X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

...nie rozumiem dlaczego wykorzystano muzykę z innych filmów. Początek to Henry Jackman z "Kick-Ass" a końcówka to M83 z "Obliviona". Czy oznacza to iż Ottman nie stworzył jeszcze nawet muzyki do zwiastuna?

ocenił(a) film na 7
lucas82

Nie tworzy się specjalnie muzyki do trailerów, tylko do gotowego filmu. Widocznie dopiero jest komponowana. I jeszcze jedno ta muzyka na pewno nie jest z tych filmów co wymieniłeś - jest z Sunshine i Cienkiej Czerwonej Linii.

ocenił(a) film na 8
zombie001

A nie czasem Hans Zimmer - Time (Incepcja)?

ocenił(a) film na 7
drozdzyk

Muzyka z "Cienkiej czerwonej linii" to też Zimmer. Time z Incepcji było w zwiastunie pokazanym na Comic-con w San Diego - jego fragment wcześniej wyciekł.

ocenił(a) film na 7
zombie001

Zgadza się

ocenił(a) film na 7
zombie001

to muzyka z Sunshine i Cienkiej Czerwonej Linii.

ocenił(a) film na 8
zombie001

W takim razie prosiłbym linki do wykorzystanych utworów, kiedyś cały czas słuchałem Hansa i teraz uciekło mi z głowy. Byłbym wdzięczny ;)

ocenił(a) film na 10
drozdzyk

https://www.youtube.com/watch?v=_0UJk4EUzB0

ocenił(a) film na 7
zombie001

Masz rację lecz ja nie mam ścieżki z Sunshine. Więc zapodaję linka john murphy - strobe (adagio in d minor). Okazuje się, że drugim autorem scoru był John Murphy. Wykorzystał więc tę samą kompozycję w obu ścieżkach(adagio in d minor).

ocenił(a) film na 7
zombie001

Masz rację lecz ja nie mam ścieżki z Sunshine. Więc zapodaję linka john murphy - strobe (adagio in d minor). Okazuje się, że drugim autorem scoru był John Murphy. Wykorzystał więc tę samą kompozycję w obu ścieżkach(adagio in d minor).
Rzeczywiście końcówka to "Journey to the Line". Ostatnio namiętnie słuchałem tych dwóch scorów i mi się pokiełbasiło. Miło, że oprócz mojej skromnej osoby ktoś jeszcze zwraca na to uwagę.

zombie001

O czym ty mówisz?! Jak to się nie tworzy?! Oczywiście, że się tworzy! Nigdy nie słyszałeś o grupie X-Ray Dogs? Immediate Music?
Chociażby muzyka ze Zwiastunów Harry'ego Pottera, ze wszystkich nowych części jest komponowana specjalnie do trailerów. Inne znane Przykłady? Saga Igrzysk Śmierci, Zmierzch...

ocenił(a) film na 7
chopin323

To co podałeś to zaledwie ułamek, wyjątki potwierdzające regułę. Normalnie studia, w większości przypadków, leją na to, bo nie opłaca się robić muzyki, tylko po to, aby wykorzystać ją w zwiastunie. Łatwiej jest dać gotowy utwór, do którego ma się prawa, z innego filmu.

zombie001

Żaden wyjątek od reguły. Te wszystkie grupy już dawno by zbankrutowały gdyby były "wyjątkiem d reguły". Wymieniłem jedynie zalążek, a wymieniać można wiele.

ocenił(a) film na 8
chopin323

No i Two Steps From Hell <3

lucas82

Eh, poza twoim wątpliwym znawstwem, co do utworów, to zanim muzykę się skomponuję, to wypada wypuścić trailer. Można chyba sobie policzyć, kiedy premiera, a kiedy trailer. Skoro wypuszczamy trailer rok przed premierą (zdarza się tak), czyli po zakończeniu zdjęć, to oczywiste, że nie ma muzyki. Po to jest m.in. post-produkcja, żeby tę muzykę napisać. Kompozytor dostaje gotowy, zmontowany film i tę muzykę dopiero komponuje. Tak samo było z Robocopem. W traileru użyli muzyki z Terminatora. Natomiast ten kawałek z Sunshine można także usłyszeć w zwiastunie Mortal Instruments.

ocenił(a) film na 7
Mowiacy_do_reki

Jeśli podważasz moją wiedzę na temat soundtracków no to zapewne twoja jest przeogromna (może jesteś jakimś zaginionym ogniwem w świecie kompozytorów). Natomiast bzdury wypisujesz niestety na temat muzyki w trailerach: chociażby " The Island" Steava Jablonskiego albo "King Arthur" Zimmera miały specjalnie skomponowane kawałki do trailerów. Rzadkością jest raczej brak soundtracku z danego filmu pod trailer. Rozumiem też, że skoro często rozmawiasz z ręką to od razu wjeżdżasz na forum krytykując wszystkich dookoła. Zapewne znacznie podnosi to twoje ego oraz braki edukacyjne. Nie ma jak to komuś wytknąć i popisać się przy okazji swoją "wątpliwą" wiedzą.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
lucas82

Ktoś mu napisał, że się nie zna, a ten od razu uważa to za podbudowanie ego. Śmiechu warte.

ocenił(a) film na 7
Mowiacy_do_reki

Po pierwsze przyznałem się do pomyłki co do Obliviona: patrz post wyżej (słuchałem obu tych ścieżek ostatnioczt. Oblivion i Thin Red Line), co do Kick-Ass'a nie mylę się (to samo adagio). A po drugie nie dyskutuję z takimi jakimi jak Ty ponieważ takie osoby najpierw ściągają człowieka do swojego poziomu a potem masakrują doświadczeniem. Po trzecie:to ty jesteś chamski bowiem człowiek na poziomie nie stara się w swojej wypowiedzi obrazić autora wypowiedzi. Po czwarte: "ludzie nie dzielą się na starych i młodych, tylko na mądrych i głupich" (zakładam, że skoro jesteś takim erudytą i wykształciuchem liznąłeś co nieco filozofii więc znasz autora powyższego cytatu).

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
lucas82

Co do muzyki, zanim zacząłeś robić z tego wojnę na argumenty, kto ma jaki nick, to, idąc twoim tokiem rozumowania, co do Obliviona też się nie pomyliłeś. Ale to tylko twój tok rozumowania. Ciężko gadać z takimi... Już wiem, kogo miałeś na myśli, dając ten cytat.
No przyznałeś się, a ja mówiłem, iż się nie przyznałeś? Dobrze, że już się nie odzywasz. Przynajmniej będzie koniec twojej kompromitacji.

ocenił(a) film na 7
Mowiacy_do_reki

Z uwagi na powyższe zamykam temat.

lucas82

No tak, stała zagrywka nieudaczników. Jak coś ośmiesza, to najlepiej poblokować. Żałosne.