X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Film dobry lecz spodziewałem się ,że będzie lepszy. Momentami jest usypiający, lecz są też sceny na po których chce się powiedzieć WOW. Mimo , że Logan jest mostem łączącym dwa plany akcji to jest niestety na uboczu. Prym wiodą Magneto, Raven i Xavier w młodszych wersjach. Jeśli chodzi o grę aktorów to wyróżnia się Michael Fassbender. Przedstawiony przez niego Magneto jest taki jaki powinien być. Może ,rzeczywiście film jest trochę za krótki. Według mnie brakowało scen z przyszłości. Końcówka daje dużo do myślenia i zadaje szereg pytań. Główne moje pytanie nad którym się zastanawiam to czy Logan ma metalowy szkielet?
Bo po wyłowieniu Logana z wody zabiera go Raven pod postacią Strykera. Tak więc nie wiadomo jak się potoczył los i czy Stryker wszczepił metal w jego szkielet. Do tego dowiadujemy się ,że żyją postacie które zginęły w poprzednich filmach. Tak więc twórcy dają man dużo tematów do rozmyśleń i ostrzą apetyt na następne części.

ocenił(a) film na 8
madzia_damian

Z tymi szponami tez mnie bardzo interesowalo na samym koncu. Szkoda ze nie pokazali tego. Moze celowo zachowali to na nastepne odslony. Co do fabuly tego filmu to wg mnie mogliby zrobic to troche inaczej. Watek przeszlosci powinien byc tylko na starcie a potem powienien sie nie pojawiac. Powinni to zrobic ze kazda nawet najmniejsza zmiana w przeszlosci calkowicie zmienia przyszlosc jak w efekcie motyla (a w tym filmie wiele sie zmienia w przeszlosci a nic praktycznie w przyszlosci). Liczylem tez na wiecej humoru tak jak to zrobili w Thor mroczny swiat czy Avengers lecz tutaj nie bylo wielu smiesznych scen. Pozatym tez tak jak ty odnioslem wrazenie ze bylo malo akcji z Loganem oraz ze jedynym aktorem ktory byl warty uwagi w tym filmie to Michael Fassbender.

rester1

W życiu, żadnego durnego humoru dla gimbazy jak w avengersach czy Thorze 2, wlasnie ten gowniany humor zabil Thora, X-meni byli zawsze powaznym filmem i niech takim zostana

ocenił(a) film na 8
zlociutki_pl

Oprócz szponów Logana które w saumie zostały połamane jak był w Japonii to jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, albo przeoczyłem jak Professor X się odrodził jak zginą w X-men 3, odpowiadam sobie że kogoś wcześniej cofnęli w czasie, ale nie jestem pewien , co myślicie ?

ocenił(a) film na 7
tomaszgor

xavier "władował" swój mózg do swojego chorego brata bliźniaka zanim jean go rozwaliła - jest to w afterscenie w osatnim bastionie

zlociutki_pl

racja. mnie ten humor wręcz odrzucił, troche byłem zdezorientowany co sie dzieje, bo powoli zalatywało komedią. też sie zgodze, ze 2 pierwsze czesci byly powazne i sie bardzo wyróżniają od tego co jest dziś. moze dlatego ze czasy byly nieco inne chociaz nie wydaje mi sie. wlasnie dlatego ciut sie zawiodłem bo myślałem ze film będzie troche w smaku x 1 i 2

ocenił(a) film na 8
madoxTV

Nie no trochę humoru musi być i było Quick Silver ratuje Magneto , Charles'a i Logana :) , scena przebudzenia się Logana w latach 70-tych :), (przypomniało mi się Xavier przesłał swoją świadomość do upośledzonego brata bliźniaka :) )

tomaszgor

jasne, ale troche:) ale generalnie jest ok, bo potem skupili sie na fabule:) film kupie na pewno na DVD:) a co sądzicie o roli złej Laurence?

ocenił(a) film na 8
madoxTV

Ale ona nie jest zła. Wręcz przeciwnie. Nawet nie doleciała do swojego pierwszego zabójstwa. Jest buntownicza, wkurzona i przestraszona, ale nie zła.

tomaszgor

ale! zapomniałem dodać, Singera się wyczuwa w tym filmie i to mi się podoba, bo nie ma ciągle akcji jak w bastionie, można sobie śmiało pomędrkować w tym fimie bo duzo treści a akcja jest cyklicznie

madoxTV

film śmiało także można pooglądać bez znajomości wszystkich innch części, można ale nie trzeba myślę. nie jest skomplikowany i nie ma czegoś takiego co scenarzysta ma na myśli oglądając film. można prosto zrozumieć o co w nim chodzi, a poprzednie części dla szczerszej analogi, ale gdyby ktoś nie oglądał to nic by nie stracił zeby wiedziec jak oglądać film. to też ode mnie plus, duży.!

ocenił(a) film na 8
madoxTV

Ja osobiscie polecilbym obejrzenie Pierwszej klasy bo chyba najewicej miala wspolnego z tym filmem.

ocenił(a) film na 8
zlociutki_pl

Mowisz ze humor zabil Thora a tak naprawde to druga odslona otrzymala lepsze oceny oraz przyniosla wieksze zyski. Nie mowie zreszta zeby tego ładowali tam niewiadomo ile. Mi osobiscie bardzo przypadla do gustu scena gdzie młotek latal z planety do planety.
Ale znowu to tylko moja opinia a ty nie powinienes uzywac takich slow jak "gimbaza" czy "gowniany" bo to sprawia ze sam zaczynasz byc postrzegany jako 14-latek. Takie słownictwo poprostu nie pasuje do takiego forum.

rester1

Wybacz, ale ja tak ten humor postrzegam jak go wniany, i nie pasujacy do takich filmow, to nie sa filmy dla dzieci(zreszta jak widac sa) . Naprawde przejmujesz sie ocenami i zyskami? Jest to dla Ciebie jakas wykladnia, czy odniesieniem. Badziewny na sile wcisniety humor Thora 2 i Ironmana 3 zniszczyly oba te filmy, fanem wielkim nie jestem ale ogladalem wszystkie ekranizacje komiksow, i zdecydowanie w ostatnim czasie liderem jest Kapitan 2. Ten film jest taki jak powinien bez zbednych ozdobnikow w postaci miernego humoru

ocenił(a) film na 9
rester1

Gdzie niby drugi Thor ma lepsze oceny?
Zamierzasz oceniać jakość filmu według filmwebu gdzie genezę ocenia się na poziomie x2 i pierwszej klasy?;>
Nie bez powodu Thor 2 oceniono jak dotąd najgorzej wśród filmów marvela ;>

ocenił(a) film na 8
Dealric

Thor 2 ma lepsze oceny na najbardziej popularnych stronach takich jak filmweb (w polsce) oraz IMDB. Nie wiem o jaki typ ocen ci chodzi. Moze o oceny krytykow czy jakis znawcow (oceniajacych te filmy wg wszystkich mozliwych kryteriow na ktore nawet zazwyczaj nie zwraca sie duzej uwagi). Mnie zawsze interesowala opinia prostych ludzi ktorzy ida do kina i ogladaja to dla rozrywki a potem własnie oceniaja to wg swoich własnych kryteriow na takich portalach. Po ocenach na tych 2 portalach ja osobiscie stwierdzilem ze wiekszosci ludzi sie bardziej podobala 2. Zreszta kogo bym nie zapytal wsród znajomych to zawsze jest taka opinia ze 1 byla beznadziejna a 2 troche lepsza. Co do Genezy to rózne sa gusta. Szczerze to z wszsytkich filmow o x-menach to ta czesc najlepiej wspominam.