X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Mały news

ocenił(a) film na 9

Na tej stronie: http://marvelcomics.pl/news/index/id/21703/Singer-o-%22X-Men:-Days-of-Future-Pas t%22 Jest napisane, że DOFP jest sequel'em FC i PREQUEL'EM X Men

ocenił(a) film na 8
fifi39

Hmmmmm, ciekawe :P

Mr_Apokalips

sequel'em i PREQUEL'EM równocześnie, tym pierwszym - akcja dzieje się 10 lat po trójce x0menów a tym drugim bo wolverine zostaje przeniesiony w lata 70 - te czyli przed wydarzeniami z pierwszych x-menów

ocenił(a) film na 10
fifi39

Jak dla mnie to X4 + FC2.
Gdyby akcja działa się tylko w latach 70-tych to można mówić, że sequel do FC i prequel do X-Men, ale akcja filmu będzie się dziać również w teraźniejszości, 10 lat po X3.

deamon82

tak ale bardziej może być prequel gdyż prawdopodobnie wysłany Logan zmieni ciąg przyszłych historii lub je po prostu wyprostuje

ocenił(a) film na 10
doom45

Tak, ale prócz preqela do X-Men (czyli sequela FC), mamy kontynuację wydarzeń z X3, a nawet będzie przyszłość.
Logan zmieni historię, ale co z tej zmiany osiągniemy, musimy poczekać do maja 2014, pewnie zupełnie nową linię czasową z Apocalypsem i znów trzeba będzie prostować.

ocenił(a) film na 10
deamon82

Hell yeah!!!
http://i293.photobucket.com/albums/mm62/0kk13/US%20Comic%20Wallpaper/AgeOfApocal ypseHandBook_800.jpg
http://fc02.deviantart.net/fs19/f/2007/227/e/3/Age_of_Apocalypse_by_iANAR.jpg
http://images1.wikia.nocookie.net/__cb20051025053129/marveldatabase/images/6/6e/ Official_Handbook_of_the_Marvel_Universe_Vol_4_11_Textless.jpg
http://cache2.allpostersimages.com/p/LRG/51/5127/2MJEG00Z/posters/madureira-joe- x-men-the-complete-age-of-apocalypse-epics-cover-sabretooth.jpg
http://25.media.tumblr.com/ce0ee5c66053a204773b03f8e64e3963/tumblr_mjx94uT7dl1r8 9a2ho1_500.jpg

I realna szansa na powrót Elfa, w jego najbardziej kozackiej inkarnacji, do drużyny.

ocenił(a) film na 9
deamon82

Według mnie to sequel i prequel X Men oraz sequel FC

fifi39

Jeżeli Logan zmieni przyszłość to DOFP będzie tylko połowicznym prequel'em taki jak nowy Star Trek do poprzednich filmów z tej serii - dzięki interwencji Logana powstanie tak naprawdę nowa linia czasowa - bo skoro Patrick Stewart ma wystąpić jako Xavier w części filmu obejmującej przyszłe wydarzenia - bodajże 2020 rok - oznaczać to będzie tyle że nie dojdzie do wydarzenia z Ostatniego Bastionu w którym Fenix " rozpuknęła " profesora na części pierwsze. Bo nawet jeżeli przyjmiemy że Xavier ewakuował się ze swojego łysego ciała do innego - to Patrick Stewart nie mógłby wystąpić w DOFP - Xaviera musiałby zagrać ktoś inny. No chyba że wymyślą że świadomość Profesora X zmienia wygląd fizyczny ciała które zajmuje.

Właściwie to dopiero po First Class polubiłem postać Xaviera i Magneto, dlatego cieszę się że a) Profesor X wróci i b) Magneto odzyska moce.

ocenił(a) film na 10
Raskolnikow89

Ale wtedy nie mógłby wystąpić w filmie po napisach końcowych w The Wolverine, prawda? Bo wciąż byłby w innym ciele.
Chociaż podobno krążą pogłoski, że tym ciałem, do którego się przeniósł, jest ciało jego brata bliźniaka...

Bartes123_2

Ale X Men Geneza : Wolverine i The Wolverine rozgrywają się grubo przed trylogią X - Men a więc i przed Ostatnim Bastionem w którym rozerwało Xaviera, to sobie Stewart może tam biegać do woli bo jeszcze żyje. W dodatku X -Men Geneza słabo trzyma się zarówno Trylogii jak i First Class.

" Chociaż podobno krążą pogłoski, że tym ciałem, do którego się przeniósł, jest ciało jego brata bliźniaka ". Lepiej żeby tego nie próbowali. Brzmi bardziej czereśniacko niż akcja w Die Hard 5. Wierzę jednak że dobrze to rozegrają - chociażby właśnie przez wymazanie zdarzeń z Ostatniego Bastionu.

ocenił(a) film na 10
Raskolnikow89

Jak byś nie zauważył, bo mogło umknąć - ta ruda lafirynda, co pojawia się w snach Logana w The Wolverine, to Jean Grey, którą usiekł w Ostatnim Bastionie. Tak więc, akcja The Wolverine rozgrywa się kilka lat po Ostatnim Bastionie. Akcja Genezy rozgrywa się między First Class a X1.
Kolejność filmów:
First Class
Geneza (tego szrota zapewne zastąpi w tym miejscu DotFP)
X1
X2
X3
The Wolverine
Tak więc film po napisach ma miejsce po Ostatnim Bastionie. A Charles jest w ciele swojego tajemniczego brata bliźniaka, którego nigdy w komiksie nie miał, natomiast nawet przez chwilę nie powiedział cześć swojemu prawdziwemu przyrodniemu bratu Juggernautowi w Ostatnim Bastionie.

Bartes123_2

Bartes123_2 mogło mi to umknąć bo nie oglądałem The Wolverine. Szczerze nie pomyślałem o tym że Logan, ten "udomowiony" Logan który opiekował się dzieciakami - mutantami w szkole Xaviera, po śmierci swojego mentora poczuje wiatr w żaglach i znowu zacznie bujać się po świecie i trafi do Azji. Dlatego wziąłem to za kolejną część Genezy. Co do pomysłu z bratem - jeżeli to prawda to przeboleję - chociaż zaczynam się teraz zastanawiać dlaczego w First Class nie było wzmianki o owym tajemniczym bracie bliźniaku skoro First Class i DOFP są prostą drogą do Trylogii a więc i Ostatniego Bastionu.

ocenił(a) film na 10
Raskolnikow89

Własnie będę oglądał niedługo Last Stand i przyjrzę się temu. Do tej pory uważałem że to puste ciało po jakimś wydrenowanym świrku i Xavier mówił o tym z Moirą. Ale nie chcę szerzyć fermentu niepotrzebnie. Ktoś tu na forum stwierdził że w dodatkach do dvd była mowa o tym że to brat bliźniak. Ale polskie wydanie X-Menów obfitowało w smaczki typu Sztorm, Cyklop, Ruda i tak dalej, że mógł to też być błąd tłumacza. Nigdzie na zagranicznych serwisach nie słyszałem ani nie czytałem o tym fakcie (o bracie bliźniaku). Sam Singer stwierdził ostatnio że Xavier przeniósł swoją świadomość i na jej bazie odbudował swoje ciało.
http://www.filmweb.pl/news/FOTO%3A+Singer+ujawnia+nowe+zdj%C4%99cie+z+planu+i+ko lejne+szczeg%C3%B3%C5%82y+%22X-Men%3A+DOFP%22-97945

Bartes123_2

"Do tej pory uważałem że to puste ciało po jakimś wydrenowanym świrku" Taki też wniosek można wysnuć oglądając właśnie Ostatni Bastion a mianowicie scenę w której Xavier prowadzi wykład dla dzieciaków z etyki - pokazuje im nagranie ze szpitala, na którym jest pewien nieprzytomny mężczyzna, Xavier wspomina coś o moralności w przypadku kiedy byłaby potrzebna " transfuzja " świadomości, ale nie wspomina że jest to jego brat. Muszę jeszcze raz obejrzeć Ostatni Bastion.

" Na jej bazie odbudował swoje ciało. " - zabieg jaki pamiętam z serialu " Roswell : W kręgu Tajemnic" Wstyd się przyznać że to kiedyś oglądałem ale cóż, każdy był kiedyś młody i głupi xD

ocenił(a) film na 10
Raskolnikow89

O, to to to. Ten fragment własnie też pamiętam. Po prostu pusty świr.

Roswell :) Myślę że znajdzie się więcej fanów tego serialu z młodzieńczych lat. Chociaż akurat mnie nie wciągnął za mocno.

Bartes123_2

Mnie też nie oglądałem chyba co trzeci odcinek :)

ocenił(a) film na 10
Bartes123_2

Ludziom trzeba łopatologicznie tłumaczyć, że serial animowany nieodzwierciedli idealnie 1000 komiksowych numerów. Tym bardziej nie zrobią tego filmy, które w dodatku czerpią z różnych wersji komiksowych. Musiałaby to być chyba ,,Moda na sukces", żeby było jak w komiksach. Więc przestańcie odwoływać się do oryginalnych wydań, gdy tymczasem większość czerpana jest z Ultimate, np. Havok jako starszy z braci Summers, czy Juggs będący mutantem i nie przyrodnim bratem Charlesa. Nieuniknionym jest zmiana, czy mieszanie wielu wątków oraz wzajemnych relacji postaci.

Na DVD The Last Stand jest wersja filmu bez dialogów postaci, za to z podłożonymi komentarzami twórców TLS. Żadne tłumaczenie na polski rodem z Polszmatu, i jest wyraźnie powiedziane o bracie bliźniaku. Od wydania DVD minęło 7 lat, i od tamtego czasu nawet na prostej Wikipedii można było to przeczytać, niekoniecznie na forach o herosach trzeba było wyszukiwać newsów o filmowych X-Men. https://en.wikipedia.org/wiki/Professor_X_in_other_media

ocenił(a) film na 10
deamon82

Dobra, pal sześć. Wiadomo że w takich przypadkach wychodzi kaszanka rąbanka. Daliśmy się ponieść, wymagania i apetyt po First Class urosły bardzo i tak jest.
Ale z tymi wszystkimi zmianami, to już nie bardzo przypomina ekranizację, a raczej adaptację.

Ale za to jak fajnie i długo można sobie podyskutować na różne tematy.

Ps. Deamon, ja i tak jestem zdania, że stwierdzenie w komentarzach do filmu że to jest taki jakby brat bliźniak i ta dalej (czyli jak reżyser i scenarzysta muszą wyjasniać widzowi co zrobili w filmie - to średnio świadczy o nich obu)

ocenił(a) film na 10
Bartes123_2

Singer z pewnością to wyjaśni. Xavier będzie musiał opowiedzieć Loganowi jak to się stało.

deamon82

deamon82 ale od wczoraj nie toczy się wcale dyskusja o to jak bardzo twórcy filmu odeszli od komiksowego pierwowzoru tylko o to jak zamierzają przywrócić światu żywych Xaviera - bo przy takich pierdach można łatwo zrobić wtopę czyt. wymyślić żenujący sposób. Czytaj ze zrozumieniem. Sprawa druga jest taka że Xavier po przeniesieniu się do innego ciała nie powinien mieć mocy - bo moc każdego mutanta zależy od mutacji w DNA a więc konkretnego ciała. Podejrzewam że ciało do którego " wskoczył " Xavier nie jest ciałem mutanta a przynajmniej nie ma mutacji umożliwiającej telepatię i inne związanie z nią moce.

ocenił(a) film na 10
Raskolnikow89

Taa nie może być, wiem o czym mowa, co do dalszej częśći twojej wypowiedzi, to w jaki sposób robią to inni telepaci, że ich moc działa w innych ciałach? Choćby Psylocke czy Shadow King? Jeśli oni to potrafią, to tymbardziej najpotężniejszy telepata.

deamon82

Tak, ale ci mutanci nawet Xavier oddziałują na umysły osób trzecich w tym także mutantów jak to powiedzieć - " ze swojego ciała ". Mutacja, w tym także telepatia u Xaviera zależy od zmian w DNA konkretnego organizmu - Xavier może przenieść swoją świadomość i duszę do innego ciała, ale mózg tego innego ciała nie będzie poddany mutacji i tak potężny jak mózg w oryginalnym ciele Xaviera. To ile pamiętasz ile potrafisz i jak silny jesteś nie zależy od twojej świadomości - tego że TY widzisz, TY słyszysz, TY mówisz i TY czujesz ale od siły twojego organizmu ( sprawdź co to jest " syndrom zamknięcia " wtedy zrozumiesz. ) . Także i Xavier może być TYM Xavierem ale w innym ciele nie będzie miał mocy.

ocenił(a) film na 10
Raskolnikow89

To może jeszcze raz, a skąd słabsi od niego telepaci mają tą moc w innych ciałach?