Jestem po seansie X2 właśnie. Film powstał w 2003 roku. Stryker mówi do Wolverine'a że minęło 15 lat, odkąd ostatni raz się widzieli.
Czyli cała checa z programem Weapon X miała miejsce jakoś w 1985 roku (more or less)
Last Stand to 2006 rok. Kilka lat później mamy akcję z The Wolverine - powiedzmy 2010.
Dwa lata później na lotnisku Magnus i Xavier nawijają Loganowi.
Czyli teraźniejszość DotFP to 2013 rok. Logan ma adamantowy szkielet, ale zwykłe pazury. Może Magneto mu je wysyci adamantium (skoro mógł mu metal wyciągnąć, to może da radę na nowo złączyć kościec z metalem).
Teraz przeszłość. First Class to czasy kryzysu kubańskiego, a więc 1962 rok.
W Oświęcimiu w 1940 roku Eryk miał max 10 lat. W 1962 gdy stał się Magnusem - 32 lata. Co oznacza, że w teraźniejszości DotFP ma ponad 8 dyszek i raczej nie będzie go w scenach z przyszłości, które dziać się będą jakoś w 2020 albo i później. Podobnie zresztą Xavier.
Niestety, co gorsza - w tym samym mniej więcej wieku jest Mystique (ale Beast twierdził że za 40 lat będzie wyglądać identycznie jak teraz), sam Hank McCoy goni siedemdziesiątkę. Podobnież Havok. Nawet gdyby tylko 60-tkę, to mamy zonk, bo Havok to o pare minut starszy brat Cyclopsa, więc Scotty gdyby żył, w 2013 roku miał by 6 dyszek. Co by się nieco kłóciło z tym co pokazał Singer w X oraz X2... (i potwierdza się moja teoria na temat tego jak z dupy strzelonym pomysłem było wciskanie Havoka do obsady First Class). Hank pasuje, idealnie pasuje Banshee (Sean Cassidy mógłby mieć około 8 dych obecnie).
Ale wracając do ram czasowych - Kitty przefazuje Logana do lat 70-tych. Zatem Logan będzie bez adamantium. I co lepsze - będzie miał całą swoją pamięć i na bank nie będzie członkiem First Class bo przecież wysłał ich na drzewo. Poza tym dołączy dopiero w 2000 roku, gdy znajdą go obitego przez Sabretootha Jean, Scott i Storm. A zatem w latach 70-tych Hugh będzie miał kozacką kurteczkę skórzaną (która była na zdjęciach) ale kostiumu nie założy.
W teraźniejszości ma czarny strój bojowy (do tej pory skórzany, ale na fotach promocyjnych Xavier, Magnus i Storm w niby irokezie mają jakieś dziwne zbroje). Czyli zdjęcie które gdzieś tam wcześniej wrzuciłem, a które przedstawia Logana w przyszłości (białe baki i zółto-granatowy X-strój) może być prawdziwe a nie fejkowe. I w przyszłości może na ostatnią bitwę albo tuż przed śmiercią Logan założy strój. Dlaczego myślę że tuż przed śmiercią? Bo cofając się wstecz i tak zmieni przyszłość, więc w starej przyszłości spokojnie można i jemu i reszcie zespołu rozpisać jakieś epickie, wzruszające zgony (przypomnę tylko, że cały Age of Apocalypse skończył się jednym wielkim dednięciem w fajerwerkach).
I tak to wygląda według mnie.
Ktoś ma coś ciekawego do dodania?
Może coś na temat czy nową inkarnację Strykera zobaczymy w przeszłości, teraźniejszości czy w przyszłości?
wyślą wolva w przeszłość i z nimi zostanie, no i będziemy mieć nowe filmy z pod znaku X-men ale będą to ciągi dalsze First Classów z młodszymi wersjami, no i x-Force, co do historii wczepienia adamantium Loganowi to również może się to odbyć tylko "inaczej" gdyż jego cofnięcie zmnieni bieg historii, co do twoich teorii na temat wieków różnych bohaterów to się zgadzam, dlatego powstaje taki film, moim zdaniem pokażą w nim "koniec x-menów jak i ich początek na nowo, coś jak ostatnie Star trek, tak myśle
W uniwersum filmowym Havok jest z 10 lat starszy, Cyclops miałby dziś z 55 lat, a Havok 65. No chyba, że te easter eggs z FC się nie liczą i Cyclops jest jeszcze młodszy, więc dzieli ich jeszcze większa różnica wieku.
Origins dzieje się pod koniec lat 70-tych, najpóźniej w 1981. Stryker w X2 mówi ile minęło lat tak na oko, a nie dokładnie. W Origins werbuje ich z Wietnamu, a tam wojna skończyła się w 1975, główna akcja filmu dzieje się 6 lat po tym jak Logan działał w Team X Strykera.
W DOFP cofną jego umysł do 1973, więc prawdopodbnie będzie siedział w Wietnamie. W DOFP Stryker będzie w latach 70-tych, gra go 27-letni aktor.
No właśnie z tym Strykerem to raczej oleją jego wersję z origins i zrobią na nowo. Co do serii X-Men to przypuszczam że po wydarzeniach z Days zrobią z First Class normalną tylko z Wolverinem w składzie
Wolverine nie będzie w składzie kontynuacji FC, pewnie zrobi to co ma zrobić i wróci umysłem do teraźniejszośći, pytanie gdzie zostawi ciało swojego odpowiednika z 1973. Czy będzie musiał wrócić do Wietnamu, tak by Logan z 1973 o niczym nie wiedział po wszystkim, czy pozwoli sobie jeszcze na jakieś zmiany w historii, prócz głównego powierzonego mu zadania.
No właśnie nie wiadomo dokładnie jak to się odbędzie czy wszystko wróci do normy (tak chcę) czy po prostu zrobią tak jakby restart ze składem z First Class i pociągną to wszystko do czasów X-Men 1 tylko ze zmienioną historią z Wolverinem w składzie bo przecież jego w x-menach nie powinno zabraknąć, tak też by mogli zrobić w sumie. Co do Wolverina jeszcze, to w tych latach 70 przeprowadzili na nim eksperyment z adamantium, więc może i przy okazji poprawią origins (najlepiej niech sfilmują Weapon X wreszcie), zapowiada się ciekawie ogólnie. Jescze jedno według tego: http://marvelcomics.pl/news/index/id/21703/Singer-o-%22X-Men...
to X Men 0 i First Class 2 a skoro x-men 0 to restart i logan wszystko zmieni przenosząc się czy ja tak chcę, niekoniecznie...
Zauważcie że w X2 zarówno Magneto jak i Xavier gadają o Wolverinie. Xavier chce aby Logan sam doszedł do swoich wspomnień, a Magneto stwierdza że "Charles miał Cię za mądrzejszego" czy coś w tym stylu. Obaj wiedzą o przeszłości Logana. Wtedy nie bardzo było wiadomo skąd. Po DotFP już wiadomo - przyszedł do nich samemu w latach 70, mając w głowie Logana z początku XXI wieku... Pasuje? Pasuje.
Logan nie dołączy do First Class. Dlaczego? Bo w X1 znaleźli go Jean, Scott i reszta ekipy. Po co to zmieniać? Po co całe uniwersum przekreślać? Zmiany będą niewielki, kosmetyczne. Mam nadzieję że coś związanego z blokadami psychicznymi dla Jean Grey, żeby ochronić ją przed mocą Phoenixa. Chociaż węszę tu przegraną sprawę - ostatecznie Jean jednak zginęła w komiksie i nie planują jej powrócić.
Z tym wiekiem bohaterów - komiksowy Cyclops musiałby mieć pod 6 dyszek albo i więcej. I ta konwencja jest ok, bo wiadomo że w komiksie "tak się nie starzeje" jak w rzeczywistości. A z Havokiem w podobnym wieku jest to o wiele łatwiejsze do ugryzienia. Można nawet przymknąć oko na to, że syn Cyclopsa Cable jest fizycznie starszy od Cyclopsa, a Cyclopsa ojciec Corsair, ujeżdżający w kosmosie z grupą StarJammers wygląda młodziej niż synowie :) Ot taka konwencja... W filmie dali ciała po prostu bo w 1965 roku Havok niech ma te 18 lat. Nawet 15. Czyli w 2000 roku miałby... 50 lat, podczas gdy biegający w X1 Marsden wyglądał na góra 22 lata. I tu jest zonk.
Temat podróży w czasie to niezła akcja - od myślenia o tym może głowa rozboleć.
Aha, jeszcze jedna rzecz - w X2 w pewnym momencie leci w tv reportaż na temat konieczności rejestracji mutantów. Wypowiada się wtedy młody naukowiec - Hank MacCoy ale jako człowiek. Ale oczywiście to też wytłumaczyć możemy - Hank i Nightcrawler długi czas korzystali z urządzeń do zmiany wyglądu zewnętrznego.
Cyclops w X1 ma sporo więcej niż 22, minimum 32.
Jean jak to ona, zawsze może wrócić do życia. W ,,The Wolverine" było nawiązanie do White Hot Room.
Ile by nie miał, nie są już bliźniakami. W zasadzie 20-letnia różnica jest dosyć mocno naciągana nawet jeśli chodzi i zwykłe rodzeństwo.
Ale wiadomo, konwencja :)
Oni nigdy nie byli bliźniakami.
W oryginale Scott był starszy, w Ultimate Alex był starszy. Nie kojarzę w jakiej wersji dzieliło ich parę minut?
Kiedyś tam w tm-semicowych x-menach były opisy postaci i krótkie historie. I był opis o tym jak to ojciec i matka Summersów zginęli a ich zrzucili na spadochronie i że byli bliźniakami, a przynajmniej że dzieliła ich niewielka różnica wieku. Dokładnie nie pamiętam, bo od 93 roku trochę czasu minęło (20 lat jakby nie było...) a w międzyczasie wiele komiksów przeczytałem. W zasadzie od niedawna jestem w szoku, gdy dowiedziałem się że Emperor Vulcan to trzeci Summers...
W każdym razie, jakby nie patrzeć na ten temat - nie da się pogodzić logicznie Havoka z First Class z Cyclopsem z X1.
No to mamy jakąś zgodę - w komiksie niewielka różnica wieku. W filmie - 20 lat. Cieżko znaleźć rodzeństwo z taką różnicą wieku (z jednych rodziców...)