Dobra, jeśli rozumiem mamy rok 2023 gdzie mutanci są zniewoleni przez roboty. Przyczyna tkwi w zabójstwie Kennedy;ego.
Moja pierwsza myśl, dlaczego skutki tego wydarzenia odbiły się dopiero w przybliżeniu w latach 2010-2023. W trzeciej części mutanci i ludzie żyli w zgodzie, i nagle się okazuję że zabójstwo sprzed 40 lat miało tak kluczowe znaczenie?
W animowanym X-menach, Bishop z przyszłości przeniósł się do teraźniejszości i to miało sens, zabito senatora a konsekwencje to masowe protesty przeciwko mutantom i budowa robotów.
Obawiam się że w filmie może być brak logiki.
A ja się nie obawiam, Singer wrócił, więc będzie sens.
To, że ludzie i mutanci żyją po X3 w niby zgodzie, to inna sprawa, w X2 Stryker mówił, że ktoś kiedyś dokończy jego dzieło.
Trask i Stryker to członkowie Purifiers.
Może mówił, ale w takim razie jakie znaczenie miałoby zabójstwo Kennedy'ego 40 lat wcześniej?
Okaże się.
I ogólnie ja tam wolałem tego reżysera od "Pierwsza klasa", i ten z "Ostatni bastion" też dobry.
Jakie znaczenie, takie że Trask stworzył Trask Industries, gdzie niby działano na rzecz człowieczeństwa, a jednocześnie projektowano Sentinele. Mimo podejmowanych ruchów politycznych, w podziemiu robili swoje, działali przeciw mutantom.
Reżyser Ostatniego Bastionu zepsuł to co wypracował Singer. Rattner w ogóle nie ogarnia tematu tolerancji, nadaje się do filmów akcji, a nie przedstawienia dobrej fabuły i to było widać w X3. Powstał film dla nastolatków.
Vaughn zrobił kawał dobrej roboty z Pierwszą klasą, ale nie jest człowiekiem od sequeli, cieszę się z powrotu Singera.
Cóż może masz rację z tym Traskiem, ale i tak nie do końca mnie to przekonuję, bo jeśli działał "w podziemiu" to żadne zabójstwo Kennedy'ego nie jest potrzebne.
Przypomnę, w anime (zakładam że to zbliżone do komiksu) po zabójstwie senatora Kelly'ego (tak się pisze?) było społeczne oburzenie i przyzwolenie na atakowanie mutantów, dlatego zaczęto oficjalnie budować roboty itp. itd.
W tej wersji to nie ma szans na powtórke z racji tej że takie protesty od razu by wybuchły po zabójstwie Kennedy;ego a nie 40 lat później :) Cóż trochę puste gdybanie, okaże się w maju.
Swoją drogą na trailerze zobaczyłem że Magneto nawrócił się w przyszłości, miłe zaskoczenie, Magneto ogólnie fajny niejednoznaczny czarny charakter.
Jak dla mnie po za Pierwszą Klasą, trójka była najfajniejsza, fabuła była ciekawa, bo mieliśmy motyw z niejednoznacznym lekarstwem na mutacje, oraz zaskakujący obrót spraw śmierć 3 X-menów, utrata mocy Magneto i Mystique (przy okazji jej zmiana frontu).
1 i 2 były bardzo schematyczne, może i bardziej zgodne z ideą komiksów, ale jak dla mnie można trochę pozmieniać treść żeby było ciekawiej.
Ale żeby zacząć działać Trask musiał mieć najpierw jakiś impuls, i zamach na JFK był tym impulsem.
Były protesty i aresztowano Magneto, siedzi w więzieniu, od czasów zamachu, aż do 1973.
http://www.thebentbullet.com/
To właśnie Singer pozmieniał trochę nadając charakteru, a Rattner próbował na siłę pokazać karty z komiksu i wyszedł mu zlepek reklam, a nie dobry film. Singer planował ukazać to w dwóch częściach, miało być X3 i X4. Niestety, nie dość że dostaliśmy upchanie tych historii w jednym filmie, to w dodatku krótkim filmie (1,5h).
Dzięki za ten link, jest co poczytać.
Mi po prostu najbardziej się podobały "Pierwsza klasa" i "Ostatni bastion", nie mam co wnikać ich zgodności lub nie, bo nie znam komiksów.
A nie wiesz czy można gdzieś te komiksy zakupić?
I w ogóle czy takie komiksy bardziej przypominają film czy anime, bo anime to jednak dla dzieci bardzo.
Żaden z filmów nie jest idealnym odzwiercieledniem komiksowej historii, poprostu czerpie z pomysłu i fabuły tych wątków.
Które konkretnie komiksy?
Z komiksowego First Class w filmie jest tylko Beast. Komiksy prócz numeru 6, dostaniesz na allegro http://allegro.pl/x-men-first-class-1-5-7-8-marvel-2007-r-i3795984070.html
Ja ostatnio kupiłem sobie Days of Future Past, oraz God Loves, Man Kills na podstawie którego powstało X2. Obydwa komiksy na ebayu.
Komiksy o leku oraz o Phoenix dostaniesz w polskim wydaniu w Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela:
Astonishing X-Men: Obdarowani oraz Uncanny X-Men: Mroczna Phoenix http://www.kolekcjakomiksow.pl/opis.php
No dobra ale jaki jest charakter tych komiksów? Dla dorosłych czy dla dzieci? Oglądałęś może bajki X-men, żeby porównać z nimi?
Te co mi wysłałeś wystarczą.
Ja póki co nie ogarniam chronologii ich powstania itp. itd.
Komiksy raczej dla ludzi, którzy potrafią racjonalnie myśleć, rozumieć przedstawianą problematykę, więc starszej młodzieży. Tutaj możesz poczytać skróty w dziale komiks: http://x-men.marvelcomics.pl/