X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Witam wszystkich! Jestem świeżo po seansie nowej części X-menów i generalnie cały film
wydaje mi się dość klarowny i sensowny (oprócz jednej kwestii, ale o tym za chwilę) no i
zwyczajem filmów marvelowskich poczekałem do końca seansu w celu obejrzenia sceny
bonusowej, zazwyczaj emitowanej po napisach. I tym razem się takowa pojawiła, znajdował się
tam jakiś wielbiony przez tłum młody mężczyzna tworzący piramidy, posiadający moce nieco
zbliżone do tych Magneto. Pytanie - kim był ów tajemniczy jegomość i czy nawiązuje ta scena do
fabuły X-menów Apocalypse, który ma być następną częścią serii czy jakiejś innej produkcji
Marvela? Ktoś się orientuje? :))

A co do samej historii w filmie - jedna kwestia mi absolutnie nie pasuje. Mystique z pierwotnej
wersji wydarzeń (przed wprowadzeniem zmian przez Logana) miała umrzeć zaraz po zabiciu
Traska, a jej zwłoki miały być zbadane i użyte do ulepszenia Strażników. Z tym, że w pierwotnej
wizji przeszłości Mystique pojawia się w i w X-men i X-men 2, a więc częściach dziejących się
długo po wydarzeniach z Traskiem i rokiem 1973 r. Powinna być już wówczas martwa, a jednak
nie była. Jak mam to rozumieć? Błąd scenarzystów czy jest na to jakieś wytłumaczenie?

I tak swoją drogą Mystique po zmianie wydarzeń przez Logana i tak dołączyła potem do Magneto,
prawda? Jak myślicie, dlaczego? :) Przecież doprowadzając go do uwięzienia i udaremniając
zamach na prezydenta jawnie opowiedziała się po stronie Xawiera, nie Magneto. Jest w
komiksie wyjaśnione, co z czasem przekonało Mystique do ponownego przejścia na stronę
Magneto i ostatecznie uwolnienie go z więzienia?

BastradPL

Nie wiem, nie przypominam sobie żeby ktoś w filmie powiedział że ją zabito, tylko że ją Torturowano i pobrano jej krew potrzebną do ulepszenia Sentineli, tak myślę... bo nie słyszałem żeby zginęła :/

ocenił(a) film na 9
DR16

Możesz mieć rację, ja też w sumie nie jestem pewien na 100%, ale to by było jakieś logiczne wyjaśnienie. :D

ocenił(a) film na 7
BastradPL

Ten młody jegomość to Apokalipse we własnej osobie a w tle widać 4 sylwetki jeźdźców apokalipsy.

ocenił(a) film na 9
Ash23Neuro

Pff, ten Apocalypse to na grafikach wygląda na super uber koksa, ot takiego o:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/48/Apocmessiahwar1.png
a ten pustynny mesjasz pokazany w wyglądał jak niedożywiony chuderlak, a nie prorok Apokalipsy. :P

BastradPL

"Apocalypse posiadał niezwykłą zdolność kontrolowania każdej komórki swojego ciała co np. umożliwiało mu zmienianie kształtów czy rozmiarów." - Wikipedia ;)

ocenił(a) film na 9
BastradPL

Apocalypse którego widzisz na większości obrazków to jego późniejsza wersja po pewnych modyfikacjach przy wykorzystaniu pozaziemskiej technologii ;)
Przez pewien czas był raczej zwykły (oczywiście jak to zwykle w komiksach bywa nieźle przypakowany, ale w końcu tam nawet 80 letni Magneto ma sześciopak ;)

Co do pozostałych pytań:
Było powiedziane, że Mystique została ZŁAPANA i na niej eksperymentowano. W filmach Mystique posiada jako część mocy healing factor (o czym świadczy choćby przeżycie pchnięcia 3 ostrzami w klatkę piersiową z 1 części trylogii), także spokojnie mogła przetrwać i ucieć. To, że miałaby zostać zabita przy okazji stanowi nadinterpretację.
Nie wiemy czy po zmianie linii czasowej Mystique dołączyła do Magneto. Nic nigdzie na to nie wskazuje. No i nijak nie doprowadziła do jego uwięzienia... Oglądaj uważnie :P

A w komiksie Mystique nie jest minionem Magneta, a pełnoprawną postacią, która tylko czasem współpracowała z innymi.

ocenił(a) film na 9
Dealric

No i to jest konkretna odpowiedź, dzięki za objaśnienia, właściwie wszystkie nurtujące mnie kwestie zostały w Twym poście wyjaśnione. :) Dzięki!

ocenił(a) film na 7
BastradPL

Tu masz generalnie wszystko o Apocalypse. Od chuderlaka do koksa.

https://www.youtube.com/watch?v=M6fsky8mlis