X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Witam. Zamierzam wybrać sie na ten film do kina i chciałbym sie dowiedziec, czy aby dobrze zrozumiec fabułę i wyciągnąć z filmu jak najwiecej to którą czesc sobie przypomniec. Nie zamierzam oglądać wszystkich czesci od poczatku, gdyz fabularnie nie sa ze soba powoiązane jakos bardzo, tylko cos mi sie kojarzy, że film ten jest powiązany z pierwszą klasą ( gdzies tak przeczytałem chyba). I czy jak nie oglądałem Wolverine, to czy moge odpuscic na razie czy jednak obejrzec, no i co z tą pierwsza klasą? Byłbym wdzieczny jak ktoś ponumerowałby chronologie wydarzen ( tzn. poszczególnych filmów)od cześci z poczatków 2000 roku do najnowszych. Z góry dzięki.

ocenił(a) film na 9
muran_maciek

First Class w gruncie rzeczy jest wystarczające.

ocenił(a) film na 10
muran_maciek

First Class i może jeszcze x-men 2,

ocenił(a) film na 10
muran_maciek

Pod względem czasu głównej akcji filmu, kolejność prezentuje się tak:
"Pierwsza klasa" - 1962r.
"Geneza" - lata 70-80-te
"X-Men" - 2005r.
"X-Men 2" - 2006r.
"X-Men 3" - 2007r.
"Wolverine" - 2013r.; scena w trakcie napisów - 2015r.
Obie części Wolverine'a mają też retrospekcje z II Wojny Światowej, a "Geneza" w prologu zahacza też o początek XIXw., oraz Wojny Secesyjną i I Światową.
Przed "Days of Future Past" powinieneś obejrzeć przynajmniej "Pierwszą Klasę" ale Trylogię też polecam. Drugiego Wolverine'a też warto, choć on odnosi się głównie sceną z napisów do "Days".

ocenił(a) film na 7
Jack_The_Joker

Dzieki za dokładny opis i dzieki wszystkim za wasze sugestie. Na pewno jeśli pójdę na seans przypomne sobie pierwszą klasę, szczególnie dlatego ze dosyc dawno ją ogladałem i tylko raz. Drugiego Wolverina obejrze kiedy indziej jak przypomne sobie pierwszego, bo wnioskuje, ze sa powiazane dość mocno ze soba mimo ze inne ramy czasowe.

ocenił(a) film na 8
muran_maciek

Zeby sie zorientowac w fabule musisz przynajmniej pobieznie wiedziec kto jest kto, bo tego kompletnie nie wyjasniaja. Nie musisz znac wszystkich innych czesci. Znajomosc reszty cyklu przydaje sie tylko na koniec, ale i tak sie domyslisz, czemu bohater sie tak dziwi. Jest kilka smaczkow w srodku albo watkow, ktorymi bywalcy sie zachwycaja, ale jezeli nie znasz historii np. Strykera, tez nic sie nie stanie.
Inna sprawa, ze to zadna w zasadzie frajda, bo niewatpliwie jest to kontynuacja, mimo ze zgrabnie dali jej samodzielnosc.

ocenił(a) film na 8
semira1

Aby wyłapać wszystkie powiązania i smaczki, które pojawiają się w filmie "wystarczy" obejrzeć wszystkie filmy poza drugim Wolverinem... który i tak jest najsłabszy (ech, ten zmarnowany potencjał samurajów i walk z katanami...).

ocenił(a) film na 8
Witek_13

Znajomosc ostatniego Wolverine'a wrecz szkodzi, bo z niego pochodzi najwieksza niescislosc.
Ja zreszta uwazam, ze ten drugi byl calkiem niezly. Pierwszy mi sie zdecydowanie nie podobal.