X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Co o tym sądzicie? Moją ulubioną postacią jest Storm, lecz bardzo chętnie zobaczyłbym odrodzenie się Feniksa/Jean Grey w Days of the Future Past. Zdania są jednak podzielone, inni zaprzeczają temu, inni potwierdzają, z kolei reszta pozostaje niepewna. Znam dzieje Jean z komiksów, lecz wiadomo, że filmy nie do końca trzymają się ich fabuły.

MasterCaro

Odrodzenie Feniksa może być ciekawym posunięciem twórców filmu. Moim zdaniem postać "złej" Jean Grey jest dużo ciekawsza niż uległy i mdły pierwowzór. Pokazanie jednej z nielicznych kobiet, która ma pazur (w dodatku jest potężną mutantką) daje całkiem spore pole do popisu, choćby w scenach akcji. Mimo wszystko raczej nie liczę na taki rozwój akcji. Coś mi się wydaje, że tym razem film będzie potraktowany bardziej emocjonalnie, a głównym wątkiem stanie się, no cóż... zagłada mutantów.

ocenił(a) film na 8
Anatema

Twoja wypowiedź podsunęła mi ciekawą ideę... A gdyby zamiast typowych dobrych mutantów od Xaviera i złych od Magneta, powstała trzecia grupa - mutanci-anarchiści albo mutanci-siejący-chaos pod wodzą Jean Grey - których celem nie było by zniszczenie czy obrona ludzkości, ale doprowadzenie świata do zagłady? W tej sytuacji, gdy trzecia grupa mutantów, mała, ale posiadająca najsilniejsze i najbardziej niestabilne emocjonalnie osobniki, byłaby zbyt potężna - X-meni oraz mutanci Magneta musieli by połączyć siły by powstrzymać tych "jeźdźców apokalipsy"!

ocenił(a) film na 10
MasterCaro

Jean ma podobno wrócić w nowej rzeczywistości, ale wątpię w Phoenixa, chyba że będzie to White Phoenix, a nie Dark Phoenix, z którą już mieliśmy do czynienia.

ocenił(a) film na 9
deamon82

No nie :( Totalnie nie cierpię tej postaci, nieważne, White czy Black, czy w ogóle żaden. Aktorka wkurza mnie niesamowicie, a sama bohaterka to typowa heroina bez żadnych ciekawych cech indywidualnych. O wiele wolę Kitty albo Rogue.

ocenił(a) film na 10
Rachel3

A mi aktorka się bardzo podoba.
Postać Jean już mniej, moją ulubioną żeńską postacią jest Psylocke.

ocenił(a) film na 8
deamon82

No to witaj w klubie ziom. ;) Też bardzo ją lubię ( tu: Psylocke ).

ocenił(a) film na 10
MasterCaro

Jako towarzyszka i kochanka jednorękiego agenta Weapon X w czasach Age Of Apocalypse ;P

MasterCaro

Gdyby twórcy naprawdę uparli się na powrót Feniksa, to moim zdaniem, powinni pokusić się na pokazanie Rachel Summers. W końcu moc po mamusi odziedziczyła, a na pewno była ciekawszą postacią niż jej rodzicielka.

Anatema

Sama Jean Grey jest średnio ciekawa, lecz odczuwam straszny niedosyt po tym, jak zrobili z Feniksa efekt rozdwojenia jaźni Jean w trzecim filmie. Profanacja.
Mam nadzieję, że chociaż Storm będzie miała większą rolę tym razem, w końcu biorąc pod uwagę komiksy - Powinna.

MasterCaro

Na pewno będzie miała nową fryzurę : D

ocenił(a) film na 9
Anatema

Ciekawe, czy jeszcze krótszą niż w X3 ;)

Anatema

Osobiście wolę ją w długich. :( Poza tym uważam, że Halle Berry w ogóle nie pasuje do roli Storm. Zbyt dużo w niej amerykańskiej maniery.

MasterCaro

W sumie masz rację. Storm powinna być trochę bardziej "dzika", a już na pewno nie taka pokorna jak w filmie.

ocenił(a) film na 8
MasterCaro

Też tak sądzę.

ocenił(a) film na 10
MasterCaro

A co mieli zrobić, słonecznego ptaka z kosmosu w ciele Jean, który pojawił się niewiadomo po co na Ziemii?
Moim zdaniem dobrze zrobili z tym rozdwojeniem jaźni, tyle że za krótko było tej Dark Phoenix.

deamon82

Mogliby chociaż zatrzymać to:

http://www.zonanegativa.com/imagen/3636.jpg

ocenił(a) film na 10
MasterCaro

Link nie działa.
W X3 na początku pokazali poświatę, tak jak na koniec X2, a później potęgę mocy Jean.

deamon82

Mimo wszystko "poświata" z X2 przypominała ogień. ;p

ocenił(a) film na 10
MasterCaro

Detale... Głównie dla niezaznajomionych z tematem X-Menów z komiksów

Bartes123_2

No ja komiksy niestety znam, więc akurat dla mnie Dark Phoenix ma jednak coś wspólnego z ogniem i jej obecność bez ognia w X3 jest trochę przykra.

deamon82

Potęgę? Ona jest na poziomie Beyondera, a zabił ją Wolverine (White Phoenix jest nawet bliski potęgi Living Tribunala) Co jak co ale w filmowym unversum x-menów mimo, że stwierdzono iż Jean jest nieograniczona to i tak jej moc jest po prostu malutka w porównaniu do tej komiksowej.

ocenił(a) film na 10
roach22

A kto zabił ją w komiksie jak nie Wolverine?
Potęga nie ma tu nic do znaczenia.

deamon82

Kto ją zabił? Ale kiedy? W filmie mamy początek, pierwsze pojawienie się Phoenixa. Z tej strony Ostatni Bastion jest naprawdę słabym filmem. Nie ma pokazanej walki Jean z Phoenixem. Jak dla mnie tutaj ona powinna popełnić samobójstwo. Tak byłoby najlepiej, najprościej i byłoby to rozwiązanie najbliższe komiksowi.

Jak to nie ma tu nic do znaczenia? Wolverine regeneruje się na równi z zadawanymi obrażeniami. To tak jakby go postawić wyżej od niej, jak tego potężniejszego, którego nawet ona nie potrafi zatrzymać.

A co do day of the future past, mamy tutaj zmianę przeszłości. Jest to moment w którym oba universa filmowe Marvela mogą się połączyć. Fox może ożywić Jean(cyclopsa nie pokazali umierającego). Ta część będzie punktem zwrotnym, zobaczymy czy zaplanowali jakieś większe zmiany czy po prostu będą szli wytartym szlakiem....

ocenił(a) film na 10
roach22

http://static.comicvine.com/uploads/original/9/99951/2802925-jean_grey_dies_in_n ew_x_men_148.jpg

Bartes123_2

Nie bardzo zrozumiałeś. Jean w komiksach ginęła wiele razy, a jej popełnienie samobójstwa najbardziej pasowałoby do tego filmu mimo iż nie było tam całej imperialnej gwardii, cyclopsa i nie działo się to na księżycu. Takie jest moje zdanie.

ocenił(a) film na 10
roach22

No co ty, ale jak to widzisz? Że Phoenix, najbardziej potężna istota we wszechświecie pozwoli swojemu nosicielowi się zabić??? A skąd Jean miała wtedy wiedzieć że ma popełnić samobójstwo? Przecież dopiero w trakcie Last Stand Phoenix zaczął przejmować kontrolę. Nawet w komiksie po tym jak uratowała całego Blackbirda to przez jakiś czas popylała jako Phoenix praktycznie non stop kontrolując sytuację. Aż się nie "usrało". W filmie to po prostu przyśpieszyli, bo wiesz, to nie serial na 10 sezonów, żeby takie historie ciągnąć w nieskończoność.

Bartes123_2

Właśnie pojawienie się phoenix i jej śmierć dzieje się na przestrzeni kilku dni, a to jest znacznie za mało żeby cokolwiek tutaj rozwinąć. Jak dla mnie ta część jest po prostu słaba jeśli chodzi o cały wątek Jean Grey I Phoenixa...

ocenił(a) film na 10
roach22

Bo brali co popadnie, żeby jak najwięcej siana w tym Last Stand natłuc. Od tej części odwrócili się chyba wszyscy...

Bartes123_2

Ta, tam są wątki z różnych komiksów i nie układa się to za dobrze w całość. Ja tam liczę, że w DotFP zmienią coś istotnego, albo przynajmniej ożywią najlepszą mutantkę - Jean Grey.

ocenił(a) film na 10
roach22

Mogą zrobić dwie rzeczy:
- odkręcić burdel i wskrzesić Famke Grey
- pójść zupełnie nową linią i pokazać jak MacAvoy i Fassbender rekrutują X-Men z nowym młodym Cyclopsem i nową Jean Grey
Mogą też zrobić obie te rzeczy, albo
- albo okaże się że Wolverine stworzył rzeczywistość alternatywną typu Age of Apocalypse i jednookim Cyclopsem i zupełnie nową starą Jean Grey...
Ale to tylko moje fanowskie dywagacje i pobożne życzenia :)

ocenił(a) film na 10
roach22

Ożywią, musisz mi uwierzyć na słowo. Logan obudzi się w posiadłości Xaviera i wszystko będzie ok, ewentualnie jak pisał Bartes może być tak, że Logan obudzi się gdzieś na polu bitwy w Age of Apocalypse. Tak czy inaczej Jean i Cyclops wrócą do świata żywych w nowej rzeczywistości.

ocenił(a) film na 10
deamon82

O to to to. Taki mały błysk, ułamek sekundy. Logan budzi się, jest z Jean. Gadają i nagle ona zaczyna uciekać. Logan zszokowany czemu, bo to przecież Cyclops. Tylko czemu długowłosy i jednooki? A w tle śmiech Apocalypse'a...
I napisy
;]

ocenił(a) film na 10
Bartes123_2

Ja myślę, że jednak będzie happy end w posiadłości Xaviera, a podczas napisów jakaś dodatkowa scena naprowadzająca na Apocalypse'a, nie AoA.

deamon82

Właściwie to ta część daje też opcję na połączenie marvelowego świata filmowego ze światem x-menów.

Ale to raczej się nie wydarzy. Marvel się pośpieszył lub po prostu spóźnił ze swoimi ekranizacjami i teraz nie chcą się dogadać z foxem...

ocenił(a) film na 10
roach22

Aha, jeszcze jedno - ta scenka co ją wrzuciłem? Tu Jean zginęła, póki co ostatecznie. Bez powrotu. (Nie licząc tego jak z przeszłości przeniósł ją Beast, razem z całym pierwszym składem, do XXI wieku, bo to nie wskrzeszenie). To tak samo jak z Nightcrawlerem, który zginął ostatecznie, a teraz jest jego wersja z Age Of Apocalypse...

ocenił(a) film na 10
deamon82

Oczywiście że nie. Poza tym, mimo całej potęgi, z tego co się orientuję, opętana Phoenixem Jean Grey była zupełnie inną osobowością. Więc i to w filmie nie powinno dziwić.
Poza tym, w Last Stand kupa forsy poszła n charakteryzację Bestii i inne efekty. Rasowanie jeszcze Phoenix, żeby płonęła i tak dalej pochłonęłoby gigantyczny budżet.

ocenił(a) film na 7
MasterCaro

dzieki tej czesci xmenow, moga wlasciwie reaktywowac kazda postac i zmienic wszystko. Zaloze sie ze po tym wolverinowi wroca pazury z adamantium

ocenił(a) film na 10
m0t0

O cholera, zapomniałem o tym motywie :)
Storm będzie miała nową fryzurę, będzie ona krótsza niż w X3 i zagra niewiele :) Ale liczę na to, że będzie miała porywający serce moment zgonu :)

ocenił(a) film na 10
Bartes123_2

To co tu się będzie działo można porównać do tytułu: Zgon na pogrzebie.
Będzie: die mutant!

MasterCaro

Cóż ja jestem fanką feniksa bo sama Jean jest lekko mdła szkoda że w 3 części filmu nie pokazali jak próbuje walczyć ze sobą cały ten wątek jak dla mnie mógł by pochłonąć cały film . Mam cichą nadzieje że jeszcze zobaczymy tą bohaterkę może w jakiś wspomnieniach albo snach tak jak w ostatnim Wolverine

MasterCaro

Ja bym to chciał zobaczyć Mroczną Feniks :D

ocenił(a) film na 10
Sigrandil

W Last Stand była...

Bartes123_2

Nie, to była Feniks.

Mroczna Feniks to nowy etap ewolucji Feniks.

Mroczna Feniks jest o 9999999999999999 kroć mocniejsza i groźniejsza.

Bartes123_2

Sry za offtop.

Istota Phoenix posiadła klon Jean Grey, ożywiło go cząstką energii życiowej mutantki i wyruszyła, by badać ludzkość. Mnogość ludzkich emocji oszołomiła ją i sprawiła, że Istota naprawdę uwierzyła, że jest Jean Grey. Poprzez mentalną manipulację Masterminda Phoenix poddała się swej mrocznej stronie, dołączyła do Hellfire Club, by po odkryciu konwań Wynegarde'a przeistoczyć się w Dark Phoenix.

ocenił(a) film na 10
Sigrandil

Co nie zmienia faktu, że Dark Phoenix mieliśmy już w X3, teraz możemy liczyć jedynie na White Phoenix.

deamon82

To nie była Dark Pheonix

ocenił(a) film na 10
Sigrandil

Tak to była filmowa wersja komiksowej Dark Phoenix.

ocenił(a) film na 10
deamon82

Potwierdzam. Była!

użytkownik usunięty
MasterCaro

Też moją ulubioną postacią jest Storm :) Natomiast w komiksach uwielbiałem Rogue, ale w filmie jej postać jest niestety taka... mdła i mało niebezpieczna :(

ocenił(a) film na 10

kicze ze wroci w x men apocalypse jako white phoenix są spekulacje Famke come back :* kocham