X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Witam, bardzo zaciekawiła mnie ostatnia scena filmu. Stryker "przejmuje" Wolverine'a
wyciągniętego z wody. Wszystko układa się w coś spójnego. Ale nagle okazuje się, że jest to
Mystique. Wiedząc, że kolejna częśc będzie poświęcona Apocalypse'owi, można wywnioskowac coś
z faktu, że to akurat ONA "zaopiekowała" się nim? Czy jest ona może w jakiś sposób kontrolowana
przez Apocalypse'a i odda mu Wolverine'a by ten został jednym z jego jeźdźców? Bardzo proszę o
konkretne odpowiedzi, bo ta scena nie daje mi spac po nocach :) o co może chodzic? :>

Krzychu1313

Krzychu1313 seria filmów o x-menach nie jest wierną adaptacją komiksową wiec z odpowiedzą będzie trudno .

ocenił(a) film na 10
wort801

Wiem, zdaję sobie z tego sprawę, ale po prostu tak mnie pozytywnie zaskoczyło to zakończenie (bo w ogóle nie wiadomo o co chodzi), że az musiałem spytać, czy może ktoś coś wie albo podejrzewa :)

Krzychu1313

Właściwie jest niemal pewne,że Wolverine zostanie "śmiercią",a adamantowe pazury będą dziełem Apocalypse'a

ocenił(a) film na 10
lucer

Szczerze mówiąc komiksów nie znam w ogóle i tak się zastanawiam co do tego ma Mystique, bo wygląda na to, że odgrywa ona bardzo ważną rolę w tym wszystkim

Krzychu1313

Zapewne Mystique jako ta zła, pomaga w zebraniu ekipy dla Apocalipsa.

ocenił(a) film na 9
Krzychu1313

Tak jak lucer pisał, PRAWDOPODOBNE (bo do pewności to tu jest cholernie daleko) jest, że Mistique w ten sposób pozyskała Wolverine'a dla Apocalypse'a (zdarzało jej się dla niego pracować choć raczej nieświadomie) w przekonaniu, że w ten sposób ratuje go, a pomoc Apocalypse'owi jest dobra dla mutantów.
Biorąc to pod uwagę, bardzo prawdopodobne jest, że Logan zostanie jednym z jeźdźców, ale adaptacjom daleko do wierności względem pierwowzorów więc nie da się powiedzieć nic pewnego.

Dealric

A czy Apocalips to nie jest najlepsze wytłumaczenie skąd Wolverine ma adamantowe pazury?Mógł je zdobyć jeszcze w inny sposób?

ocenił(a) film na 9
lucer

Na przynajmniej dwa inne sposoby, a pewnie i tak o czymś zapominam.

ocenił(a) film na 10
Dealric

Skoro Stryker odpada to mi tylko Apocalypse pasuje, ale jak już mówiłem nie znam się zbytnio, z X-Menami łączą mnie tylko filmi i "X-men: evolution" na Cartoon Network za młodu :D

ocenił(a) film na 10
lucer

A skąd wiadomo, że ma adamantowe?:O Chyba w tej ostatniej scenie w Szkole nie było pokazane, czy ja ma czy nie, chyba, że coś przegapiłem

ocenił(a) film na 9
lucer

Przecież mogło być tak: Najpierw wszystko potoczyło sie tak jak w poprzednich cześciach x menów, a teraz kiedy zmienili przeszłość to jakby tworzą ją na nowo i on może wcale nei mieć swoich mazurków z adamantium.

lucer

Ja bym jeszcze dodał wątek JFK, ktoś przeszkodził Magneto w jego uratowaniu, sądząc po scenie po napisach i mocy Apokalypsa to mógł by być on

ocenił(a) film na 9
doom45

eee, nie.
Nijak to się ma do filozofii postaci.

Dealric

Ten JfK w końcu był by jakoś wyjaśniony, Apokalypse mógł by być w to wmieszany przecież, czemu nie ?

ocenił(a) film na 9
doom45

JFK jest na tyle wyjaśniony na ile trzeba. Strzelał zapewne Oswald (tak, aby było klasycznie), a Magneto nie zdążył uratować kolegi mutanta.
Jak i po co chciałbyś tam wciskać Apocalypse'a? Jaki miałby mieć cel w śmierci mutanta? Po co w ogóle cokolwiek z tego miałoby go obchodzić?

Dealric

Dla mnie to trochę dziwne że tak potężny mutant nie mógł sobie poradzić z jednym nabojem i tyle, mogliby dopasować coś do tego że to właśnie En Saban mu przeszkodził swoją mocą czy jakoś tak a poza tym ja bym chciał zobaczyć wątek "brata bliźniaka" chociaż na chwilę co by wyjaśniło ostatecznie pewną kwestę :)

ocenił(a) film na 9
doom45

Ja bym nie chciał. Sprawa jest ostatecznie wyjaśniona, a osobiście wolę podejście, kiedy reżyser nie zakłada, że widz jest idiotą i potrafi zrozumieć coś co nie zostało mu dosłownie wepchnięte.

En Sabah Nur, kieruje się prostą zasadą. Przetrwają tylko najsilniejsi. Chronienie bądź zabijanie byle człowieczka (bo poniekąd dla tej postaci prezydent ameryki stoi na poziomie bezdomnego dziecka z afryki) nie ma znaczenia.

lucer

Wedlug mojej wiedzy na podstawie wszystkich filmow, tej najdokladniejszej kreskowki z lat 90 i tej odswiezonej. Wolverine dostal adamantowy szkielet i ostrza w laboratorium Strykera wbrew jego woli, jako krolik doswiadczalny. Nie ma to nic wspolnego z Apocalypsem.

wingeddevil

Tak, ale linia czasowa się zmieniła więc i historia Weapon X również ulegnie zmianie, na końcu Logana przejmuje Stryker ale jest nim tak naprawdę Mystique i już tutaj mamy zmianę.
"Wedlug mojej wiedzy na podstawie wszystkich filmow, tej najdokladniejszej kreskowki z lat 90 i tej odswiezonej"
Kreskówki itd są na podstawie komiksów a tam była taka akcja że Logan stracił Adamantium, potem pojawił się jako Śmierć - jeden z four horseman Apocalypse, ten mu przywrócił adamantium i to by pasowało do koncepcji nowej historii Weapon X gdzie w następnym filmie ma pojawić się Apocalypse, również temat JFK pasuje, Magneto próbował zatrzymać kulę ale ktoś mu przeszkodził, sądząc po scenie po napisach z piramidami to mógłby być Apocalypse.

ocenił(a) film na 9
wingeddevil

Tyle, że twoja wiedza w temacie jest dość wątła i ograniczona, bo pozostawia puste miejsce na polu komiksów, które są tutaj znacznie istotniejsze od choćby kreskówki (a wiedza wyciągnięta z filmów jest wręcz błędna).

Dealric

Możliwe, zaczytywałem się w te wydane przez Semica głównie, ale wiem że było coś takiego że to Apocalypse wyrwał Szablozębnemu adamantium i dał Wolverinowi, w filmie nie musi być tak samo ale jeżeli będzie Apocalypse to Logan jako Śmierć mi pasuje i do tego po jego stronie (chociaż na chwilę), to by mogło być ciekawe.

ocenił(a) film na 9
doom45

Nie pisałem o Twojej wiedzy :P
Masz rację, że tak było.

doom45

A nie ciekawi was jakie moce miał JFK ? Może jego celem było zdobycie władzy nad światem a konkurencja (Apocalypse) dlatego go usunęła ?

doom45

Sorry, nie wiedzialem, ze to sie zmienilo, myslalem, ze motyw z adamantium byl zawsze.
Kiedys czytalem opinie znawcow, ze stara kreskowka odwzorwuje bardzo dokladnie komiksy i prawie nie ma bledow, wiec cos tam moge polegac na nich :P
A w komiksie tak samo bylo z tym cofnieciem sie w czasie i zmianami w przyszlosci? W kreskowce Bishop przybyl do czasow w ktorych wolverine ma adamantium od lat, jesli dobrze pamietam.

wingeddevil

Z tego co wiem (bo nie oglądałem) kreskówka z lat 90 była na podstawie działań z komiksów gdzie tego jeszcze nie było więc mogłeś nie wiedzieć, Wolverinowi adamantium wyrwał Magneto, później odszedł z X-menów by pojawiać się od czasu do czasu, potem było coś takiego że Logana zabił Death który okazał się... prawdziwym Loganem, (tamten był Scrullem), potem było coś takiego że Szablozębny stoczył pojedynek z Wolverinem gdzie ten pierwszy przegrał adamantium właśnie. W nowym filmie program Weapon X mógłby należeć do Apocalyps'a właśnie gdzie np. Sinister i Stryker mógłby pracować nad tym projektem