X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

X-Men: Days of Future Past
2014
7,4 169 tys. ocen
7,4 10 1 169498
7,1 44 krytyków
X-Men: Przeszłość, która nadejdzie
powrót do forum filmu X-Men: Przeszłość, która nadejdzie

Zwiastun wzbudził wątpliwości co do jakości tego filmu. Bez emocji, bez wyrazu, z masą efektów specjalnych (ale ile można). Widać głównym wątkiem osobistym antagonistów Charles'a/Eric'a będzie tym razem...kobieta, Mystique. Czyżby znowu ucieczka do najstarszego z możliwych wątków filmowych....

Przyszłość to nic innego jako, kopia Matrixa. W pierwszej chwili myślałem, że to nie ten zwiastun.

Efekty specjalne wyglądają jak efekty specjalne. A to chyba nie o to miało chodzić. Te robociki przywodzą na myśl atak Strażników z Matrix Rewolucje, ale efekty z MR wyglądały lepiej niż te tu.

I (o zgrozo) ujęcia, które wyglądają jak kręcone z ręki specjalną kamerą mającą nadać realistyczności i dramaturgii (patrz ostatnie filmy Michaela Manna), i te portretowe, teatralne ujęcia rozmowy Mystique i Xaviera. Mam nadzieję, że to tylko wrażenie ze zwiastunu, bo inaczej czarno to widzę....

Póki co, średnio...

ocenił(a) film na 10
darek_sith

najpierw obejrzyj ten film w kinie dopiero pogadamy

ocenił(a) film na 10
darek_sith

A ja mam wrażenie, że zwiastun nieco zepsuła muzyka... Według mnie wyszłoby to dużo lepiej, gdyby utwór w zwiastunie miał "kopa".
I odnoszę wrażenie, że tylko te Sentinels wyglądają niesamowicie sztucznie w tym fragmencie kiedy latają w oddali. Ale cóż... może faktycznie tylko mi się tak wydaje... Na film jednak pójdę na pewno, a nawet nie mogę się go doczekać.

ocenił(a) film na 8
kamkaa1

Osobiście nie mogę się doczekać 24 maja, mam nadzieję, że dam radę pójść w dzień premiery ;). Moim zdaniem, muzyka była dobrze dopasowano, ponieważ podkreśla wagę zadania jakie ma wykonać Logan oraz tego, że wszystko zostanie wymazane z pamięci innych mutantów, cała historia potoczy się na nowo.

ocenił(a) film na 9
kamkaa1

Przecież ten utwór ma kopa. Nie rozumiem o co niektórym chodzi.

ocenił(a) film na 10
Vulture363

Chodzi mi o muzykę, która jeszcze nieco bardziej trzymałaby w napięciu :) Np. http://www.youtube.com/watch?v=UiZjJuXq5xE ale co kto woli ^^

ocenił(a) film na 9
kamkaa1

Ten utwór został użyty w Spidermanie. Lubię ten styl muzyki, ale bez względu na wszystko uważam, iż zwiastun X-Men jest znacznie lepszy niż Spidermana.

ocenił(a) film na 10
darek_sith

Zanim zaczniesz pisać takie bzdety to poczytaj komiks, który powstał wiele lat przed Matrixem.

ocenił(a) film na 8
deamon82

Niestety do całości nie dotarłem, ale ta część którą przejrzałem w niczym nie przypomina ani świata po zniszczeniu w wizji Matrixa i tego co jest w zwiastunie. Te filmowe wizje Matrixa i DoFP są do siebie ogromnie podobne, lecz z niemal identycznym panoramicznym ujęciem więc co najmniej inspiracji Matrixem nie da się ukryć. To samo tyczy się tych latających robocików z przyszłości, która wyglądają niczym latające Iron Man'y (w komiksie tak nie wyglądają), więc pytanie, czy pomysły są już tak dalece wyczerpane, że nie da się stworzyć wizji czegoś, do czego nie byłoby porównań?
Niestety, nie widać ze zwiastuna wiele inwencji twórczej, lecz odtwórczej w niektórych momentach. Przecież zniszczenie świata, lub wizję przyszłości mimo, że to ten sam temat można pokazać na milion sposobów i to czasami w ramach tej samej serii (w każdej części Terminatora był co najmniej fragment wojny z maszynami i w każdej był on nieco inaczej przedstawiony, aby uniknąć efektu odgrzewanego kotleta i w każdej się to udało - wykonanie najlepsze w części 2).
Więc myślę, że można to było to jednak zrobić trochę bardziej "po nowemu".

ocenił(a) film na 10
darek_sith

No właśnie zrobili po nowemu w stosunku do komiksów, gdzie tamte Sentinele nie wyglądały groźnie, ani nie miały takich killerskich umiejętności jak te stworzone w filmie. Tak czy inaczej zarysem nadal przypominają komiksowe Sentinele, tak musi być.
Raz piszesz, że nie wyglądają tak w komiksie, a w drugim zdaniu wymagasz żeby było po nowemu.
Dla mnie to zwykłe czepialstwo.

ocenił(a) film na 8
deamon82

Chyba się nie rozumiemy. Napisałem, że wizja zniszczonego świata z przyszłości (przynajmniej w tym jednym panoramicznym ujęciu) jest kopią tej wizji z Matrixa i odbiega to od tego co jest w komiksie, bo mówiłeś, że zanim będę pisał bzdety mam sobie go przeczytać. Przeczytałem i okazało się, że to nie bzdety tylko prawda, więc wychodzi na to, że to Ty powinieneś go "poczytać".

Sentinele wyglądają inaczej niż w komiksie (lepiej i ciekawiej wyglądają te starsze wersje), bo te z przyszłości wyglądają jak armia latających Iron Man'ów tyle, że w jednym kolorze. To tyle.

ocenił(a) film na 10
darek_sith

Nie wiem czy czytałeś, bo jeśli tak, to wykazujesz się brakiem pamięci, już na pierwszej komiksu stronie masz zniszczony fragment Nowego Jorku (Park Avenue).

Ja tu nie widzę podobieństwa do Ironmana, jego zbroje nie są zmiennokształtne, ani nie mają takiej ,,elewacji" jak Sentinele z przyszłości, a Stark stworzył już ponad 40 modeli. Te z komiksu już bardziej przypominają zbroje IM.

darek_sith

deamon82 ma racje