Często gdzieś w komentarzach pojawia się temat "uniwersum" jakiegoś filmu. Uniwersum, uniwersa czy jak to się zwie...o co w tym chodzi? Tak na chłopski rozum :)
W skrócie to chodzi o to, że dane filmy są ze sobą powiązane fabularnie. Dla przykładu stara trylogia Spider Mana to jest jedno "uniwersum", kiedy te dwie nowe części nie mają kompletnie nic wspólnego z tamtymi i to już jest nowe "uniwersum" :p To tak na "chłopski rozum" hehe
Tak po kolei:
Marvel stworzył tzw Multiwersum. W tym multiwersum dzieje się każdy ich komiks i każdy film na nim oparty.
Multiwersum składa się z uniwersów. Przykładowo głównym komiksowym uniwersum jest Earth 616, komiksy Ultimate to inne uniwersum.
I tak samo filmowi X-meni dzieją się we własnym uniwersum które jest gdzieś obok tych komiksowych itp.
Eh on chciał na chłopski rozum prostymi słowami, a nie z Multiwersami wyskakujesz :D Tym bardziej, że devilowi chodziło o filmowe uniwersa, nie komiksowe.
Prościej powiedzieć, że jeśli coś się dzieje w jednym uniwersum to po prostu tak jakby się dzieję w jednym świecie :D Co do Marvela to tak jest, ale prawa do filmów zostały rozdzielone kilka lat temu, jak Marvel nie miał planów na filmy i po prostu chcieli, żeby filmy wychodziły nie ważne od kogo. I tym oto sposobem Sony dostał Spider-Mana z całym jego światem, FOX dostał X-Menów (mutantów ogólnie) i Fantastyczną Czwórkę, a Marvel (który należy teraz do Disneya) ma całą resztę. Dlatego też takie Filmy Jak Kapitan Ameryka, Thor, Iron-Man mogli bez problemu zostać powiązani w Avangers. I przez te sprzedanie praw, nie można nawet wspomnieć w Avangersach o takim Spider-Manie (mimo że oba należą do Marvela). :) Trochę zagmatwanie, ale starałem się to wyjaśnić jak najprościej i mam nadzieję, że pomogłem :D
I dostał na chłopski. W końcu chciał wiedzieć co w marvelu oznaczają uniwersa ;>
Prostszy sposób to w zasadzie "idź przeczytaj definicję w słowniku" a tak będzie mógł zrozumieć jak to wszystko się łączy.
Dzięki, przyswajam wiedzę ;D Myślę, że już mi się coś rozświetliło. Widać nie łatwo to wyjaśnić :D Ale nawet ja zrozumiałam ;D Wielkie dzięki.
P.S. Jestem kobietą :P
Uniwersum to taka rzeczywistość, w której występuje dany bohater lub grupa bohaterów. W zasadzie wszystko było proste dopóki dzieliło się na 2 zasadnicze obozy związane z wydawnictwami komiksowymi (DC i Marvel). Batman nie mógł spotkać Cpt. Ameryki bo żył w świecie innego wydawnictwa. W filmach sprawy komplikują nieco prawa do danych postaci. Np. Iron Man i Thor mogli się spotkać bo żyją w tej samej rzeczywistości (marvel'a). Teoretycznie wcześniej wymienieni mogli by też spotkać np. Spider-mana albo Wolverina, bo w komiksach należeli do tej samej rzeczywistości. Jednak na razie prawa do tych postaci mają różne wytwórnie, więc nieprędko do tego dojdzie.
To jako ciekawostkę podam komiks JLA/Avengers w który Batman spotyka Cpt. Amerykę a Thor dostaje łupnia od Superman'a ;)
Tyle, że ta ciekawostka jest nijak nie związana z multiwersum marvela ani niczym innym.
Ot zajawka dla fanów.