X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Dobra, jeśli rozumiem mamy rok 2023 gdzie mutanci są zniewoleni przez roboty. Przyczyna tkwi w zabójstwie Kennedy;ego.
Moja pierwsza myśl, dlaczego skutki tego wydarzenia odbiły się dopiero w przybliżeniu w latach 2010-2023. W trzeciej części mutanci i ludzie żyli w zgodzie, i nagle się okazuję że zabójstwo sprzed 40 lat miało tak kluczowe znaczenie?
W animowanym X-menach, Bishop z przyszłości przeniósł się do teraźniejszości i to miało sens, zabito senatora a konsekwencje to masowe protesty przeciwko mutantom i budowa robotów.

Obawiam się że w filmie może być brak logiki.

ocenił(a) film na 10
Hubkor

A ja się nie obawiam, Singer wrócił, więc będzie sens.
To, że ludzie i mutanci żyją po X3 w niby zgodzie, to inna sprawa, w X2 Stryker mówił, że ktoś kiedyś dokończy jego dzieło.
Trask i Stryker to członkowie Purifiers.

deamon82

Może mówił, ale w takim razie jakie znaczenie miałoby zabójstwo Kennedy'ego 40 lat wcześniej?

Okaże się.

I ogólnie ja tam wolałem tego reżysera od "Pierwsza klasa", i ten z "Ostatni bastion" też dobry.

ocenił(a) film na 10
Hubkor

Jakie znaczenie, takie że Trask stworzył Trask Industries, gdzie niby działano na rzecz człowieczeństwa, a jednocześnie projektowano Sentinele. Mimo podejmowanych ruchów politycznych, w podziemiu robili swoje, działali przeciw mutantom.

Reżyser Ostatniego Bastionu zepsuł to co wypracował Singer. Rattner w ogóle nie ogarnia tematu tolerancji, nadaje się do filmów akcji, a nie przedstawienia dobrej fabuły i to było widać w X3. Powstał film dla nastolatków.
Vaughn zrobił kawał dobrej roboty z Pierwszą klasą, ale nie jest człowiekiem od sequeli, cieszę się z powrotu Singera.

deamon82

Cóż może masz rację z tym Traskiem, ale i tak nie do końca mnie to przekonuję, bo jeśli działał "w podziemiu" to żadne zabójstwo Kennedy'ego nie jest potrzebne.
Przypomnę, w anime (zakładam że to zbliżone do komiksu) po zabójstwie senatora Kelly'ego (tak się pisze?) było społeczne oburzenie i przyzwolenie na atakowanie mutantów, dlatego zaczęto oficjalnie budować roboty itp. itd.
W tej wersji to nie ma szans na powtórke z racji tej że takie protesty od razu by wybuchły po zabójstwie Kennedy;ego a nie 40 lat później :) Cóż trochę puste gdybanie, okaże się w maju.
Swoją drogą na trailerze zobaczyłem że Magneto nawrócił się w przyszłości, miłe zaskoczenie, Magneto ogólnie fajny niejednoznaczny czarny charakter.

Jak dla mnie po za Pierwszą Klasą, trójka była najfajniejsza, fabuła była ciekawa, bo mieliśmy motyw z niejednoznacznym lekarstwem na mutacje, oraz zaskakujący obrót spraw śmierć 3 X-menów, utrata mocy Magneto i Mystique (przy okazji jej zmiana frontu).
1 i 2 były bardzo schematyczne, może i bardziej zgodne z ideą komiksów, ale jak dla mnie można trochę pozmieniać treść żeby było ciekawiej.

ocenił(a) film na 10
Hubkor

Ale żeby zacząć działać Trask musiał mieć najpierw jakiś impuls, i zamach na JFK był tym impulsem.
Były protesty i aresztowano Magneto, siedzi w więzieniu, od czasów zamachu, aż do 1973.
http://www.thebentbullet.com/

To właśnie Singer pozmieniał trochę nadając charakteru, a Rattner próbował na siłę pokazać karty z komiksu i wyszedł mu zlepek reklam, a nie dobry film. Singer planował ukazać to w dwóch częściach, miało być X3 i X4. Niestety, nie dość że dostaliśmy upchanie tych historii w jednym filmie, to w dodatku krótkim filmie (1,5h).

deamon82

Dzięki za ten link, jest co poczytać.

Mi po prostu najbardziej się podobały "Pierwsza klasa" i "Ostatni bastion", nie mam co wnikać ich zgodności lub nie, bo nie znam komiksów.

A nie wiesz czy można gdzieś te komiksy zakupić?

I w ogóle czy takie komiksy bardziej przypominają film czy anime, bo anime to jednak dla dzieci bardzo.

ocenił(a) film na 10
Hubkor

Żaden z filmów nie jest idealnym odzwiercieledniem komiksowej historii, poprostu czerpie z pomysłu i fabuły tych wątków.
Które konkretnie komiksy?
Z komiksowego First Class w filmie jest tylko Beast. Komiksy prócz numeru 6, dostaniesz na allegro http://allegro.pl/x-men-first-class-1-5-7-8-marvel-2007-r-i3795984070.html
Ja ostatnio kupiłem sobie Days of Future Past, oraz God Loves, Man Kills na podstawie którego powstało X2. Obydwa komiksy na ebayu.
Komiksy o leku oraz o Phoenix dostaniesz w polskim wydaniu w Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela:
Astonishing X-Men: Obdarowani oraz Uncanny X-Men: Mroczna Phoenix http://www.kolekcjakomiksow.pl/opis.php

deamon82

No dobra ale jaki jest charakter tych komiksów? Dla dorosłych czy dla dzieci? Oglądałęś może bajki X-men, żeby porównać z nimi?

Te co mi wysłałeś wystarczą.
Ja póki co nie ogarniam chronologii ich powstania itp. itd.

ocenił(a) film na 10
Hubkor

Komiksy raczej dla ludzi, którzy potrafią racjonalnie myśleć, rozumieć przedstawianą problematykę, więc starszej młodzieży. Tutaj możesz poczytać skróty w dziale komiks: http://x-men.marvelcomics.pl/

ocenił(a) film na 9
Hubkor

To już zależy od konkretnej serii. Kiedyś większość była skierowana do ludzi w wieku powiedzmy ~20+ (w zasadzie większość serii miała przedstawiać konkretne problemy itp), z czasem liczba serii się rozrosła i istnieją tak komiksy dla dorosłych jak i takie dla młodszych.