7 filmow tylko w jakiej kolejnosci je ogladac? Jaka jest chronologia?
1.Pierwsza klasa
2. Geneza
3. X1
4.X2
5.Ostatni bastion
6.Wolwerine
7.Przeszłosc ktora nadejdzie
Czy w takiej kolejnosci powinienem ogladac?
można też pominąć geneze, oraz trza mieć na uwadze że nowy film to reboot więc :
1. X men: First Class
2. X men: Days of Future Past
3. X men: Apocalipse (ta dopiero w2016 roku)
Chronologicznie jest z grubsza tak jak napisałeś ale znacznie lepiej oglądać w kolejności wydawania (oczywiście z pominięciem genezy, której wręcz oglądać nie wypada ;)
Bo film jest mierny. Fatalnie wykonany tak pod względami technicznymi jak i fabularnymi.
Może tak nie na temat, ale skończyłam oglądać serię o x cenach i chciałabym zapytać o jakiś dobry film coś w ten deseń, taki żebym mogła się wkręcić :)
Zdefiniuj "w ten deseń"
Z ekranizacji komiksów dobre są Batmany Nolana, Batmany Burtona, Watchmeni, część filmów z MCU, nowe Spider-many też całkiem niezłe (tak jak i 2 pierwsze części starej trylogii). Do tego multum pojedynczych filmów.
a ja mam pytanie, w "Przeszłość, która nadejdzie" przenoszą się do przeszłości z której z poprzednich cześci?? po "Pierwszej klasie" a w trakcie "Genezy" ??
Geneza się nie liczy, ale odpowiem. Akcja najnowszej odsłony to rok 1973. Geneza toczyła się wybiórczo w latach 70 właściwa akcja to lata 80
Do przeszłości po pierwszej klasie (dokładnie 10 lat po). Geneza nie istnieje dla uniwersum x-menów i nie należy traktować wydarzeń z niej jako cokolwiek wiążącego ;)
a co oznacza, że Geneza nie istnieje dla uniwersum x-menów?? bo wiecie, ja oglądam tylko filmy x-men, które z resztą mi się podobają, ale do komiksów nie zajrzałam w ogóle, więc wiem tylko tyle ile z filmów, aczkolwiek troszkę mnie ciekawi co i jak.
To, że nawet studio bardzo niechętnie się do niej przyznaje, przez co wydarzenia w niej nie mają żadnego znaczenia wobec innych filmów.
Także jeśli oglądać genezę to nie jako fragment filmowego uniwersum, a kompletnie oderwany od czegokolwiek film.
ale sam film jest na podstawie komiksu. więc jaka jest fabuła tego wszystkiego w komiksie?? tj. są tak opisane te wszystkie wydarzenia co w filmach?
Tego... Z komiksu to on wziął nazwę.
Ten film nie ma nic wspólnego z komiksem Origins: Wolverine. Zresztą z innych komiksów też w najlepszym razie bierze postacie, a potem je miesza, spłyca i psuje. Także nie, nie jest na podstawie komiksu.
aha, aha. No i wszystko jasne;) a powiedz, orientujesz się może czy planują jeszcze jakieś filmy X-men w przyszłości?
W 2016 będzie Apocalypse dziejący się w okolicach 1983 (czyli po zmianie linii czasowej w Daysach), do tego Wolverine 2 w 2017 najprawdopodobniej, a i X-Force powinien się pojawić w okolicach 2018 (ale równie dobrze mogą go odłożyć w czasie).
ooooo, a powiedz coś o tej cześci po zmianie linii czasowej. Co się w ogóle działo przez ten czas po zmianie. Jean żyje, jak? co z Magneto i Mystique? zaciekawiło mnie... a to widzę, że sporo czekania.
Film z 2016 jak mówiłem będzie miał miejsce w 1983 roku (10 lat po wydarzeniach z Days of Future Past). Co się stało z postaciami? Pewne jest to, że Xavier z Bestią przywrócą szkołę i zbiorą nowy skład młodych X-menów (Cyklop, Jean, Storm itp).
Co się stanie z resztą dowiemy się przy okazji filmu, bądź w materiałach promocyjnych tak jak w wypadku DoFP.
Jean żyje, ponieważ linia czasowa została zmieniona. Większośc wydarzeń ze starej trylogii (może nawet wszystkie) zostało wymazanych. W tym śmierć Jean czy Cyklopa.
Tuż obok jest temat który w całości dotyczy twojego pytania...
Po prostu zamiast powtarzać enty raz to samo pytanie, pofatyguj się i sprawdź czy już na nie nie odpowiedziano.
i jeszcze jedno pytanie. W "X-Men: Pierwsza klasa" młodzi Magneto i profesor spotykają Wolverina w barze, w jakim momencie wcześniejszych cześci to jest?? tzn. na jakim "etapie" jest Wolverine?
Tu również służę pomocą. Wolverine spotyka się z nimi w latach 60 ma długo przed służbą u Strikera, który wtedy był młodzieniaszkiem bez stopni oficerskich. Najprawdopodobniej korzystał z uciech życia i od czasu do czasu walczył w jakiejś wojnie.
A ja mam takie drobne pytanie? Jak do jasnej cholery wskrzesili Profesora Xaviera? Przecież w filmie są pokazane sceny z X-man Ostatni Bastion, a jak wiemy Jean Grey a raczej Feniks w skórze Jean zabił Profesora?
Wiesz to pytanie bylo juz na jakims innym watku, i ktos madrze odpowiedzial, zebys obejrzal/a scene z poczatku filmu "ostatni bastion" tj. Wyklad profesora o etyce mutantow. Powinno sie wtedy wszystko wyjasnic. A poza tym chyba jest jeszcze dodatkowa scena na napisach końcowych z tym związana.
Tak jak napisała maaajenka - scena z początku filmu "Ostatni bastion", jak i ta po napisach oraz z filmu "Wolverine'' - tylko nie pamiętam czy ostatnia scena czy tez po napisach.
W skrócie: Profesor X uratował się przed śmiercią, przenosząc się do ciała brata bliźniaka, którego umysł był martwy, ale ciało wciąż utrzymywano przy życiu.