Jak to jest z tymi wszystkimi filmami. Czy są wszystkie ze sobą powiązane. Bo nie wiem, od której
części zacząć oglądać.
1 X-Men: Pierwsza klasa 2011
2 X-Men Geneza: Wolverine 2009
3 x men 2000
4 X-Men 2 2003
5 X-Men: Ostatni bastion 2006
6 The Wolverine 2013
7 X-Men: Przeszłość, która nadejdzie 2014
według mnie
chronologicznie poprawnie, choć ja preferuję oglądać tak: 1-3, geneza, pierwsza klasa, wolverine, no i najnowszy jak będzie
ta nowa część będzie gdzieś między x-menem z 2000 roku a pierwszą klasą... przy czym Wolverine zaczyna się mniej więcej wtedy gdy pierwsza klasa, geneza jeszcze wcześniej się zaczyna.
1. X-Men Origins Wolverine (Wstęp)
2. The Wolverine (Wstęp)
3. X-Men Pierwsza Klasa
4. X-Men: Days of Future Past (przeszłość)
5. X-Men Origins Wolverine
6. X-Men
7. X-Men 2
8. X-Men 3 Ostatni Bastion
9. The Wolverine
10. X-Men: Days of Future Past (przyszłość)
Przerwy zostawiam dla:
X-Men Apocalypse - który ma dziać się w latach 80, czyli po Days, gdzieś w czasie Origins Wolverine
The Wolverine 2 - który zapewne będzie po The Wolverine a przed Days (epilog z magnetem i profesorem dzieje się dwa lata od akcji w Japonii, co sugeruje że Logan miał jeszcze czas na jakąś przygodę)
W planach są również:
X-Force - film może być powiązany z X-men Apocalypse, to lata 80, a skoro ma być tam Cable - to i z przyszłością.
Następny X-Men - skoro mamy lata (licząc od first class) 60, 70, 80, potem od 2004 i w górę (X-men) to tu przypadają lata 90
No jeszcze jedna sprawa, skoro Logan zmieni przyszłość w Days (czy po prostu ją wyprostuje) więc wydarzenia z oryginalnej trylogii mogą w ogóle się nie wydarzyć więc chronologicznie by było coś takiego:
1. X-Men Origins Wolverine (Wstęp)
2. The Wolverine (Wstęp)
3. X-Men Pierwsza Klasa
4. X-Men: Days of Future Past (przeszłość)
5. X-Men Origins Wolverine
6, X-Men Apocalypse
7. X-Force?
8- 10 ? - Następne X-men od lat 90 do dzisiaj które by były następcami wydarzeń z oryginalnej trylogii ?
11. X-Men: Days of Future Past
Najlepiej zrobisz jeśli będziesz oglądać w takiej kolejności jak powstały czyli:
X-men 2000
X-men 2 2003
X-men 3 ostatni bastion 2006
X-men geneza wolverine 2009
X-men pierwsza klasa 2011
Wolverine 2013
Ja właśnie w takiej kolejności oglądałem i dzięki temu wszystko bez problemów zrozumiałem.