Na tej stronie: http://marvelcomics.pl/news/index/id/21703/Singer-o-%22X-Men:-Days-of-Future-Pas t%22 Jest napisane, że DOFP jest sequel'em FC i PREQUEL'EM X Men
sequel'em i PREQUEL'EM równocześnie, tym pierwszym - akcja dzieje się 10 lat po trójce x0menów a tym drugim bo wolverine zostaje przeniesiony w lata 70 - te czyli przed wydarzeniami z pierwszych x-menów
Jak dla mnie to X4 + FC2.
Gdyby akcja działa się tylko w latach 70-tych to można mówić, że sequel do FC i prequel do X-Men, ale akcja filmu będzie się dziać również w teraźniejszości, 10 lat po X3.
tak ale bardziej może być prequel gdyż prawdopodobnie wysłany Logan zmieni ciąg przyszłych historii lub je po prostu wyprostuje
Tak, ale prócz preqela do X-Men (czyli sequela FC), mamy kontynuację wydarzeń z X3, a nawet będzie przyszłość.
Logan zmieni historię, ale co z tej zmiany osiągniemy, musimy poczekać do maja 2014, pewnie zupełnie nową linię czasową z Apocalypsem i znów trzeba będzie prostować.
Hell yeah!!!
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/0kk13/US%20Comic%20Wallpaper/AgeOfApocal ypseHandBook_800.jpg
http://fc02.deviantart.net/fs19/f/2007/227/e/3/Age_of_Apocalypse_by_iANAR.jpg
http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20051025053129/marveldatabase/images/6/6e/ Official_Handbook_of_the_Marvel_Universe_Vol_4_11_Textless.jpg
http://cache2.allpostersimages.com/p/LRG/51/5127/2MJEG00Z/posters/madureira-joe- x-men-the-complete-age-of-apocalypse-epics-cover-sabretooth.jpg
http://25.media.tumblr.com/ce0ee5c66053a204773b03f8e64e3963/tumblr_mjx94uT7dl1r8 9a2ho1_500.jpg
I realna szansa na powrót Elfa, w jego najbardziej kozackiej inkarnacji, do drużyny.
Jeżeli Logan zmieni przyszłość to DOFP będzie tylko połowicznym prequel'em taki jak nowy Star Trek do poprzednich filmów z tej serii - dzięki interwencji Logana powstanie tak naprawdę nowa linia czasowa - bo skoro Patrick Stewart ma wystąpić jako Xavier w części filmu obejmującej przyszłe wydarzenia - bodajże 2020 rok - oznaczać to będzie tyle że nie dojdzie do wydarzenia z Ostatniego Bastionu w którym Fenix " rozpuknęła " profesora na części pierwsze. Bo nawet jeżeli przyjmiemy że Xavier ewakuował się ze swojego łysego ciała do innego - to Patrick Stewart nie mógłby wystąpić w DOFP - Xaviera musiałby zagrać ktoś inny. No chyba że wymyślą że świadomość Profesora X zmienia wygląd fizyczny ciała które zajmuje.
Właściwie to dopiero po First Class polubiłem postać Xaviera i Magneto, dlatego cieszę się że a) Profesor X wróci i b) Magneto odzyska moce.
Ale wtedy nie mógłby wystąpić w filmie po napisach końcowych w The Wolverine, prawda? Bo wciąż byłby w innym ciele.
Chociaż podobno krążą pogłoski, że tym ciałem, do którego się przeniósł, jest ciało jego brata bliźniaka...
Ale X Men Geneza : Wolverine i The Wolverine rozgrywają się grubo przed trylogią X - Men a więc i przed Ostatnim Bastionem w którym rozerwało Xaviera, to sobie Stewart może tam biegać do woli bo jeszcze żyje. W dodatku X -Men Geneza słabo trzyma się zarówno Trylogii jak i First Class.
" Chociaż podobno krążą pogłoski, że tym ciałem, do którego się przeniósł, jest ciało jego brata bliźniaka ". Lepiej żeby tego nie próbowali. Brzmi bardziej czereśniacko niż akcja w Die Hard 5. Wierzę jednak że dobrze to rozegrają - chociażby właśnie przez wymazanie zdarzeń z Ostatniego Bastionu.
Jak byś nie zauważył, bo mogło umknąć - ta ruda lafirynda, co pojawia się w snach Logana w The Wolverine, to Jean Grey, którą usiekł w Ostatnim Bastionie. Tak więc, akcja The Wolverine rozgrywa się kilka lat po Ostatnim Bastionie. Akcja Genezy rozgrywa się między First Class a X1.
Kolejność filmów:
First Class
Geneza (tego szrota zapewne zastąpi w tym miejscu DotFP)
X1
X2
X3
The Wolverine
Tak więc film po napisach ma miejsce po Ostatnim Bastionie. A Charles jest w ciele swojego tajemniczego brata bliźniaka, którego nigdy w komiksie nie miał, natomiast nawet przez chwilę nie powiedział cześć swojemu prawdziwemu przyrodniemu bratu Juggernautowi w Ostatnim Bastionie.
Bartes123_2 mogło mi to umknąć bo nie oglądałem The Wolverine. Szczerze nie pomyślałem o tym że Logan, ten "udomowiony" Logan który opiekował się dzieciakami - mutantami w szkole Xaviera, po śmierci swojego mentora poczuje wiatr w żaglach i znowu zacznie bujać się po świecie i trafi do Azji. Dlatego wziąłem to za kolejną część Genezy. Co do pomysłu z bratem - jeżeli to prawda to przeboleję - chociaż zaczynam się teraz zastanawiać dlaczego w First Class nie było wzmianki o owym tajemniczym bracie bliźniaku skoro First Class i DOFP są prostą drogą do Trylogii a więc i Ostatniego Bastionu.
Własnie będę oglądał niedługo Last Stand i przyjrzę się temu. Do tej pory uważałem że to puste ciało po jakimś wydrenowanym świrku i Xavier mówił o tym z Moirą. Ale nie chcę szerzyć fermentu niepotrzebnie. Ktoś tu na forum stwierdził że w dodatkach do dvd była mowa o tym że to brat bliźniak. Ale polskie wydanie X-Menów obfitowało w smaczki typu Sztorm, Cyklop, Ruda i tak dalej, że mógł to też być błąd tłumacza. Nigdzie na zagranicznych serwisach nie słyszałem ani nie czytałem o tym fakcie (o bracie bliźniaku). Sam Singer stwierdził ostatnio że Xavier przeniósł swoją świadomość i na jej bazie odbudował swoje ciało.
http://www.filmweb.pl/news/FOTO%3A+Singer+ujawnia+nowe+zdj%C4%99cie+z+planu+i+ko lejne+szczeg%C3%B3%C5%82y+%22X-Men%3A+DOFP%22-97945
"Do tej pory uważałem że to puste ciało po jakimś wydrenowanym świrku" Taki też wniosek można wysnuć oglądając właśnie Ostatni Bastion a mianowicie scenę w której Xavier prowadzi wykład dla dzieciaków z etyki - pokazuje im nagranie ze szpitala, na którym jest pewien nieprzytomny mężczyzna, Xavier wspomina coś o moralności w przypadku kiedy byłaby potrzebna " transfuzja " świadomości, ale nie wspomina że jest to jego brat. Muszę jeszcze raz obejrzeć Ostatni Bastion.
" Na jej bazie odbudował swoje ciało. " - zabieg jaki pamiętam z serialu " Roswell : W kręgu Tajemnic" Wstyd się przyznać że to kiedyś oglądałem ale cóż, każdy był kiedyś młody i głupi xD
O, to to to. Ten fragment własnie też pamiętam. Po prostu pusty świr.
Roswell :) Myślę że znajdzie się więcej fanów tego serialu z młodzieńczych lat. Chociaż akurat mnie nie wciągnął za mocno.
Ludziom trzeba łopatologicznie tłumaczyć, że serial animowany nieodzwierciedli idealnie 1000 komiksowych numerów. Tym bardziej nie zrobią tego filmy, które w dodatku czerpią z różnych wersji komiksowych. Musiałaby to być chyba ,,Moda na sukces", żeby było jak w komiksach. Więc przestańcie odwoływać się do oryginalnych wydań, gdy tymczasem większość czerpana jest z Ultimate, np. Havok jako starszy z braci Summers, czy Juggs będący mutantem i nie przyrodnim bratem Charlesa. Nieuniknionym jest zmiana, czy mieszanie wielu wątków oraz wzajemnych relacji postaci.
Na DVD The Last Stand jest wersja filmu bez dialogów postaci, za to z podłożonymi komentarzami twórców TLS. Żadne tłumaczenie na polski rodem z Polszmatu, i jest wyraźnie powiedziane o bracie bliźniaku. Od wydania DVD minęło 7 lat, i od tamtego czasu nawet na prostej Wikipedii można było to przeczytać, niekoniecznie na forach o herosach trzeba było wyszukiwać newsów o filmowych X-Men. https://en.wikipedia.org/wiki/Professor_X_in_other_media
Dobra, pal sześć. Wiadomo że w takich przypadkach wychodzi kaszanka rąbanka. Daliśmy się ponieść, wymagania i apetyt po First Class urosły bardzo i tak jest.
Ale z tymi wszystkimi zmianami, to już nie bardzo przypomina ekranizację, a raczej adaptację.
Ale za to jak fajnie i długo można sobie podyskutować na różne tematy.
Ps. Deamon, ja i tak jestem zdania, że stwierdzenie w komentarzach do filmu że to jest taki jakby brat bliźniak i ta dalej (czyli jak reżyser i scenarzysta muszą wyjasniać widzowi co zrobili w filmie - to średnio świadczy o nich obu)
Singer z pewnością to wyjaśni. Xavier będzie musiał opowiedzieć Loganowi jak to się stało.
deamon82 ale od wczoraj nie toczy się wcale dyskusja o to jak bardzo twórcy filmu odeszli od komiksowego pierwowzoru tylko o to jak zamierzają przywrócić światu żywych Xaviera - bo przy takich pierdach można łatwo zrobić wtopę czyt. wymyślić żenujący sposób. Czytaj ze zrozumieniem. Sprawa druga jest taka że Xavier po przeniesieniu się do innego ciała nie powinien mieć mocy - bo moc każdego mutanta zależy od mutacji w DNA a więc konkretnego ciała. Podejrzewam że ciało do którego " wskoczył " Xavier nie jest ciałem mutanta a przynajmniej nie ma mutacji umożliwiającej telepatię i inne związanie z nią moce.
Taa nie może być, wiem o czym mowa, co do dalszej częśći twojej wypowiedzi, to w jaki sposób robią to inni telepaci, że ich moc działa w innych ciałach? Choćby Psylocke czy Shadow King? Jeśli oni to potrafią, to tymbardziej najpotężniejszy telepata.
Tak, ale ci mutanci nawet Xavier oddziałują na umysły osób trzecich w tym także mutantów jak to powiedzieć - " ze swojego ciała ". Mutacja, w tym także telepatia u Xaviera zależy od zmian w DNA konkretnego organizmu - Xavier może przenieść swoją świadomość i duszę do innego ciała, ale mózg tego innego ciała nie będzie poddany mutacji i tak potężny jak mózg w oryginalnym ciele Xaviera. To ile pamiętasz ile potrafisz i jak silny jesteś nie zależy od twojej świadomości - tego że TY widzisz, TY słyszysz, TY mówisz i TY czujesz ale od siły twojego organizmu ( sprawdź co to jest " syndrom zamknięcia " wtedy zrozumiesz. ) . Także i Xavier może być TYM Xavierem ale w innym ciele nie będzie miał mocy.