Ostatnio trochę się pogubiłam w częściach X-menów i nie wiem, których jeszcze nie oglądałam. Po
napisach w "Ostatnim bastionie" już było wiadomo, że Xavier przeżył. W której części zostało to
wyjaśnione, no i jakim sposobem jest w swoim ciele, a nie tamtego mężczyzny ze szpitala?
No i największe zastanowienie. Dlaczego w "Przeszłości, która nadejdzie" Magneto posiada moce,
choć razem z Raven w "Bastionie" został ich pozbawiony? I w jakiej części jest to wszystko
wyjaśnione?
Xavier przeniósł swój umysł do ciała chorego psychicznie brata,a w ostatnim ujęciu "Ostatniego Bastionu" Magneto poruszył mocą metalowego pionka.
Wiadomo to z filmu - "Ostatni bastion" scena po napisach http://www.youtube.com/watch?v=ZSkn3KYwmtc oraz ze sceny z "Wolverinea" (tu pojawia się stary Charles z Erikiem)
No ok, przeniósł umysł do ciała brata, ale jakim cudem potem (tj. w Przeszłość, która nadejdzie) jest w swoim ciele?
a nie Klon wychodowany przez Moire(tak bylo w komiksie)Z tego co pamietam Bratem Xaviera byl Jugernaut tylko nie pamietam czy posrednim czy byli spokrewnieni.Magneto byl jednym z najpotezniejszych mutantow a moc chlopca dzialala tak ze w pewien nie wyjasniony w filmie sposob zabraniala Mutantom na dostep do nich.Magneto mial 50 lat doswiadczenia mysle ze to cos znaczy.
W komiksie rzeczywiście Juggernaut był bratem (przyrodnim) Xaviera, ale w filmie nie ma tego wątku. Zamiast tego dali krzyżówkę Cassandray Novy i Kaina jako bliźniaka w stanie wegetatywnym.
Co do dzieciaka on nie zabraniał używania mocy w niewyjaśniony sposób. On po prostu sprawiał, że gen X przestawał być aktywny. Tylko, że jego moc miała charakter tymczasowy tak jak i lekartstwo.
@uzi43 właśnie o to dokładnie mi chodziło, dlatego jestem zaskoczona, że jest mowa o bracie bliźniaku, a sama myślałam, że opuściłam którą część X-menów.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Żadnego chorego psychicznie...
W stanie wegetatywnym, technicznie biorąc bez jakiejkolwiek świadomości.
Nie przypominam sobie aby był nazbyt ruchliwy, a Ty?
Poza tym odpowiednia rehabilitacja może przywrócić część czynności.
Przecież mieliście powiedziane w filmie (przyszłość, która nadejdzie), że nogi przestają mu działać, gdy zaczynają działać jego moce.
Nie, nie.
W przeszłości było powiedziane, że lek, który umożliwia mu chodzenie jednocześnie dezaktywuje gen X tym samym wyłączając jego moce. Nie na odwrót.
Ale podana jest ścisła korelacja pomiędzy mocami Profesora, a jego kalectwem.
A co do tego, że mięśnie zanikają, gdy się ich nie używa 'XX lat' - to prawda, ale tylko do pewnego stopnia. Jeśli odzyskał władzę w mięśniach górnych partii ciała, to powinien odzyskać także i w dolnych partiach.
Ale w jakim stopniu odzyskał nie wiemy.
Wiemy tyle, że odzyskał nad mięśniami twarzy, szyi i do pewnego stopnia rąk ;P
Magneto posiada moce, bo lekarstwo okazało się tymczasowe. Było to jasno pokazane także w Last Stand
"Dlaczego w "Przeszłości, która nadejdzie" Magneto posiada moce,
choć razem z Raven w "Bastionie" został ich pozbawiony? "
Bo akcja "Przeszłości" toczy się 40 lat wcześniej? Poza tym nawet gdyby akcja Przeszłości toczyła się po Bastionie to Raven nie została w Bastionie pozbawiona mocy tylko zginęła. A w ostatniej scenie widzimy, że Magneto odzyskuje moc.;)