X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Warto?

ocenił(a) film na 6

Postać Wolverina wydawała mi się najciekawszą ze wszystkich bohaterów. Dopiero co obejrzałem pierwszego X-Mena, który utrzymał mnie w tym fakcie , zarazem pozostawiając niesamowity niedosyt. Zapewne oglądnę kolejne części X-Mena, ponieważ historia Wolverina została tak naprawdę ledwo draśnięta, a bardzo chciałbym się dowiedzieć więcej o jego przeszłości.
Jednak czy nieznajomość fabuły wszystkich części poza pierwszą przeszkodzi w odebraniu najnowszej odsłony? A wogóle , czy warto się na ten film wybrać?

ocenił(a) film na 9
mundic

Obejrzyj poprzednie części koniecznie bo warto. W najnowym x-man nie ma nic o przeszłości logana ale film jest genialny dla mnie najlepsza część

ocenił(a) film na 9
mundic

Warto obejrzeć jeszcze X-men 2 i X-men First Class. Problem z Loganem jest taki, że jego historia w jakiś w miarę porządku sposób zostaje rozwnięta tylko w X-men 2, bo geneza to kompletny syf, a Wolverine niestety również zawodzi.

A na sam film zdecydowanie warto.

ocenił(a) film na 6
Dealric

Skoro tak, to "dwójkę" z pewnością obejrzę :) Retrospekcje Logana mnie naprawdę zachęciły. Szkoda, że w filmie głównym wątkiem fabularnym jest Magneto ze swoim planem, bo przez to nie starczyło czasu, by dowiedzieć się czegoś więcej o bohaterach.

mundic

Obejrzyj koniecznie najlepsze z całej serii X-men 2 z 2003 oraz X-men First class z 2011.
Ewentualnie też X-men Ostatni bastion z 2006, X-Men Geneza: Wolverine z 2009 oraz Wolverine z 2013.

ocenił(a) film na 6
returner

A tak z ciekawości, która część najgorsza?

mundic

Moim zdaniem:
X-men First class > X-men 2 > X-men > X-men 3 > Wolverine > X-Men Geneza: Wolverine

ocenił(a) film na 9
returner

Dokładnie się zgadzam z moim przedmówcą;) a najnowsza część najlepsza

ocenił(a) film na 8
mundic

1: X-Men
2: X-Men First Class
3: X-Men 2
4; Wolverine
5; X-Men The Last Stand
6; X-Men Genesis Wolverine

ocenił(a) film na 8
mundic

X-Men to liczba mnoga, i tak powinniśmy po polsku ten tytuł odmieniać.

ocenił(a) film na 10
mundic

Obejrzyj koniecznie wszystkie pozostałe części, czyli x-men 2, x-men 3, wolverine geneza, x-men pierwsza klasa, wolverine. Nie wiem czemu wszyscy najeżdżają na genezę, mi osobiście bardzo się podobała. W pozostałych częściach zobaczysz historię wolverina i zresztą nie tylko jego.

ocenił(a) film na 8
MateuszS2010

Genezy niech nie ogląda. To samodzielny film, nie jest częścią całej serii bo go usunęli z kanonu (był tragiczny).

ocenił(a) film na 10
barry4500

Usunięty z kanonu? W Days of Future Past pojawiają się urywki wspomnień Wolverina z genezy, więc raczej należy do serii filmów.

ocenił(a) film na 8
MateuszS2010

To były urywki z labolatorium Weapon X, ale nie użyto scen z filmu Origins. Ponadto podczas tych urywków widzimy Strykera granego przez aktora z X-Men 2, a nie tego który grał Strykera w Origins. Tak więc było to nawiązanie do X-Men 2 gdzie gadali o operacji Logana choć jej nie pokazano.

ocenił(a) film na 9
MateuszS2010

To były urywki scen z X-men 2 tak jak napisano.

Geneza w uniwersum filmowym nie istnieje i Fox stara się o niej zapomnieć ;)

ocenił(a) film na 6
Dealric

Właśnie obejrzałem część drugą. Naprawdę udany film, nie zwalniający z tempem ani na chwilę. Fabuła została świetnie przedstawiona, wojna między trzema stronami itp. Jednak mam pytanie, bo pewnie coś musiało mi umknąć : Co się stało z Magneto i Pyro i tą niebieską ? Byli w samolocie, tak samo jak Rogue, a później ich nie pokazano, tylko samą Rogue za sterami.

ocenił(a) film na 9
mundic

Nie byli w samolocie. Oni odlecieli helikopterem Strykera.

ocenił(a) film na 6
Dealric

Ok, dzięki za naprostowanie ;)

ocenił(a) film na 5
Dealric

Fani bardzo by chcieli, ale film jest cały czas in canon.

ocenił(a) film na 9
jutrzen

Nie jest.
Przedstawiciele Foxa sami to przyznali, ale pewnie wiesz lepiej od nich?;>

ocenił(a) film na 10
mundic

Pomysł na fabułę fajny lecz został lekki niedosyt, czegoś zabrakło. Jako fan serii twierdzę, że poprzednie części były lepsze i za mało efektów w trybie 3D ;(

ocenił(a) film na 6
Hann22

Cóż.. zobaczymy. Postanowiłem obejrzeć wszystkie części. Nawet "Genezę" , która mimo wysokich ocen na filmwebie jest uważana za rozczarowanie. Słyszałem ,że w tamtej części jest nawet Deadpool, który został poddany temu samemu eksperymentowi co Wolverine.

ocenił(a) film na 10
mundic

Obejrzyj również, jak wszystkie to wszystkie :D
Praktycznie w każdym filmie oprócz First Class Wolverine jest prawie główną postacią lub jest jakiś ważny wątek z nim
Smaczek: First Class jest o młodych Profesorze i Magneto, ale Logan tez pojawią się na sekundkę w filmie, scena na pewno wywoła uśmiech na twarzy :D

ocenił(a) film na 6
Psychol_91

To idealnie, bo Profesor, Magneto i Logan to są najlepsze ( moim zdaniem ) postacie z X-Mena. Pierwsi dwaj niby nie popisują się jakąś nie wiadomo jak dobrą grą aktorską, ale są to świetnie wykreowane postacie, które nadrabiają świetnymi dialogami.

ocenił(a) film na 10
mundic

Wg mnie dobrze grają :D w First Class w "młodszych wersjach" są świetnie pokazani, a sceny z Magneto to chyba najlepsza strona filmu:
- "policzę do trzech i ruszysz monetą / policzę do trzech i ruszę monetą"
- scena gdy Charles pomaga Erikowi uspokoić umysł i wykorzystać moc

Wczoraj byłem na najnowszej części i odpowiadając na Twoja pytania:
Tak jak najbardziej warto zobaczyć, film jest kapitalny!
Dobrze jest znać wszystkie poprzednie części - trylogie, pierwszą klasę i nawet "wolveriny" ponieważ masz wiele wątków i postaci a także fragmenty w postaci np retrospekcji, które Cie tak zainteresowały,,

dla przykładu mogę podać Ci jeden niewielki, nieszkodliwy SPOILER, ale jak nie chcesz to dalej nie czytaj :D :
Młody Charles zagląda w umysł Wolverina widząc za pierwszym razem jego cierpienie - operacje z adamantium (X2), śmierć ukochanej (X3) spalone ciało po wybuchu (początek filmu "Wolverine")

ocenił(a) film na 6
Psychol_91

Zaraz oglądam trzecią odsłonę X-Men, ale - póki co - bardzo muszę pochwalić jakość wykonania sceny ucieczki Magneto w X-Men 2. Poza tym z jego ( oraz Profesora ) postacią związane są świetne dialogi, ale wciąż wierzę, że w następnych częściach bardziej wykorzystany będzie potencjał ich postaci.
Wciąż rozmyślam jednak o "Genezie". Niby pokazana przeszłość Logana, ale ponoć mało sensowny. Słyszałem ,że dość dużo w nim kiczu i całość niw trzyma się kupy, ale oceny na filmwebie mówią co innego...

ocenił(a) film na 10
mundic

O właśnie dwie chyba najlepsze sceny w X2 - ucieczka Magneta i wejście Nightcrawlera na początku filmu :o
Skoro oglądasz wg kolejności nagrywania filmów (słusznie) to zaraz po trójce czeka Cię właśnie "Geneza", którą Ci polecam bo mimo hejtów mi się strasznie podobała (na "trójkę" i "genezę" wiara najbardziej psioczy, wiem, że się różnią od tych uznawanych za najlepsze, ale dla mnie i tak są świetne, każda ma coś innego dobrego w sobie) zwłaszcza parę lat temu w kinie :) .
W genezie jest świetny pojedynek na ostatnią akcję (może nie całkiem "pojedynek")

W niektórych częściach nie zapomnij o scenach po napisach, w trójce jest właśnie ważna, żeby potem nie było zdziwienia :P

ocenił(a) film na 6
Psychol_91

Ogólnie film całkiem ciekawy. Nieco powtarzalność fabuły ( znów trzy strony walczą przeciw sobie ), ale pomysł z budową armii przez Magneto naprawdę dobry zwłaszcza ,że tak świetnie odwzorowano postać Juggernauta. Nowe postacie zostały trochę średnio wykreowane, ale np taka akcja wciąż jest nieprzewidywalna a bitwa na wyspie ciekawie pokazana. Cieszę się ,że zajęto się postacią Jean, nawet kosztem Wolverina, o którym przecież i tak ( chyba ) wszystko dowiem się w "Genezie".
(Spoiler) Trochę jednak dziwi mnie sposób zabicia (?) Profesora i Scotta przez Jean. A jeszcze bardziej namieszała mi scena po napisach, gdzie jakaś postać leży w łóżku i okazuje się ,że to jest właśnie Charles....WHAT?

ocenił(a) film na 10
mundic

Na lekcji pytał uczniów czy etycznym było by przeniesienie świadomości do ciała takiego człowieka i właśnie to zrobił, przeniósł swoją świadomość do ciała brata bliźniaka (chyba bo aż tak sie nie znam) :P

Akcja w filmie właśnie super, najlepsze efekty, kapitalna scena jak Wolverine podchodzi do Jean, która go rani a ten jednocześnie się leczy.

W takim razie oglądaj dalej bo jeszcze przed tobą 3 filmy i zwieńczenie czwartym Day of Future Past ! :D

ocenił(a) film na 6
Psychol_91

Dzięki za wytłumaczenie ;) Jutro pewnie obejrzę "Genezę" , choć bardzo mnie też interesuje "Wolverine" z 2013. Pomysł z przeniesieniem Logana w klimaty Japonii jest naprawdę zachęcający.

ocenił(a) film na 10
mundic

"Wolverine w Japonii" mimo ze nie uznany aż tak na Filmwebie ma wg mnie ciekawą historię, zwłaszcza jej początek i scena z II wojny światowej. Bardzo dobry film dla fanów Logana z filmowego/kinowego uniwersum, bo komiksów nie czytam akurat :P
Miłych dalszych seansów w takim razie ;)

ocenił(a) film na 6
Psychol_91

Witam ponownie!
Oglądnąłem już wszystkie części z wyjątkiem teraz granej w kinach i przyznaję,że "Wolverine" zrobił na mnie duże wrażenie, bo świetnie opisał uczucia głównego bohatera i nareszcie Logan jest taki, jaki byc powinien, a jego cięte riposty i bezkompromisowość są naprawdę świetnie tu przedstawione. Mój ranking prezentuje się mniej więcej tak :
1.X-Men 2,
2.Wolverine,
3.X-Men Pierwsza Klasa,
4.X-Men,
5.X-Men Ostatni Bastion,
6.X-Men Geneza .
Juz nie moge się doczekać ,aż obejrzę "Przyszłośc któa nadejdzie" ;))))

ocenił(a) film na 10
mundic

Świetnie! "Wolverine" jest właśnie jak mówiłem bardzo ciekawą historią i widzę, że również Ci się podobała.
Tak jak mówisz postać Logana jest tam świetnie pokazana bo już widać że jest "po przejściach", tyle przeżyć i wspomnień, ile razy ktoś próbował go zabić :D no i te teksty:
- przecież powiedziałęm ci prawdę!
- NIE PODOBAŁA MI SIĘ

Dobry ranking :) na pewno gdy obejrzysz "Przeszłość która nadejdzie" znajdzie się ona wysoko w Twoim rankingu bo jest świetna, zwłaszcza dobrze Ci sie bedzie oglądać po obejrzeniu wszystkich części wcześniej bo wyłapiesz każdy smaczek, wybierz się jeszcze do kina póki grają, tylko uniknij dubbingu xD

ocenił(a) film na 6
Psychol_91

Z pewnością obejrzę nowego X-Mena, bo nawet moi koledzy chwalą film, a zarówno ocena filmwebowa, jak i recenzje na yt ( sfilmowani, ichabod) jednogłośnie mówią, że jest warto.
PS. Przywołany przez ciebie dialog był moim ulubionym :D Świetne było też później, jak Wolverine wyrzucił tego gościa do basenu:
-Skąd wiedziałeś ,że tam jest basen?
-Nie wiedziałem...
ŚWIETNE :)

ocenił(a) film na 10
mundic

"Ta. Miło było Cie widzieć ..szkoda że chorujesz" xD
Z ciekawości obejrzę te recenzje o których powiedziałeś ;)

Hann22

człowieku ten wyczyn z boiskiem był prze kozacki ...