Cześć. Jestem świeżo po seansie i nie powiem film bardzo mi się podobał. Moim zdaniem Signer sprawnie
połączył znane i lubiane postacie z tymi z Pierwszej Klasy.A Quicksilver to po prostu i mistrzostwo i jest go
zdecydowanie za mało w filmie. Ale jednak co jest nieuniknione, w każdym filmie,który porusza wątek podróży
w czasie muszą się pojawić jakieś nieścisłości. A więc tutaj pytania:
1. Moje główne pytanie: Czy końcówka filmu znaczy że wydarzenia z oryginalnej trylogii X-Men nigdy się nie
wydarzyły?
2.Właściwie kiedy Logan się obudził pod koniec?Wiemy ze wydarzenia z początku i reszty filmu mają miejsce
x lat po ostatnim bastionie a więc w roku dwa tysiące któryśtam. A więc czy obudził się mniej więcej wtedy gdy
miało miejsce X-Men 1 czy wtedy co napisałem a po prostu nic się przez ten czas nie wydarzyło dlatego mamy
wrażenie że wygląda to tak samo.
3.Jakim cudem Mistique może przyjmować dokładnie to samo ubranie co dana osoba w którą ma się
zamienić?
4.Jak wiemy z filmu w którym Wolverine jest w Japoni w końcu traci swoje szpony z adamantium i ma te
kości.Jakim cudem znowu mu powróciły. Czy myślicie że Magneto jakoś pomógł?
5.Kolejne oczywiste pytanie:Jakim cudem Magneto odzyskał moce a Xavier przeżył? Serio tłumaczenie
niektórych "to serum było słabe i nie zadziałało" jest mało przekonujące tak samo jak słowa Charlesa "nie tylko
ty masz moce" w scenie po napisach wcześniej wspomnianego filmu też nic nie mówi.
6.Może pytanie nie do końca odnośnie DOFP ale jak wiemy Mistique może przyjmować ciało każdego, jednak
jej niebieska forma starzeję się normalnie o czym mogliśmy się przekonać gdy poraz pierwszy się spotkała z
Xavierem to była małą dziewczynką mniej więcej w tym samym wieku co on. Tak więc nasuwa mi się pytanie:
Czy Mistique w X-Men 1-3 nie powinna być starą babcią/kobietą w bardzo podeszłym wieku i nie mieć już tak
zwinnych ruchów i umiejętności walki jak za młodu?
7.Moje ostatnie pytanie:Nie czytam komiksów i nie znam się zbytnio na tym uniwersum chociaż oglądałem
wszystkie filmy to czy może mi ktoś mniej więcej wyjaśnić o co chodziło w scenie po napisach?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam.
PS:Czy tylko według mnie William Stryker był uderzająco podobny do Stiflera?
1. Tak
2. W tym samym czasie ale innej linii czasowej.
3. Tego nie wiem.
4. Jakoś se wykombinował.
5. Serum działało tylko tymczasowo (można to wywnioskować z tego, że Eric poruszył lekko pionek pod koniec "The Last Stand". / Xavier przeniósł swoją świadomość do ciała brata bliźniaka. http://youtu.be/LnVoTt35Uw0
6. Skoro może przybrać formę starego dziada czy kogokolwiek innego może też się odmładzać.
7. En Sabah Nur (Apocalypse) pierwszy mutant w historii buduje piramidę. Jest to zapowiedź następnego filmu, w którym się on pojawi.
5.To po co w takim razie musiał nadal jeździć na wózku?Szczerze to jestem trochę zaskoczony ;) Czy tak było w komiksie? Bo nigdzie w filmach nie pada ani słowa o jego bracie bliźniaku a z tej sceny co podałeś link też jakoś to ciężko wywnioskować ;P
Ponieważ przeniósł się do ciała człowieka w stanie wegetatywnym którego mięśnie nóg technicznie rzecz biorąc wręcz nie istniały ;)
Albo jak wolisz bardziej komiksowo: drugorzędną cechą mutacji Xaviera była degradacja komórek nerwowych w rdzeniu przez co istniała zależność między posiadaniem przez niego mocy a możliwością chodzenia.
cholera, nie obejrzałem sceny po napisach - ma ktoś do niej źródło? wszędzie gdzie szukam są tylko wyjaśnienia bez samej sceny
1. Ja właśnie się nad tym zastanawiam... Skoro Jean żyje, to na dobrą sprawę znaczyłoby, że zdarzenia z trylogii nie miały miejsca. Z drugiej strony jednak Rouge, która gdzieś tam mignęła przez sekundę pod koniec w szkole Xaviera, miała te białe pasemka na włosach, które uzyskała przez to, że Magneto użył jej mocy w I części. Nie wiem czy to jakieś przeoczenie ze strony twórców, czy jednak zasugerowanie, że pewne zdarzenia mogły mieć miejsce (w końcu w zmienionej przeszłości Magneto nie zmienił swojego nastawienia co do uśmiercenia ludzi nie będących mutantami)
1. Z podróżami w czasie jest tak, że jeden myk zmienia wszystko, jak przy efekcie motyla. Poza tym można się domyślić, że gest uratowania prezydenta nastawił przyjaźnie ludzi do mutantów i nie było potrzeby tworzenia oddziałów X-men, nikt nie musiał ginąć.
2. A cholera wie, to nie ma znaczenia fabularnego, dopowiedz sobie.
3. A jakim cudem przyjmowała postać kogoś o połowę mniejszego? Tylko ubranie ci przeszkadza? :)
4. To jest zdecydowanie słabość scenariusza, ale nie ma jej wiele. Niestety, nie pokazali na końcu jakie miał w tej lepszej teraźniejszości. Czy robili na nim eksperymenty czy nie?
5. Serum było słabe :)
6. Logan też był kiedyś małym chłopcem i w Wolverinie widać było, że normalnie początkowo dorastał, a gdzieś na poziomie 35-40 lat się zatrzymał... Może mutanty tak mają?
7. Cholera, znowu zapomniałam o scenie po napisach...
Co do pytania 4. Wolverine w latach 70tych po prostu nie miał jeszcze szkieletu z adamantium tylko zwykłe kości. Straiker zajął się nim później. Ot cała zagadka :)
TO nie cały rosomak się przeniósł tylko jego starsza świadomość do młodszego ciała :)
Ale to nie o to chodzi. W ostatnim Wolverinie Logan stracił szpony z adamantium, bo mu je uciął zły Japończyk. I w scenie na lotnisku po napisach, Logan miał już szpony z kości. W tym obecnym filmie w przyszłości ma znowu metalowe. A skąd? Dosztukował sobie? :)
Aaaaa, to co innego. Ja nawet nie oglądałem tego filmu (The Wolverine), bo po Genezie wciąż mam przykre myśli w głowie :)
Wygląda na to, że te oddzielne filmy chyba nie będą należeć do kanonu.
Przecież wiem. Chodzi mi o to skąd mu się pojawiły szpony z adamantium w tej "gorszej" rzeczywistości po przecież ona rozgrywa się na tej samej linii czasowej co poprzednie filmu
Zapewne odnaleźli trochę adamantium i pokryli mu nim szpony, które zwyczajnie mu odrosły. Beast mógłby to zrobić w swoim labolatorium chociażby. Albo Magneto mógł nałożyć adamantium na wysunięte szpony swoją mocą i je do nich przykleić. Jest wiele opcji.
1.Anulowane zostały tylko X2 i Ostatni Bastion.Jedynka musiała mieć miejsce o Rogue ma pasemka.X2 nie miało bytu bo Jean żyje czyli nie było misji na Alkali Lake.
2.Obudził się w tym samym roku w którym został wysłany w przeszłość tylko była to alternatywna przyszłość
3.Mystique pierwotnie jest naga,jej skóra potrafi przyjąć każdy kaształt więc potrafi przyjąć też wygląd ubrania osoby w która chce się zmienić.
4.Tak Silver Samurai mu je odcina ale wtedy widać że Adamantium jest tylko dookoła szponów.W środku są jego pierwotne kostne szpony,więc jako że Logan potrafi się regenerować to znaczy że mogły mu odrosnąć szpony z kości a Magneto przeniósł na nie resztę Adamantium z ciała Logana.
5.Serum miało działanie tymczasowe,a Xavier przeniósł umysł do ciała brata bliźniaka.
6.W First Class Beast mówił że komórki Raven starzeją się dwa razy wolniej dlatego jest taka wygimnastykowana i wyglada jak nastolatka nawet w wieku 40 lat.
7.En Sabah Nur
Pierwotnie każdy jest nagi. Nie tylko Mistique. W sumie dziwi mnie to, że jej nie zimno jak biega z gołą dupą. W komiksach w niebieskiej formie zawsze ma na sobie ubranie, nie kumam logicznie, czemu w filmie świeci cycami.
Cywilizowany człowiek z gołą dupą jest nierealny. Nawet mocą mogłaby sobie bielizne wytworzyć xD O ile nie prościej jej byłoby sobie po prostu kupić prawdziwy sweter xD
O ile zmienianie sie tez w ubranie nie budzi mojego sprzeciwu, to gdyby miala na sobie ciuchy w oryginalnej formie, musialaby je najpierw zdjac, zeby sie przemienic, a to bez sensu. Gdzie ona ci czymkolwiek swiecila? Z bloku wsparcia osiedlowych obronczyn moralnosci jestes? Wcale nie wyglada na naga...
Bo nie ma sutków i pochwy w przeciwieństwie do komiksowej. Ciekawe jak urodzi Rogue i Nightcrawlera bez pochwy. Chociaż skoro Banshee, Angel Salvatore, Emma Frost i Azazel zgineli jako króliki doświadczalne, to Azazel musiał ją już zapłodnić. A to znaczy, że w chwili akcji DOTFP Nightcrawler już gdzieś sobie żyje jako niemowle, albo kilkulatek. Ciekawe czy Magneto wiedział, że ma dziecko, bo Xavier na pewno nie.
Żeby przyciągnąć do kin ludzi, którzy chcą sobie popatrzeć na cycki. Stara sztuczka
Kilka poprawek:
1. Anulowana została większość wydarzeń z każdej części poza First Class. Nie znaczy to, że zostało anulowane wszystko, a co najważniejsze nie znaczy to, że X1 nie zostało anulowane. Siwe włosy mogą się pojawić na wiele róznych sposobów.
3 Mistique nawet w komiksie jest w zasadzie zawsze naga. Częścią jej możliwości jest umiejętność przeobrażania skóry w coś na kształt ubrań.
Nie wiem na ile można ufać wikipedii, ale jest tam napisane, że moc Raven to: "zmiana ciała, ubioru i głosu, zdolność upodobnienia się do dowolnej osoby."
7. Zdolność Mystique spowalnia proces starzenia, podobnie jak regeneracja Logana. Wg komiksu urodziła się bodajże w XIX wieku jeszcze.
Biorac pod uwage jedynie filmy, Mystique starzeje sie dwa razy wolniej od zwyklych ludzi, jesli dobrze pamietam. Bylo to wyjasnione w First Class.
Raven nie starzeje się, podobnie jak Logan...
kiedyś myślałam, że niebiescy mutanci tak mają, że się nie starzeją, ale przecież Bestia delikatnie mówiąc zdziadział ;p
Czy oni mają prawa do pokazania Quicksilvera jako syna Magneto? Bo w filmie to wyglądało na to, że chyba jednak nie;/