamon82

Wg nas oczywiście mogłoby tak być, jednak film ma się sprzedać. Czy naprawdę myślisz, że ludziom by się to spodobało i poszliby na film?
Ja nadal uważam, że to powinien być reboot, ale nie ma co narzekać. Nadal ufam Singerowi i wierzę, że za sequel zabierze się on do spółki z Vaughnem ;) Liczę też bardzo na Fox'a, że da im wolną rękę co do kontynuacji.

użytkownik usunięty

Jeśli powstanie X4 liczę na większą rolę Icemana i Colossusa, nie chcę aby byli oni zapchajdziurą oraz nie chcę aby Iceman był taką pussy jak w poprzednich odsłonach.

ocenił(a) film na 9

Singer nie będzie rebootował własnych filmów. Sadzę, że z Vaughnem skomponują kolejne wspaniałe widowisko z udziałem mutantów. Będzie to kontynuacja X:FC, ale w żadnym wypadku nie będzie wykluczać trylogii.
Chciałbym aby Wolverine'a od nowa zrobili, najpierw Japonia, a w sequelu czarny klimat z Wepaon X. Wstawki w X2 wyglądały o niebo lepiej niż sceny z filmu Hooda.

ocenił(a) film na 9
Victor_Fw

to jest prequel. Nawiasem mówiąc całkiem fajny. Lipa tylko jakby w kolejnych dwóch częściach głównym wrogiem znowu był Magneto bo to zrobi się nudne. No chociaż tutaj niby był nim Shaw, ale ale nie do końca ...

ocenił(a) film na 8
Victor_Fw

mnie zastanawia dlaczego Magneto nie ściągnął hełmu Shawowi mocą, w końcu był metalowy? Oraz jeśli to faktycznie ma być prequel (chociaż za dużo nie ścisłości), to dlaczego nie dali takiego samego hełmu jak Magneto ma w trylogii? Jeśli poprostu zrobił sobie nowy, to dlaczego nie zrobił go innym mutantom zw swojej szajki?

ocenił(a) film na 9
PawelM

Bo w komiksie tylko on go nosi, do trylogii 30 lat, zdąży parę razy zmienić hełm.

ocenił(a) film na 8
deamon82

w filmach nie tylko on, bo także nosił go Shaw. Zresztą to najmniejszy problem. Ciekawe czy jeśli powstanie kontynuacja, to pójdą w stronę reboota czy prequela. Skazanie Xaviera na wózek już w tej części wskazuje na reboot.

ocenił(a) film na 9
PawelM

Ponad 90% tego filmu wskazuje na prequel.
Reboot to się należy Wolverinowi.